מהו הלוטוס הכחול המצרי, הצמח הנדיר ששימש בטקסי מין פסיכדליים בעת העתיקה?
- גור זיו
- לפני יומיים
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: לפני 18 שעות
כאשר הווארד קרטר גילה את קברו של תות ענח' אמון בשנת 1922, הוא מצא את גופתו של פרעה מכוסה בעלי כותרת של סוג מסוים של שושנת מים, הידועה בשם לוטוס כחול. הפרח הזה מכיל שני אלקלואידים פסיכואקטיביים, מייצר השפעות הלוצינוגניות, וסבורים כי נצרך בטקסים ארוטיים עתיקים שבהם ביקשו המשתתפים להתקשר עם האלה חתחור.

כאלה של האהבה והשכרות, האמינו שחתחור מספקת חיבור אל הממד הרוחני באמצעות חוויות אקסטטיות, והיא הייתה מוקד של כת פופולרית שהשתתפה בפסטיבלים בני שבוע שכללו שתייה, ריקודים ועשיית אהבה. כמה חוקרים אף הציעו כי צעירות מוקדשות לכת של חתחור אולי איבדו את בתוליהן באמצעות פאלוסים מעץ, שהוענקו לאחר מכן לאלה בנקרופוליס המלכותי בדיר אל-בחרי.
אגיפטולוגים סבורים כי טקסים פרועים אלו קיבלו דחיפה מיין שהוחדר בו הלוטוס הכחול הפסיכדלי. עדויות לכך מצויות במקורות עתיקים כמו הפפירוס הארוטי מטורינו, שמתאר את הפרח מעל ראשי נשים המשתתפות באקטים ארוטיים.
ניתוחים כימיים עדכניים של הלוטוס הכחול חשפו כי הוא מכיל את החומרים הפעילים אפומורפין ונוציפרין (Nuciferine), שניהם משפיעים על הולכת דופמין וסרוטונין וגורמים להשפעות הפסיכדליות. בשנת 2000, הוכר האפומורפין כבעל פוטנציאל לטיפול בהפרעות בזקפה ואימפוטנציה, מה שמרמז כי ייתכן שהמצרים הקדמונים ידעו היטב כיצד להשתמש בפרח להגברת החושניות.
ראוי לציין שגם בני המאיה הקדומים העריצו צמח קרוב בשם Nymphaea ampla באופן דומה. חוקרים סבורים כי שני סוגי שושנות המים הללו עשויים היו לגרום להשפעות דומות על התודעה והעוררות המינית, והובילו לפרקטיקות ואמונות דומות בנוביה ובמסו-אמריקה.
אולם המצרים לא השתמשו בלוטוס הכחול רק למטרות מין. פפירוסים רפואיים מזכירים את הפרח כמרכיב בתרכובות שונות שנועדו לטפל במחלות כבד וקיבה, ואפילו בבצקת.
הלוטוס הכחול מוזכר גם פעמים רבות בספר המתים המצרי, ומאמינים כי נעשה בו שימוש בטקסי קבורה. לדוגמה, כמה מהלחשים בטקסט הקבורה המפורסם הזה מדגישים את הקשר של הפרח עם לידה מחדש וחיי נצח, ונוכחותו בקברי מלכים עשויה לייצג חיבור בין הפרעונים לבין האלים.
אולי, אם כך, לא מפתיע שצמח הדומה ללוטוס הכחול משווק כיום באינטרנט כפרח מרגיע, כזה שניתן לאדות בוייפ או להשרות בתה. אך יש בעיה אחת, כך לפי ליאם מקאבוי (Liam McEvoy): הלוטוס הכחול ששימש את מצרים העתיקה ושושנת המים המשווקת כיום באינטרנט הם שני צמחים שונים לגמרי.

מקאבוי, סטודנט שנה רביעית באוניברסיטת ברקלי הלומד אנתרופולוגיה ומחזיק תואר משני באגיפטולוגיה, הקדיש הרבה מזמנו בקמפוס ללימוד הלוטוס הכחול האגדי של מצרים. הוא צלל לעולם הפראי של רכישת צמחים נדירים ב-Reddit בניסיון לאתר את הצמח בימינו, ולמד לפענח הירוגליפים כדי לאתר אותו בעבר. בשיתוף המרכז למדעי הפסיכדליה של ברקלי ובליווי כימאים, הוא השווה בין צמחים אותנטיים הגדלים בגני הבוטניקה של האוניברסיטה לבין דגימות שנרכשו באתרים כמו Etsy.
לא רק שמדובר בשני מינים שונים לגמרי, לדברי מקאבוי, אלא שייתכן שמדענים טעו במשך עשורים בהבנת הדרך שבה השתמשו המצרים הקדמונים בלוטוס הכחול הפסיכואקטיבי שצמח לגדות הנילוס. "ידעתי מההתחלה שזה הולך להיות ה’דבר שלי’ בברקלי", אמר מקאבוי. "רציתי לתת לצמח לספר את סיפורו ולתרום לדיון שמלא בפסאודו-מדע - פסאודו-מדע שמכניס הרבה כסף לאנשים מסוימים".
