רעיון הסימולציה - התיאוריה לפיה אנחנו עשויים להיות חלק מהדמיה ממוחשבת מתוחכמת - זכה לעניין רב בקרב מדענים והוגים במהלך השנים. כעת, ד"ר מלווין וופסון (Melvin Vopson), פיזיקאי מאוניברסיטת פורטסמות', מציע כמה דרכים אפשריות בהן סימולציה כזו עשויה לעבוד ומנסה להסביר מדוע תרבות מתקדמת תטרח להפעיל אחת כזו.

וופסון עלה לכותרות בשנה שעברה כאשר הציע חוק פיזיקה חדש בשם "החוק השני של אינפודינמיקה" ("second law of Infodynamics") וטען שהוא עשוי להוות אינדיקציה לכך שאנחנו חיים ביקום מדומה. במסגרת מחקרו על מוטציות של נגיף SARS-CoV-2, הוא זיהה תהליכים ביקום ובאבולוציה של וירוסים שנראים כמוטים למזעור מידע, תופעה אשר לדבריו עשויה להוות עדות לכך שהיקום פועל באופן אופטימלי כמו סימולציה ממוחשבת.
"מכיוון שהחוק השני של אינפדינמיקה הוא הכרח קוסמולוגי, ונראה שהוא חל בכל מקום באותו אופן, ניתן להסיק שזה מצביע על כך שהיקום כולו נראה כמו מבנה מדומה או מחשב ענק... יקום כה מורכב כמו שלנו, אם היה סימולציה, היה דורש מנגנוני אופטימיזציה ודחיסה של נתונים על מנת לצמצם את משאבי החישוב והאחסון הנדרשים להפעלתו. וזה בדיוק מה שאנו רואים - הן בנתונים דיגיטליים, הן במערכות ביולוגיות, הן בסימטריות מתמטיות ובמבנה היקום עצמו", הסביר במאמר שפורסם ב-The Conversation.
וופסון מציע כי ייתכן וניתן לבדוק זאת על ידי קביעה האם למידע יש מסה, רעיון שנוי במחלוקת הדורש הוכחות יוצאות דופן. עד כה אין בידינו עדות חד-משמעית לכך, אך הוא מציג מספר סוגים של סימולציות שבהן אנחנו עשויים להיות, לצד הסברים מדוע ציוויליזציה מתקדמת תיצור אותן.
אחד הרעיונות המרכזיים נשען על טיעון שהציג הפילוסוף ניק בוסטרום (Nick Bostrom) במאמרו המפורסם "האם אתם חיים בסימולציה ממוחשבת?". לפי בוסטרום, אם תרבויות מתקדמות מספיקות כדי להריץ "סימולציות אבות קדומים" ("ancestor simulations") - כלומר, הדמיות של העבר שלהן - אז סטטיסטית הסיכוי שאנו חיים במציאות הבסיסית נמוך, משום שיהיו הרבה יותר "צופים" שחיים בתוך סימולציה מאשר במציאות עצמה.
וופסון עצמו הציג מספר תרחישים אפשריים נוספים, תוך שהוא גם הדגיש כי מדובר ברעיונות ספקולטיביים גרידא, ואין לנו בסיס מדעי להאמין שהם צריכים להיות נכונים:
סימולציה למטרות בידור
בתרחיש זה, מציאות מדומה מתוחכמת משמשת ככלי חווייתי. אנשים במציאות הבסיסית היו יכולים להיכנס מרצונם לסימולציה כדי להתנסות בחיים אחרים, בדומה למשחקי וידאו עתידניים. ייתכן שבמציאות אחרת, קיומנו הוא לא יותר מאשר בידור עבור ישויות מתקדמות.
ניסוי חברתי לפתרון בעיות
בתרחיש אחר, החוויות המודעות שלנו הן רק תוצר לוואי של סימולציה שנוצרה במטרה לפתור בעיות בעולם הבסיסי. וופסון מציע שכאשר חברה נתקלת באתגרים מורכבים - כמו שינויי אקלים, משברים כלכליים, מלחמות או מחסור באנרגיה - הדרך הטובה ביותר להתמודד איתם היא להריץ סימולציות מרובות ולבחון אילו מהן מספקות פתרונות. ברגע שאחת מהגרסאות המדומות מצליחה לפתור את הבעיה, ניתן לאמץ את הפתרון בעולם האמיתי.
האצת הזמן והארכת חיים
אפשרות נוספת היא שהזמן במציאות הבסיסית רץ מהר בהרבה מזה שבסימולציה. ישויות במציאות זו עשויות לבחור להיכנס שוב ושוב לתוך סימולציה ולחיות מאות תקופות חיים ברצף - כאשר כל אלו עוברות בתוך שעות ספורות בלבד בעולם האמיתי. ייתכן שזהו מנגנון שמטרתו לאפשר חוויה עשירה ועמוקה יותר בפרק זמן קצר יחסית.

אמנם כיף להעלות השערות בצורת מדע בדיוני, כמו מסע בזמן, אבל אין לנו סיבה אמיתית לחשוד שאנחנו נמצאים במשהו אחר מלבד מציאות בסיסית. נכון להיום, אין ראיות חותכות לכך שאנחנו חיים במציאות מדומה. למעשה, ישנם אתגרים משמעותיים בתיאוריה זו:
תודעה - עדיין אין לנו הבנה ברורה של כיצד תודעה נוצרת, או אם היא יכולה להתקיים מחוץ ליצורים ביולוגיים. אם איננו יודעים כיצד תודעה נבנית, קשה עוד יותר להניח שהיא נוצרה במחשב.
מגבלות טכנולוגיות - עד כה לא יצרנו אפילו מחשב אחד שמתקרב ליכולת להפעיל סימולציה מורכבת ברמת היקום כולו.
בעיית ההפרכה - הרעיון של סימולציה זכה לביקורת על כך שהוא אינו ניתן להפרכה: אם אנחנו באמת בתוך סימולציה, אין דרך ברורה "לצאת" ממנה ולוודא זאת.
למרות האתגרים הללו, תיאוריית הסימולציה ממשיכה לעורר דיונים, וישנם מדענים שמנסים למצוא דרכים לבדוק אותה. צוות מחקר אחד, לדוגמה, ניסה לראות אם המציאות שאנו חווים מוצגת ברזולוציה מוגבלת, בדומה לפיקסלים במשחק וידאו, מה שעשוי לרמוז על תשתית חישובית. התוצאות של ניסויים כאלה אינן חד-משמעיות, אך הן ממשיכות לעודד ספקולציות בנושא.
בסופו של דבר, השאלה האם אנו חיים במציאות בסיסית או בתוך סימולציה נותרת פתוחה - אך בינתיים, נראה שהיקום שלנו פועל באופן עקבי לפי חוקי הפיזיקה כפי שאנו מכירים אותם. וופסון, כמו גם חוקרים נוספים, מאתגר את הדרך שבה אנו מבינים את המציאות, וייתכן שבעתיד נגלה שהאמת מורכבת עוד יותר ממה שאנחנו מסוגלים לתפוס כיום.
מקורות:
קטעים מ- Do we live in a computer simulation like in The Matrix? My proposed new law of physics backs up the idea מאת theConversation שנכתב ע"י: Melvin M. Vopson.
קטעים מ- Physicist Who Believes We Could Be In A Simulation Explains How That Would Work מאת IFLScience שנכתב ע"י: James Felton.
קטעים מ- A Scientist Says He Has the Evidence That We Live in a Simulation מאת PopularMechanics שנכתב ע"י: Darren Orf.
Comments