מדוע תרנגולים קוראים עם שחר?
- גור זיו
- 1 ביוני
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 5 ביוני
הקריאה "קוקוריקו" עם שחר נשמעת ברחבי העולם כשעון המעורר של הטבע, אבל התרנגולים לא מבצעים את טקס הבוקר הזה מתוך חובה או מסורת בלבד. כמה מחקרים מדעיים הראו כי תרנגולים קוראים עם עלות השחר כדי להדגיש את הדומיננטיות שלהם ולשדר את מעמדם החברתי לאחרים.
תרנגולים ותרנגולות הם בעלי חיים חברתיים עם היררכיה מפתיעה בקפדנותה – מכאן נובע המונח "סולם הניקור" (pecking order). רוב התנהגותם, כולל מי אוכל ראשון, מי מזדווג ומי תובע טריטוריה, נשלטת על ידי המעמד החברתי שנרכש בעמל רב. הבנת הדרגה חשובה לשמירה על הרמוניה בתוך הלהקה.
אצל זכרים, כלומר תרנגולים, הדומיננטיות נקבעת באמצעות אגרסיביות וסימנים מסוימים כמו גודל הכרבולת ויכולת הקריאה – גורמים שכולם מושפעים מרמות הטסטוסטרון. מתברר שזמן הקריאה של התרנגול מספק גם הוא תובנות חשובות על מדרג הכוח החברתי בלהקה.

מחקר מ-2015 שנערך במכון הלאומי לביולוגיה בסיסית ביפן מצא כי התרנגול בעל המעמד הגבוה ביותר הוא זה שזוכה לקרוא ראשון את ה"קוקוריקו" של היום. החוקרים צפו בקפידה בקבוצה של ארבעה תרנגולים וגילו כלל שיטתי בסדר הקריאה בכל בוקר: התרנגול בעל הדרגה הגבוהה ביותר קורא ראשון, אחריו זה שבמקום השני, ואז השלישי והרביעי. אם תרנגול מדורג נמוך יותר מעז לקרוא שלא לפי הסדר, הוא צפוי להיענש ברצף תוקפני של ניקורים ורדיפות.
מסקנת החוקרים הייתה שקריאות התרנגולים קשורות באופן הדוק לאותות חברתיים, להיררכיה ולדומיננטיות. מחקר נוסף שהתפרסם ב-1995 על ידי חוקרים בארצות הברית הגיע למסקנות דומות, וקבע כי "קריאת התרנגול יכולה, אפוא, לשמש כסימן למעמד חברתי".
הקריאה בשעות הבוקר המוקדמות אינה בהכרח מודרכת על ידי אור השמש. מחקר קודם מ-2013, גם הוא על ידי אותם חוקרים יפנים, העלה כי הקריאה מונעת בעיקר על ידי השעון הביולוגי הפנימי של התרנגול – כלומר, המתנד הצירקדי שלו – ולא על ידי גירוי חיצוני כמו זריחת השמש. אף על פי שאור השמש אכן משפיע על השעונים הביולוגיים של בעלי חיים (כולל בני אדם), תרנגולים שומרים על אותו סדר היררכי של קריאות גם בחשיכה מוחלטת.
ודבר מעניין נוסף מתרחש אם מסירים את התרנגול הבכיר ביותר מהקבוצה. בהיעדרו של התרנגול הבכיר, התרנגול המדורג שני יתחיל לקרוא ראשון ו"יתנהג כאילו הוא התרנגול הבכיר", כך מסבירים מחברי המחקר מ-2015. מכך עולה כי התרנגול בעל הדרגה הגבוהה ביותר הוא זה ש"מחליט" מתי מתחילות הקריאות, על פי השעון הביולוגי האישי שלו. האחרים פשוט נאלצים ללכת בעקבותיו – או לספוג את ההשלכות.
"אנחנו הראינו שהתרנגול בעל הדרגה הגבוהה ביותר הוא זה שזוכה להכריז על עלות השחר, על בסיס השעון הצירקדי שלו, ואילו התרנגולים הנחותים ממנו מתאימים את השעונים שלהם מסיבות חברתיות וממתינים לקריאה הראשונה של הבכיר מדי בוקר", הוסיפו החוקרים.
בקצרה - יש הרבה יותר מאחורי קריאת הבוקר הזו ממה שנשמע לאוזן. מהורמונים ועד היררכיה, תרנגולים משתמשים בקולם כדי לסמן טריטוריה, לדרוש מעמד ולשמור על הסדר החברתי. אז בפעם הבאה שתשמעו "קוקוריקו" עם שחר - כדאי שתדעו את מקומכם, אחרת אולי תזכו בניקור אכזרי.
מקורות:
קטעים מ- ?Why Do Roosters Crow At Dawn מאת IFLScience שנכתב ע"י: Tom Hale.
קטעים מ- ?Why is the Rooster Crowing מאת theChickenTractor.
קטעים מ- Why does the rooster crow at dawn מאת Medium שנכתב ע"י: Rudylee.
Comments