בכיס שקט של מקסיקו, ארכיאולוגים השתמשו בטכנולוגית לידאר (LiDAR) כדי לחשוף מבנים אבודים שנבנו על ידי תרבות המאיה לפני מאות רבות. בין התגליות יש פירמידות גדולות ומרכז אזרחי-טקסי, בתוספת מבנה תת קרקעי שנמצא מתחת למגרש כדור של המאיה.
העבודה הארכיאולוגית האחרונה בוצעה על ידי המכון הלאומי לאנתרופולוגיה והיסטוריה של מקסיקו (INAH) במרכז קמפצ'ה, מדינה המפורסמת בחורבות המאיה העתיקות שלה. הפרויקט החדש התמקד ביער שנחקר פחות בשם שמורת הביוספירה באלאם קו (Balam Kú Biosphere Reserve), המשתרעת על פני כ-140 קמ"ר.
האזור מאופיין בשטח קשוח שקשה לעבד אותו, כך שבאופן לא מפתיע הוא ביתם של פחות יישובים ומבנים עתיקים בהשוואה לאזורים שכנים. האתרים גם צנועים יותר בסגנון, וכוללים עיטורים ותחריטים ארכיטקטוניים מינימליים.
"הרושם הבלתי נמנע הוא שתרבות המאיה של האזור הזה שחקרנו זה עתה הייתה פחות משוכללת באופן ניכר מזו של פטן (Petén), בדרום, והאזורים של צ'נס (Chenes) וצ'קטון (Chactún), בצפון ובמזרח", איבן שפריץ' (Ivan Šprajc), ארכיאולוג. ממרכז המחקר של האקדמיה הסלובנית למדעים ולאמנויות, אמר בהצהרה.
למרות זאת, החוקרים הצליחו לגלות מספר תגליות משמעותיות הודות ללידאר, טכנולוגיית חישה מרחוק המשתמשת בלייזרים כדי לחשוף מבנים נסתרים על ידי חדירת צמחייה צפופה ולכידת נתונים טופוגרפיים מדויקים. אחד הממצאים החשובים היה קבוצת מבנים ליד לנדצקאן (Nadzcaan), אתר שהתגלה לראשונה בשנות ה-90, ובו רחבה מרכזית עם מבנה פירמידה ותעלת ניקוז.
אתר בולט נוסף הציג מבנה גדול שהתנשא לגובה 13 מטר וכנראה שימש כמרכז אזרחי-טקסי. להתיישבות זו, הם חושדים, הייתה בוודאי "חשיבות חברתית-פוליטית" בהתחשב בגובהו של המבנה. בחלקו המזרחי של אתר זה מצאו גם מגרש כדור שנראה כאילו יושב על גבי תשתית אולי מהתקופה הקלאסית הקדומה (200-600 לספירה).
לבסוף, אתר שלישי מורכב מכמה מבנים המרוכזים על גבעה טבעית. ליד הרחבה המרכזית ניצבה פירמידה בגובה 16 מטר מוקפת בכמה "מנחות", כולל חוד צור, שרידי קרמיקה ושבר רגל של חיה, אולי של ארמדיל או מכרסם גדול.
התיישבות זו מתוארכת לתקופה הפוסט-קלאסית המאוחרת (1250-1524 לספירה) במהלך המאות האחרונות לפני שאמריקה התהפכה על פיה על ידי הגעתם של הספרדים. היא גם מראה כיצד הצליחו תרבויות אנושיות להתקיים זמן רב לאחר התפוררותן של ישויות פוליטיות מורכבות בשפלה המרכזית בסוף התקופה הקלאסית.
בשנים האחרונות, טכנולוגיית לידאר חוללה מהפכה בתחום הארכיאולוגיה. היא הוכחה כיעילה במיוחד ביבשת אמריקה הטרופית שבה יערות הגשם הנחושים שטפו את חורבותיהן של תרבויות פרה-קולומביאניות רבות, כולל יישובים מורכבים מאד בגודל ומשמעות עצומים.
מחקר עדכני אחד הצביע על כך שיכולים להיות עד 10,000 אתרים ארכיאולוגיים חבויים ברחבי אגן האמזונס בלבד, מה שביטל את הרעיון שהאזור היה מיושב בדלילות לפני שהתיישבו בו האירופאים.
מקורות:
Comments