ייצוג עולם תלת-ממדי על מפה דו-ממדית תמיד יגמר עם מספר בעיות ומספר פשרות. לא משנה כמה תנסו לעשות את זה מדויק, בסופו של דבר יהיו לכם אזורים מתוחים, מדינות מעוכות או חלקים אחרים של המפה מנותקים לגמרי.
המפה שאתם כנראה מכירים היא כזו המבוססת על היטל מרקטור, שנוצרה על ידי הקרטוגרף גרארדוס מרקטור בשנת 1569. זהו היטל מפה גלילי, שבו מציבים את הגלובוס בתוך גליל ואז משליכים כל נקודה מהכדור אל נקודה מתאימה על הגליל. מרידיאנים (קווים אנכיים דמיוניים הנמתחים על פני כדור הארץ מהקוטב הצפוני לקוטב הדרומי) ממופים על גבי קווים אנכיים המרווחים זה מזה באופן שווה על המפה, ומעגלי קו הרוחב (קווים דמיוניים אופקיים ממזרח למערב) ממופים על קווים אופקיים מרווחים באופן שווה.
היטל מרקטור טוב לניווט מכיוון שהוא מייצג מסלולים של כיוון קבוע כמקטעים ישרים, כלומר ספינות צריכות לתקן את העקמומיות של כדור הארץ בתדירות נמוכה יותר. עם זאת, הוא גם גורם לעיוותים של גודל וצורה. במפות גליליות - כפי שקורה בהיטל מרקטור - אזורים סביב קו המשווה נשארים מדויקים פחות או יותר, אבל ככל שמתרחקים מקו המשווה, מסת היבשה נעשית מעוותת ומנופחת יותר. בעיקרו של דבר, זו הסיבה שגרינלנד נראית ענקית ומיוצגת באותו גודל כמו אפריקה, כאשר למעשה היא בגודל של 1/14 מאפריקה.
יש מפות שמראות את הגודל האמיתי של מדינות, אבל לא הייתם רוצים לנווט באמצעותן. "אי אפשר להפוך הכל למושלם", הסביר ריצ'רד גוט (Richard Gott), פרופסור אמריטוס לאסטרופיזיקה בפרינסטון. "מפה טובה בדבר אחד עשויה לא להיות טובה בתיאור דברים אחרים". היטל מרקטור, למשל, מתאר היטב צורות מקומיות אך מעוות את פני השטח ליד הקוטב הצפוני והדרומי עד כדי כך שאזורי הקוטב נחתכים לעתים קרובות.
בשנת 2007, גוט ועמיתו דיוויד גולדברג (David Goldberg) פיתחו מערכת לדירוג מפות המבוססת על מדידת עיוותים בתוכן, ומצאו שמפת היטל וינקל-טריפל (Winkel-Tripel) השיגה את הניקוד הטוב ביותר עבור הכי פחות עיוותים. עם זאת, היא לא לא מושלמת, כולל "חיתוך גבול" באוקיינוס השקט, מה שגרם למרחק בין הוואי לאסיה להיראות גדול ממה שהוא באמת.
שנים מאוחר יותר, הצוות החליט ליצור מפה שטוחה משלו, תוך השראה ממפה שנוצרה על ידי באקמינסטר פולר, ששמרה על גודלם של מדינות ואזורים על ידי הפיכת העולם למפלצת הזו, מציגה מרווחים גדולים בין מדינות קרובות ומפצלת כמה לשתים.
לצוות היה רעיון ליצור מפה דו-צדדית, המציגה את חצי הכדור המזרחי והמערבי או את חצי הכדור הצפוני והדרומי. במפת חצי הכדור הצפוני-דרומי, קצה המפה הוא די מסודר בקו המשווה, ושתי הגרסאות אינן כוללות חיתוך גבולות. "אם אתם נמלה, אתם יכול לצעוד מצד אחד של 'תקליט הפונוגרף' הזה לצד השני", אמר גוט. "יש לנו המשכיות על קו המשווה. אפריקה ודרום אמריקה תלויות על הקצה, כמו סדין על חבל כביסה, אבל הן רצופות".
באמצעות המפה, ניתן למדוד מרחקים בין שתי נקודות בצורה מדויקת יותר מאשר בכל מפה אחרת, מכיוון שהיא כוללת פחות שגיאות מרחק. לפי שיטת הדירוג שלהם, זו המפה השטוחה ביותר של כדור הארץ. "המפה שלנו דומה לכדור הארץ יותר מאשר מפות שטוחות אחרות", הוסיף גוט. "כדי לראות את כל הגלובוס, אתם צריכים לסובב אותו; כדי לראות את כל המפה החדשה שלנו, אתם פשוט צריכים להפוך אותה".
מקור:
Comments