המסע של מקאבוי להבנת הלוטוס הכחול החל כשגלש באקראי ב-YouTube. לפני כחמש שנים, בתיכון, הוא נתקל בסדרה בריטית בשם Sacred Weeds ששודרה ב-1998 וכללה מעברים מגוחכים ונוהלי מחקר מפוקפקים מבחינה אתית. בפרק הספציפי, אנתרופולוגים גייסו שני מתנדבים לאחוזה באנגליה. הם הגישו להם גביע יין מושרה בשושנות מים, והרהרו בסכנה ובהתרגשות שבמה שכינו "הניסוי הראשון בפרח הפסיכדלי המפורסם".
"התכנסנו כדי לחקור תעלומה עתיקה", אמר הקריין בהתרגשות מוגזמת האופיינית לטלוויזיה של שנות ה־90. "האם הלוטוס הכחול הוא צמח מרפא אבוד שהיה אהוב על המצרים הקדמונים? האם ייתכן ששני המתנדבים שלנו יחצו היום סף ויראו את העולם כפי שנראה בעיני הפרעונים?"
המצלמות המשיכו לרוץ כשהמתנדבים שתו. בתוך דקות הם הפכו מצחקקים, לבשו מעילים, ורצו בגשם וביער כשהם תוהים בקול רם אם הם "מרגישים את זה". החוקרים הביטו בהם מהחלון והתלבטו אם המתנדבים באמת הוזים. לבסוף, הם קבעו שכן.
מקאבוי לא הפסיק לחשוב על הפרח. הוא הוקסם מהאגדה שמסביבו ומשאלה פשוטה: האם הפרחים ששימשו בפרק היו מאותו סוג של לוטוס ששימש במצרים העתיקה - זה שניתן לזהותו לפי גביעים מנוקדים ומספר עלי כותרת קבוע?
ככל שהעמיק במחקר, למד על חשיבותו של הלוטוס הכחול המצרי בקורסים ובממצאים עתיקים השמורים במוזיאון לאנתרופולוגיה של אוניברסיטת ברקלי. עם רכישת מיומנויות קריאה בהירוגליפים, הבין את משמעות הפרח במגילות עתיקות ובפסטיבל השכרות של האלה חתחור, שבו האנשים השתכרו, התעלפו, ובאותו רגע חולף שבו התעוררו — דיווחו כי ראו את פניה של האלה חתחור, אלת האהבה, היופי והפריון. "זה תמיד מצויר עם אותה צורת עלי כותרת", אמר מקאבוי. "תמיד מופיעים בו הנקודות על תחתית הגביעים. זה צמח מאד ספציפי".
כששאלות המחקר שלו התגבשו, הוא רצה לבדוק אם הצמחים ששימשו במצרים העתיקה הם אותם צמחים הזמינים כיום באינטרנט. הוא גם רצה לבדוק כיצד שיטות עיבוד שונות משפיעות על שחרורו של האלקלואיד הפסיכואקטיבי נוציפרין, שאחראי לתחושת האופוריה.

השלב הראשון היה להשיג את הצמח. הלוטוס הכחול האותנטי של מצרים הפך לנדיר ביותר, לאחר שסכר אסואן שיבש באופן דרמטי את בית הגידול הטבעי שלו. כיום נחשב הצמח למין מאוים וכמעט נכחד. בגנים הבוטניים של ברקלי לא היה בנמצא צמח שכזה, וגם גנים בוטניים אחרים בעולם לא יכלו לספק דגימות, כך לדבריו של מקאבוי. אז הוא עשה את מה שכל חוקר צעיר היה עושה: פנה ל-Reddit.
בעמוד שמוקדש ללוטוס הכחול, פנה למשתמש מאריזונה שטען כי ברשותו לוטוס כחול (Nymphaea caerulea) אמיתי. המשתמש התרשם מהמחקר ושלח בדואר אקספרס צמח חי, שאושר כאותנטי על ידי בוטנאים. בקיץ שעבר, בזמן עונת הפריחה, אסף מקאבוי את פרחיו לצורכי ניתוח. כיום הוא חי בבית הצמחים הטרופיים בגני ברקלי, ומקאבוי מאמין שזהו הגן הבוטני היחיד באוניברסיטה אמריקאית שבו גדל הלוטוס הכחול האותנטי.
הוא גם הזמין עלי כותרת מיובשים של "לוטוס" מאתר Etsy. בעזרת פרופ' לכימיה איוון ויליאמס (Evan Williams) והמדען אנתוני יאברון (Anthony Iavarone), השתמש מקאבוי בספקטרומטר מסה כדי לבחון את הרכבם הכימי של שתי הדגימות.
הממצאים הראו שרמות הנוציפרין היו גבוהות בהרבה בלוטוס הכחול האותנטי לעומת הדגימה מאתר Etsy - מה שהוביל את מקאבוי להאמין שהפרחים הנמכרים באינטרנט הם בעצם שושנת מים נפוצה ודקורטיבית בלבד, ללא כל השפעה פסיכואקטיבית. "צעקתי, 'ידעתי את זה!'" הוא נזכר.
