top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

האנס הלילי - תופעת האינקובוס

עודכן: 18 בפבר׳ 2022

אם אי פעם התעוררתן באמצע הלילה בהרגשה כאילו אתן נמחצות על ידי יצור שטני, אולי חוויתן זה עתה את מה שנקרא תופעת האינקובוס: "התקפה" של שד זכר. (המקבילה הנשית שלו... הסוקובוס, תוקפת בדרך כלל גברים). התופעה היא, במובנים רבים, הסיוט המובהק. במשך מאות שנים, אומרים ששד האינקובוס רודף נשים ישנות והוא עורר השראה בסיפורי פולקלור מסורתיים כמו גם ביצירות אמנות.

"המועך הלילי" (Der Nachtmahr")‏, 1781. בציור מפורסם זה נראה אינקובוס ישוב על אישה חולמת / John Henry Fuseli

אינקובוס (אניקובי ברבים) הוא שד בעל דמות גברית שמפתה נשים לשכב עמו, או לחלופין אונס אותן בשנתן. האינקובוס יכול לשכב עם נשים כדי לעבר אותן, כמו באגדה על מרלין, ויכול לעיתים להביאן עד לתשישות או למוות על ידי שניזון מאנרגיית החיים שלהן. בדומה לשדים, לא קיים תיאור מדויק ואחיד למראם של האינקובי. למרות זאת, לעיתים, בדומה לסוקובוס, האינקובוס מתוארים כגברים יפים ומפתים בעלי מאפיינים חיצוניים המשויכים לשדים (כנפיים, קרניים וכדומה), ולעיתים מתוארים כדמונים שעירים ונמוכים.


המילה "אינקובוס" באה מהפועל הלטיני incubo שמשמעו "סיוט". מכיוון ששד האינקובוס יכול להתקבע על קורבן מסוים, חלק מהנשים מתו מתשישות לאחר שאותו שד אינקובוס ביקר אותן שוב ושוב. במסורות מסוימות, שד האינקובוס יכניס את הקורבן שלו לטראנס כך שהיא לא תוכל לזוז או לקרוא לעזרה.


הגרסה הנשית של האינקובוס היא הסוקובוס (סוקובי ברבים). הן שדות נשיות המבקרות גברים בלילה ויכולות להיכנס להריון מהם. יש אנשים המאמינים ששדי אינקובוס ושדות סוקובוס הם אותן ישויות - בעלות היכולת לעבור בין צורות זכר לנקבה. לפי מלאוס מלפיקרום (Malleus Maleficarum), או "פטיש המכשפות", הסוקובי אוספות את הזרע מהגברים איתן הן שוכבות, והאינקובי משתמשים בו להפרות נשים. ילדים שנולדו כתוצאה מכך אמורים להיות יותר רגישים להשפעת שדים.


דמויות דומות לאינקובי מוזכרות לראשונה ברשימת שמות המלכים השוּמרים ב"כתבי לברטו" משנת 2400 לפנה"ס. נמצאה טבלה ובה נמנים שמו של גילגמש ושמו של אביו המוזכר כשד לילוּ. נאמר כי לילוּ מטריד ומפתה נשים בשנתן, והוא אחד מארבעה שדים שהיו שייכים למעמד ערפדים או סוג של רוחות רפאים. ואילו לילית, מהמיתולוגיה היהודית האזוטרית, היא שדה נשית המטרידה גברים ומופיעה בחלומות ארוטיים שלהם.


אפשרות אחת למקור האגדות היא אולי כהסבר לחוויות כגון חלומות בהקיץ או שיתוק שינה. או כתירוץ לעוררות מינית לילית או לקרי לילה. אפשרות נוספת היא שחלק מהקורבנות לכאורה של האינקובי הן קורבנות תקיפה מינית של ממש, והאנסים או קרובי המשפחה ייחסו את מעשי האונס לשדים כדי להימלט מעונש, או כדי לשמור על כבוד המשפחה. אפשרות נוספת היא לשמור סוד כמו גילוי עריות או ניאוף על ידי התערבות של "רוחות".

