top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

האם הפירמידה הקדומה בעולם מסתתרת בהר אינדונזי?

באי האינדונזי ג'אווה, כ-120 קילומטרים מג'קרטה, קבורה בתוך הר התשובה לאחת התעלומות הגדולות ביותר של השנים האחרונות, שעשויה להכריח את האנושות לחשוב מחדש על כל ההיסטוריה שלנו.


כאשר המתיישבים ההולנדים הפכו לאירופאים הראשונים שגילו את גונונג (הר) פדאנג (Gunung Padang) בתחילת המאה ה-20, הם ודאי נדהמו מקנה המידה העצום של האתר המגליתי הקדום. כאן, פזורים על ראש גבעה עצומה, שכבו שרידי קומפלקס מסיבי של מבנים ומונומנטים מאבן - פלא ארכיאולוגי שהוגדר מאז כאתר המגליתי הגדול ביותר בדרום מזרח אסיה. אך המתיישבים הראשונים האלה לא יכלו לנחש שהפלא הגדול מכולם עשוי להיות טמון עמוק באדמה שתחת רגליהם.

אתר גונונג פדאנג הוא רחוק מהמסלול התיירותי. לוקח ארבע שעות בערך להגיע לשם ברכב מג'קרטה. זהו אתר מגליתי פרהיסטורי המשתרע על שטח של כ-3 קמ"ר. האתר מוכר לתושבים המקומיים כמקום קדוש, ולטענתם שימש כאתר למדיטציה מאז ומעולם ולשם כך הוא משמש גם כיום. השם גונונג פדאנג פירושו בסונדנזית, שפת המקום, "הר האור" או "הר ההארה". האתר טרם נחשף ולא נחקר כראוי והדעות לגביו חלוקות, הן בקשר לזמן בו הוקם והן לגבי תפקידו. האתר ממוקם בגובה 885 מטר מעל פני הים, בסמוך לכפר קריאמוקטי (Karyamukti) במרחק של 50 ק"מ דרומית מערבית מעיר המחוז סיאנג'ור (Cianjur), כשהוא פונה לעבר הר הגעש גדה (Gede) המתנשא צפונית מערבית לאתר.


גונונג פדאנג הוא תל דמוי פירמידה מדורגת ומוארכת, שמשתרע על שטח של 3,094 מ"ר ומתנשא לגובה של 100 מ' ובתוכו מבנה. התושבים המקומיים מספרים שהמבנה הוקם עי המלך סיליוואני (Siliwangi) שניסה לבנות ארמון בלילה אחד. בראש הפירמידה חמש טרסות, נתמכות בקירות אבן, וניתן להגיע אליהן ב-400 מדרגות אבן. כיום, פרט לטרסה העליונה שאר הטרסות קבורות מתחת לפני האדמה והצמחייה ובשטח פזורים לוחות אבן מלבניים מסיביים עשויים אבן אנדזיט (סוג של בזלת), חלקם סדורים במלבנים גדולים או כריצוף של מבנה שקרס.

האתר הוזכר לראשונה בדוח של מחלקת העתיקות הקולוניאלית ההולנדית בשנת 1914. בדוח דווח על הר טבעי שבראשו מבנה מלפני 2,500 שנה. ההיסטוריון ההולנדי ניקולס יוהנס קרום (N. J. Krom) הזכיר את האתר ב-1949. צוות של המרכז הלאומי למחקר ארכאולוגי ערך ב-1979 מחקר ארכאולוגי היסטורי וגאולוגי בעקבותיו סברו החוקרים כי מדובר בבית קברות עתיק.


במחקר שנוי במחלוקת שהוצג בכנס הסתיו AGU 2018 בוושינגטון הבירה, צוות מדענים אינדונזים הציג נתונים המוכיחים לטענתם כי גונונג פדאנג הוא למעשה מבנה דמוי פירמידה הקדום ביותר בעולם. המחקר שלהם, שנערך במשך כמה שנים, מעלה כי גונונג פדאנג הוא אינו ההר שאנו חושבים שהוא - אלא למעשה סדרה מרובדת של מבנים קדומים עם יסודות שראשיתם לפני כ-10,000 שנה (או אפילו יותר).

בשנת 2011 החל הגאולוג האינדונזי ד"ר דני הילמן נטאווידג'ג'ה (Dr. Danny Hilman Natawidjaja), מהמרכז למחקר גאולוגי, לערוך סקר במקום ולטענתו, בדיקות תיארוך פחמן 14, של דגימות קרקע שנחצבו ממעמקי התל, מראות שהאתר הוא בן 9,000 שנה וחלקו ייתכן שבן 24,000 שנה. הסקר מצביע על כך שהאתר נבנה בארבע תקופות שונות, כשהאחרונה מהן הייתה לפני 5,200 שנים. כמו כן, באמצעי הדמיה גאולוגיים שונים, נמצאה מערכת חללים שטרם נחשפה של אולמות, שערים, מדרגות ומסדרונות מעשה ידי אדם המעידה על ציוויליזציה מתקדמת ואינטליגנטית מאד. ד"ר נטאווידג'ג'ה הצליח לעניין את נשיא אינדונזיה סוסיליו באמבאנג יודהויונו באתר וזכה בתמיכתו. ביוני 2014 הכריז משרד החינוך והתרבות האינדונזי על האתר כאתר לאומי.


יש חוקרים הסבורים שהאתר שימש לפולחן אנימיזתי, שהיה נהוג בקהילות מגליתיות וכמקום מפגש של מנהיגים לדיונים חשובים. סוטיקנו ברונטו (Sutikno Bronto), חוקר הרי געש, טוען שהחלל שהתגלה בתוך התל הוא לוע של הר געש קדום.