חיפוש פשוט באינטרנט אחר הלוטוס הכחול המצרי יניב עשרות תוצאות: שקית עלי כותרת ב-20 דולר שמבטיחה "שינה עמוקה" ו"חיזוק מערכת החיסון"; שקית ב־90 דולר שמבטיחה "הגברת מודעות וחיבור רוחני"; בקבוק שמן אתרי ב־154 דולר ש"עשוי לשפר את החשק והבריאות המינית". "הדברים שנמכרים באינטרנט הם לא אותו הדבר, והממצאים שלנו מצביעים על כך שהלוטוס הכחול באמת ייחודי לעומת שושנות מים אחרות", אמר מקאבוי. "זה צמח מאד מאד מסוים".
לאחר מכן רצה לבדוק אם ניתן למצות את רכיבי הלוטוס האותנטי באמצעות השריה ביין אדום. נוציפרין טהור ומבודד כימית, הוא מסביר, מתמוסס בקלות באלכוהול. אך פרח עשיר בנוציפרין עם שכבה שעווה ודוחה מים - לא. לכן נדרש מרכיב נוסף שיפרק את השעווה וישחרר את הנוסיפרין - חומר דמוי שמן זית, עם שומנים שמאפשרים לאלקלואיד, המסיס חלקית בשומן, להתמוסס באופן מלא ביין. "אנחנו מתחילים לחשוב שהמצרים הקדמונים לא פשוט השרו את הפרח ביין", אמר מקאבוי. "אנחנו משערים שהם יצרו שמן מושרה שהוסף לאחר מכן ליין".
הממצאים של מקאבוי מוסיפים עומק חדש להבנה שלנו על מצרים העתיקה - וגם לגבי התוספים המפוקפקים שמשווקים כיום. אולי, במשתה הפולחני של אז, המשקה המרכזי לא היה רק יין מושרה בפרחים, אלא שיקוי של יין ושמן ספוג בלוטוס. כיום, ההבטחות של התוספים המקוונים נראות כטובות מדי מכדי להיות אמיתיות.
מקאבוי יסיים את לימודיו בסתיו הקרוב ויפנה לקריירה בתחום דיני הקניין הרוחני. מתוך פענוח סודות סחר שמקודדים במיתולוגיה עתיקה, הוא מבקש לשחזר את חיי אבותינו לפני אלפי שנים. "צריך שמישהו בשולחן הדיונים יהיה מישהו שלמד בני אדם - לא רק כלכלה, כסף או מדעי המדינה", אמר מקאבוי. "מישהו שרואה בני אדם כבני אדם, ורואה בקהילות מארג של משמעות". אבל לפני כן, הוא רוצה לסיים את הניסויים.
בחודשים הקרובים, מקאבוי, ויליאמס ווינה אבדהאני (Veena Avadhani) - דוקטורנטית לכימיה - מתכננים להשתמש בלחץ גבוה כדי לפרק את דגימות הפרחים לרכיביהן הכימיים. התהליך, שנקרא כרומטוגרפיה נוזלית, יפריד את התערובת המורכבת לרכיבים כימיים נפרדים. לאחר מכן ינתחו שוב את הדגימות בספקטרומטר מסה - מבחן שהוא אחד התקנים המחמירים בכימיה אנליטית.
מקאבוי גם שואף לחזור לאוסף העצום של חפצים מצריים במוזיאון הרסט, כדי לערוך בדיקה כימית נוספת על גביע בן 3,000 שנה. בדיקה כזו עשויה לזהות שאריות של מולקולות שומן משמן - תגלית שתחזק את הרעיון שיין לא היה המרכיב היחיד בטקסים. אולי אף יימצאו עקבות של הצמח עצמו - תגלית שתוסיף פרק חדש לסיפורו של הלוטוס ולסגולותיו הפסיכדליות.
יחד, רואה מקאבוי את עבודתו כ"דוגמה נדירה לאופן שבו קסם עתיק ומדע מודרני יכולים להתחבר כדי להעמיק את ההבנה שלנו את הטבע שתמיד הקיף אותנו".
למעוניינים ברכישת פרחי לוטוס כחול מיובשים, הנה הלינק לרכישה בחנות הגמל המעופף.
אנו ממליצים לא להתנסות באופן עצמאי בחומרים משני תודעה שאינכם מכירים, פעולה כזו עלולה להיות מסוכנת.
אם אתם/ן מעוניינים להתנסות וחוקי המקום בו הינכם שוהים מאפשרים זאת, פנו למדריכים מנוסים על מנת לעבור את החוויה באופן בטוח.
מקורות:
קטעים מ- What Is Egyptian Blue Lotus, The Rare Plant Used In Ancient Psychedelic Sex Rituals? מאת: IFLScience שנכתב ע"י: Benjamin Taub.
קטעים מ- Investigating the psychedelic blue lotus of Egypt, where ancient magic meets modern science מאת: News Berkeley שנכתב ע"י: Jason Pohl.
קטעים ממחקר- "Scientists have unlocked the secret of the Egyptian "blue lotus מאת: Socportal שנכתב ע"י: Mykola Potyka.
Comentarios