ציור של אינקובוס מ-1870

פולקלור האינקובוס ברחבי העולם

סיפורים על שד האינקובוס ושדת הסוקובוס מסופרים בתרבויות רבות ושונות ברחבי העולם:


פולקלור גרמני: האלפ (Alp) הוא יצור דמוי ערפד המבקר את קורבנותיו בלילה, הוא חובש שכמייה בשם טארנקפה (Tarnkappe) הנושאת כוחות קסם.


פולקלור אפריקאי: הפופובווה (Popobawa) היא רוח רעה שמשנה צורה, אשר רודפת מהצללים אחרי קורבנות בלילה. הדרך למנוע מפופובווה לתקוף אותך שוב ושוב היא לספר לאנשים אחרים שהפכת לקורבן של אחת.


פולקלור צ'יליאני: הטראקו (Trauco) הוא יצור קטן, מכוער, דמוי אנוש, שמושך ותוקף נשים. התקפות אלו אינן מוגבלות לשעות הלילה, אך לעתים קרובות הקורבנות בסופו של דבר בהריון.


פולקלור הונגרי: הלידרק (Lidérc) הוא "מאהב שטני". יכול להיות לו גוף של אדם, אבל הוא משאיר אחריו עקבות של סוס.


פולקלור דרום אפריקאי: טיקולושה (Tikoloshe) הוא יצור על-טבעי קטן ושעיר שאומרים שהוא אונס נשים ונושך את בהונותיהם של ילדים בזמן שהם ישנים.


פולקלור נורדי: מרה (Mare) היא יצור שטני שיושב על חזהו של אדם ישן וגורם לו לסיוטים.


הנצרות המערבית: התיאולוג הנוצרי המכובד תומס אקווינס האמין בשד האינקובוס (ובשדות הסוקובוס), ואמר "בכל זאת, אם חלק נולדים מדי פעם משדים, זה לא מזרעים של שדים כאלה, וגם לא מהגוף שלהם, אלא מזרע גברים, שנלקח למטרה; כמו שהשד מקבל תחילה צורה של אישה, ואחר כך של גבר; בדיוק כך הם לוקחים זרע של דברים אחרים למטרות יצירה אחרות."

האינקובוס עוזב שתי נשים צעירות ישנות (1780) / John Henry Fuseli

המחקר המדעי של התופעה

כעת, מטה-אנליזה חדשה מהולנד מציעה כי התופעה המפחידה הזו עשויה להיות שכיחה יותר ממה שחשבו בעבר - וכי יש להתייחס אליה ברצינות רבה יותר על ידי פסיכיאטרים ופסיכולוגים השומעים דיווחים כאלה מהמטופלים שלהם.


מה שנקרא התקף מתרחש בדרך כלל במהלך אפיזודה של שיתוק שינה, מצב שכיח אפילו יותר מתופעת האינקובוס, על פי המטה-אנליזה. שיתוק שינה הוא תוצאה של ניתוק שלבי השינה, אמר המחבר הראשי ד"ר יאן דירק בלום (Dr. Jan Dirk Blom), פרופסור לפסיכופתולוגיה קלינית באוניברסיטת ליידן בהולנד. המצב מתרחש כאשר אדם נרדם או מתעורר. במהלך שיתוק שינה, שני אספקטים של שנת REM, או שינה עם תנועת עיניים מהירה, מתרחשים כאשר אדם בהכרה.


במהלך שנת REM, שהיא הזמן שבו אדם חולם בדרך כלל, שרירי הגוף רפויים עד לרמת שיתוק, ככל הנראה כדי למנוע מהישן לבצע את חלומותיו, אמר בלום. כאשר מתרחש שיתוק שינה, המוח מתעורר - אך האדם עדיין חולם, והגוף עדיין משותק. "בשכיבה במיטה במצב כזה של שיתוק, מערכת הערנות של המוח, המופעלת על ידי איומים, נכנסת לפעולה ועוזרת ליצור הזיה מורכבת של יצור שיושב על החזה", אמר בלום. מה שהאדם רואה הוא שילוב של הסביבה האמיתית שלו וסיוט, המוקרן על העולם האמיתי. החוויה מרגישה אמיתית בצורה יוצאת דופן, אמר בלום.


