עץ הבאובב נראה כמעט חוצני בסביבה המודרנית, ואין פלא, בהתחשב בזה שצמחים אלו הופיעו לראשונה לפני כ-200 מיליון שנה כאשר הדינוזאורים עשו את הופעת הבכורה שלהם. משתייכים לסוג באובב (Adansonia), הם ריתקו את בני האדם במשך אלפי שנים, עם תיעוד של הערכתו של הומו סאפיינס לעצי באובב שראשיתה לפני 2,300 שנה במצרים העתיקה.
ישנם שמונה זנים שונים של עצי באובב שניתן למצוא באוסטרליה, ברחבי אפריקה, בדרום מערב אסיה ובמדגסקר. תיאוריה אחת מדוע ניתן למצוא אותם במגוון רחב כל כך של מקומות היא כי הם היו קיימים לפני שהתפצלה יבשת-העל פנגיאה - זה כמה שהם קדומים.
כולם מלבד Adansonia digitata בסכנה במידה מסוימת, כאשר Adansonia perrieri נמצא בסכנת הכחדה חמורה, מה שגרם למדענים להוטים להבין טוב יותר את הגנטיקה שלהם כדי להגן על עתידם. הם ערכו הרכבות גנום ברמה כרומוזומלית עבור כל שמונת זני הבאובב כדי לחשוף את ההיסטוריה האבולוציונית של הסוג באובב, כולל מקורו, הגיוון והמקרים של הכלאות עצי באובב שצצו.
המחקר גילה שהנישות של המינים עוצבו על ידי הטמפרטורה, הגובה וכמות המשקעים של המיקומים הגיאוגרפיים שבהם הם מצאו את עצמם. התפוצה שלהם גרמה להם לפתח זמני פריחה שונים, שהיו מחסום התרבות מרכזי, אבל זה לא מנע מאירועי הכלאה להתרחש בקרב באובב במדגסקר - מקום שהוא ככל הנראה מקורם של עצי באובב בהתבסס על דפוסי זרימת גנים בין הצמחים המצויים שם לבין מינים אחרים.
שיטת הצמיחה הייחודית של עץ הבאובב נחשבת כתורמת לאריכות החיים המדהימה שלו, שכן בדיקת פחמן-14 הגיעה למסקנה שכמה מהעצים העתיקים והגדולים ביותר מפתחים חללים ריקים טבעיים בין גזעים ממוזגים הנקראים חללים מזויפים (false cavities). הגזעים העצומים האלה יכולים להכיל הרבה מים כדי לשרוד את העונה היבשה, והחללים כל כך גדולים שבני אדם יכולים להצטלם או אפילו להקים בר יין בתוכם.
באשר לכמה זמן הם יכולים לחיות, תיארוך פחמן לעצים לאורך השביל האקולוגי של לבומבו (Lebombo Eco Trail) קבע גילאים של בסביבות 1,400 שנה, בעוד שיש המעריכים שהם יכולים לחיות עד 3,000 שנה. כשסוף סוף מגיע הזמן של הבאובב לעזוב, הוא נרקב מבפנים וקורס.
עץ הבאובב הענק Adansonia grandidieri מכונה מקומית "רנלה" ("renala"), שפירושו המלגשי "האמא של היער". עצים כאלה מרצפים את שדרת הבאובבים (Avenue of the Baobabs), שניתן למצוא בין מורונדבה (Morondava) לבלוני מציריביהינה (Belon'i Tsiribihina) באזור מנבה (Menabe) במדגסקר.
זן זה של עצי באובב יכול לצמוח לגבהים מסחררים של 25 עד 30 מטר, אך בעוד שחלקם גבוהים וצרים, חלקם דומים ל"גמדים בעלי משקל עודף" עם גזעים רחבים יותר מכפי גובהם. הם גם מדגימים מדוע עצי באובב ידועים כ"עצים הפוכים", שכן הגזעים הרחבים והחשופים שלהם נראים כאילו הם צריכים להיות קבורים מתחת לאדמה, כמו פקעת ענקית. עם זאת, הענפים המתפתלים בראש העץ נראים כמו שורשים - במיוחד כשהעלים נושרים בעונה היבשה והבאובב נראה כאילו הוא מנופף בשורשיו באוויר.
פרי עץ הבאובב ידוע בתור לחם קופים והדלעת החמוצה האתיופית, והוא ענק. הוא יכול לגדול לאורך של 30 ס"מ עם מראה חיצוני עצי ומרכז דמוי עיסה. לפי אוניברסיטת מישיגן סטייט, הטעם של פרי עץ הבאובב הושווה לשילוב של אשכולית, אגס ווניל. פרי עץ הבאובב מבשיל על ידי השארתו להתייבש תחת חום השמש, והוא הופך לאבקה שניתן להשתמש בה במשקאות, גלידה ומוצרי מאפה.
פירות עצי הבאובב הפכו בשנים האחרונות לתעשייה גדולה, שכן יש כמה חברות שרוצות לקנות אותם, לקצור את אבקת הפירות לתעשיית המזון ולכתוש את הזרעים כדי להפיק שמן. השמן נחשק בתעשיית הקוסמטיקה, בעוד הקליפה טובה להכנת חבלים, והפרי עשיר בויטמין C.
כמובן, פרי עץ הבאובב היה כלום ללא מאביקים. למרות היותם הרמאפרודיטים, מחקר הראה שעצי באובב אינם יכולים להפיק פירות ללא אבקנים מעץ אחר, וכאשר הם משחררים את פרחיהם הגדולים התלויים בלילה, למאביקים יש רק עד למחרת בבוקר להיכנס לשם ולעשות את עבודתם.
צוף עץ הבאובב מפתה מגוון מאביקים, אך בדרום אפריקה מדובר בעיקר בחרקים כמו עש הנץ (hawk moth), בעוד שבמקומות אחרים ביבשת העטלפים הם המאביקים העיקריים. על ידי מעבר מעץ לעץ, יצורים ליליים אלה יכולים להקל על ייצור פירות של עצי באובב.
זה רק מראה שלא משנה אם העוצמה שלך בגובה או בהיקף שלך או בשניהם, אפילו ענקי כדור הארץ לא יכולים להסתדר בלי עזרה מהחבר'ה הקטנים.
מקורות:
Comments