באוקטובר 2014 פנו 34 ארכאולוגים וגאולוגים אינדונזיים לנשיא יודהויונו בעצומה בה הביעו התנגדות עזה לשיטות העבודה של הצוות שיש בהן כדי לסכן את האתר החשוב ביותר באינדונזיה ואפילו בכל דרום מזרח אסיה. ואכן הסקר בסופו של עניין הופסק בסוף 2014 ממספר סיבות אך גם בעקבות הביקורת הקשה על שיטות העבודה במקום. מסתבר גם כי הקשיים בחקר המקום כרוכים בעניינים פוליטיים, דתיים, תקציביים וגאווה לאומית.


הממסד האקדמי מתקשה לקבל את הדעה שהאתר הוא כה קדום בטענה שלקדמונים לא היה את הידע ההנדסי והכלים המתאימים לבנות מבנים כה מורכבים ואורח החיים של ציידים ולקטים לא פיתח עדין מסורת של פולחן ואתרי קבורה. ביקורת נוספת הוטחה כלפי התאוריה של ד"ר נטאווידג'ג'ה מצוות מחקר אחר, שמצא במערה סמוכה כלים עשויים מעצמות בנות 9,500 שנה. לטענתם אם זו הייתה היכולת הטכנולוגית של בני האדם לפני 9,500 שנים, לא סביר שהייתה ציוויליזציה מתקדמת יותר לפני 20,000 שנים שבנתה אתר כה מתקדם. ד"ר נטאווידג'ג'ה דבק בעמדתו ובמאמרו משנת 2018 הוא טוען:

"מחקרינו מוכיחים שהמבנה אינו מכסה רק את החלק העליון אלא גם עוטף את המדרונות המשתרעים על שטח של כ-150 דונם לפחות. סקרים גיאופיזיים מקיפים המשלבים מכ"ם חודר קרקע (GPR) ושיטות התנגדות רב-ערוצית, טומוגרפיה סיסמית המתוגברים על ידי נתוני קידוחי עומק וחפירות ארכאולוגיות, מראים עוד כי המבנים אינם רק על פני השטח אלא טמונים בעומק רב יותר. המבנים לא נבנו באותה תקופה אלא מורכבים מכמה שכבות מתקופות עוקבות. השכבה העליונה על פני השטח מורכבת ממערומים אופקיים של סלעי עמוד בזלתיים היוצרים טרסות בעלות מדרגות ומעוטרות בסידורים אקזוטיים של עמודי סלע היוצרים קירות, שבילים וחללים. השכבה השנייה, שבעבר נחשבה בטעות כמבנה סלע טבעי, קבורה 1-3 מטר מתחת לפני הקרקע, והיא מילוי בעובי של כמה מטרים המורכב מעמודי סלע דומים המסודרים במערך צפוף. השכבה השלישית גם היא סידור מלאכותי של שברי סלע מסוגים שונים המשתרעים עד לעומק של כ-15 מטר. השכבה השלישית יושבת על לשון לבה בזלתית שבורה ומסיבית. הסקר חושף גם עדויות לחללים תת-קרקעיים גדולים או חדרים. תוצאות תיארוכים ראשוניים בפחמן 14 מצביעים על כך שהשכבה הראשונה נבנתה כ-3000 עד 3,500 שנה לפני זמננו. השכבה השנייה נבנתה כ-7,500 עד 8,300 שנה לפני זמננו, והשכבה השלישית נבנתה כ-9,500 שנה לפני זמננו, וייתכן ואף קודם לכן - 28,000 שנה לפני זמננו."

על כן, אם ממצאי הסקר של ד"ר נטאווידג'ג'ה אכן נכונים, הרי זה המבנה הקדום ביותר מעשה ידי אדם שהתגלה, שנבנה בשיאו של עידן הקרח האחרון, תקופה בה הארכיפלג האינדונזי היה מחובר ליבשת אסיה באזור שנקרא בפי גאולוגים סונדאלנד, וכך הוא משנה את פני ההיסטוריה הידועה על ראשית הציוויליזציה באזור הסהר הפורה באלף ה-4 לפנה"ס. ממצא זה אף קודם לגילויים המרעישים בגבּקלי טפּה, האתר הארכאולוגי הפרהיסטורי בדרום מזרח טורקיה שהוא בן כ-11,500 שנים, ובכך מעלה את האפשרות שהיו ציוויליזציות קדומות שלא ידועות לנו, שנכחדו לחלוטין יחד עם הידע שלהן.


נכון לעכשיו, מדובר בספקולציות, אך אם טענות החוקרים לגבי המבנים יתבררו כנכונות, זהו ממצא מרכזי שיכול לאתגר את התפיסות שלנו לגבי היכולות של חברות פרהיסטוריות. 'זה ענק', אמר ד"ר נטאווידג'ג'ה ל"סידני מורנינג הראלד" בשנת 2013. "אנשים חושבים שהעידן הפרהיסטורי היה פרימיטיבי, אבל המונומנט הזה מוכיח שזה שגוי."


ובכל זאת, לא כולם משוכנעים. מחקריו של ד"ר נטאווידג'ג'ה עוררו מחלוקות רבות באינדונזיה ובמקומות אחרים, כאשר מספר רב של ארכיאולוגים וספקנים ביקרו את שיטות הצוות וממצאיו. מצגות המחקר האחרונות - שנותרו לעת עתה ללא ביקורת עמיתים - יוסיפו ככל הנראה שמן למדורה, אך הן גם נותנות לעולם הצצה מקרוב למה שיכול להיות אחד המבנים העתיקים והמסתוריים בעולם. לגבי מהו באמת המבנה הזה, רק הזמן יגיד.

מקורות:

181 צפיות0 תגובות

Commentaires


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page