במטה-אנליזה, שפורסמה בנובמבר בכתב העת Frontiers in Psychiatry, בדקו החוקרים 13 מחקרים על תופעת האינקובוס שכללו כמעט 1,800 אנשים. המחקרים השונים הגיעו ממדינות שונות, ביניהן קנדה, ארה"ב, סין , יפן, איטליה ומקסיקו. החוקרים מצאו כי למעלה מ-1 מכל 10 אנשים, או 11 אחוז מהאוכלוסייה הכללית, יחוו את תופעת האינקובוס במהלך חייהם, אמר בלום. "זה אומר שיש סיכוי של 11 אחוז לכל אדם לחוות זאת [את תופעת האינקובוס] לפחות פעם אחת במהלך חייו", הוסיף.


אבל בקבוצות מסוימות, הסיכויים "להיתקל" באינקובוס גבוהים יותר. בקרב אנשים עם הפרעות פסיכיאטריות, כמו גם בקרב פליטים ו - באופן קצת מפתיע - סטודנטים, הסיכויים לחוות את תופעת האינקובוס גבוהים ב-41%, אמר בלום. האנליזה גם מצאה שאנשים שישנים על הגב נוטים יותר לחוות את התופעה. צריכת אלכוהול ודפוסי שינה לא סדירים גם הם הופכים את ביקור האינקובוס לסביר יותר, אמר בלום.

ציור של חזון סוקובוס - החלום שלי, החלום הרע שלי (1915) / Fritz Schwimbeck

למרות שהחוויה המפחידה נדחתה לעתים קרובות כ"סתם חלום רע", בלום ציין כי תופעת האינקובוס עלולה להוביל לבעיות נוספות, כולל חרדה, קשיי שינה עקב פחד ואפילו הפרעה דלוזיונלית, מחלת נפש הדומה לסכיזופרניה. במאמר העלו החוקרים השערות לגבי קשר אפשרי בין תופעת האינקובוס לתסמונת המוות הפתאומי והבלתי צפוי (sudden unexpected death syndrome), מצב שבו אדם בריא מת באופן בלתי מוסבר בשנתו.


"אנשים שחוו את תופעת האינקובוס מדווחים לעתים קרובות על רמת חרדה שהיא 'מחוץ לסקאלה'", אמר בלום. "לרבים מהם יש הרגשה שהם באמת ימותו במהלך התקפה. לא ידוע אם זה יקרה אי פעם, למרות שעבור אדם שחווה את זה, לא קשה לדמיין את זה [קורה]."


האנליזה מצאה גם שצורת דמות האינקובוס והאופן שבו אנשים מגיבים אליה יכולים להשתנות בהתאם לרקע התרבותי של האדם. לדוגמה, "מטופלים עם רקע מוסלמי אומרים לי לעתים קרובות שהם רואים בתופעת האינקובוס הוכחה לכך שהם נרדפים על ידי ג'יני, רוח בלתי נראית שנוצרה על ידי אללה מתוך אש ללא עשן", אמר בלום. אולם לפעמים, האינקובוס עשוי ללבוש צורה הרבה יותר ידידותית ומשעשעת. "לא מזמן דיברתי עם ילדה בריאה בת 15 שחוותה את תופעת האינקובוס", סיפר בלום, "היא ראתה ארבעה פינגווינים מיניאטוריים סועדים ליד שולחן על החזה שלה, והתרגשה ושועשעה ולא פחדה".


תופעת האינקובוס היא תופעה המתרחשת משחר האנושות, היא תמיד ריתקה את האדם והיא מופיעה באינספור סיפורים מאז ועד היום, האימה האוחזת במי שחווה את התקפת האינקובוס, ולא משנה מהו ההסבר לתופעה, היא אימה אמיתית והיא מגיעה מהמקומות האפלים ביותר הקיימים בנפש האדם או בנפש היקום. סביר להניח שהאינקובי והסוקובי ימשיכו לתקוף אותנו בלילות גם אם המדע יספק לנו הסברים ותאוריות, וההתקפות ימשיכו להיות אמיתיות, מוחשיות וקשות.

מקורות:

722 צפיות0 תגובות

Commentaires


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page