לאחר 100 שנות חיפוש, דיונון עצום חי צולם לראשונה
- גור זיו
- לפני יום 1
- זמן קריאה 3 דקות
הנה הוא לפניכם: דיונון עצום חי במלוא הדרו. לאחר מאה שנה של חיפושים, הצליחו סוף סוף לצלם את הסילונית החמקמקה הזאת, כשהיא חיה, בסביבתה הטבעית, לראשונה (ולשם שינוי - לא בתוך קיבתו של לווייתן או כשלד שנשטף אל חוף ים).
הדיונון הצעיר צולם ב־9 במרץ, בעומק של 600 מטרים במים שמדרום לאיי סנדוויץ’ שבאוקיינוס האטלנטי הדרומי. המדענים שעל סיפון כלי המחקר פאלקור (Falkor) של מכון שמידט לאוקיינוסים (Schmidt Ocean Institute) תיעדו את הסרטון באמצעות רכב תת-ימי מופעל מרחוק (ROV) – והמומחים מרוצים מאד מהתוצאה.

"זה מרגש לראות את הסרטון הראשון אי פעם של דיונון עצום צעיר בסביבתו, ומעורר ענווה לחשוב שאין להם מושג שהאנושות קיימת", אמרה ד"ר קאט בולסטד (Dr Kat Bolstad), ביולוגית מומחית לרכיכות מהאוניברסיטה הטכנולוגית של אוקלנד, אשר שימשה כיועצת למשלחת וסייעה בזיהוי המין. "במשך 100 שנים, פגשנו אותם בעיקר כשאריות מזון בקיבות של לווייתנים ועופות ים, או כטורפים של דגי שן (toothfish) שנדוגו".
הדיונונים העצומים (Mesonychoteuthis hamiltoni) שייכים למשפחת הדיונונים הזכוכיתיים (Cranchiidae), ומכאן גופם השקוף למחצה. מאחר ותצפיות בהם נדירות כל כך, רוב המידע שיש לנו על התנהגותם ומחזור חייהם נותר בגדר מסתורין. עם זאת, מדענים סבורים שכאשר הם מתבגרים, גופם השקוף הולך ומכהה עם הגיל.
הפרט שצולם הוא צעיר, באורך של כ־30 ס"מ, אבל המין יכול לגדול עד לאורך של 7 מטרים ולשקול עד 500 קילוגרמים, מה שהופך אותם לבעל-החיים חסר החוליות הכבד ביותר על פני כדור הארץ. אמנם הדיונון העצום מסוג Architeuthis dux ארוך יותר - עד 13 מטרים - אך משקלו בערך מחצית מזה.
אולם החוקרים לא מאוכזבים מכך שפרט זה קטן יחסית. במסיבת עיתונאים אמרה ד"ר בולסטד: "אני באמת אוהבת שזה המבט הראשון שלנו על דיונון עצום".
"זה לא בדיוק מה שרבים מאיתנו דמיינו שנראה בפעם הראשונה שבה ניתקל בדיונון עצום. אנחנו יודעים עד כמה המין הזה יכול לגדול. אנחנו יודעים שהוא חסר החוליות הכבד ביותר על פני כדור הארץ [...] זהו מקרה מובהק של יופיים של יצורי ים עמוקים, בניגוד לכותרות הקליקבייט של 'סיוטים מן המעמקים' שאנחנו מקבלים כשהתקשורת מסקרת את בעלי החיים האלו", הוסיפה.
בין דצמבר 2022 למרץ 2023, יצאה קבוצת המחקר Kolossal למשלחת לאנטארקטיקה במטרה לחפש את הדיונון העצום החמקמק. במהלך המסע, הם צילמו דיונון זכוכיתי באורך של 10–12 ס"מ, שלדבריהם עשוי היה להיות דיונון עצום צעיר. עם זאת, זהותו לא הייתה ודאית בשל איכות הווידאו – ייתכן שמדובר היה גם בפרט בוגר של Galiteuthis glacialis (מין אחר של דיונון זכוכיתי), או אף ממין שטרם התגלה.
הסרטון העדכני הוא הרבה יותר ברור והרבה יותר ודאי. ד"ר בולסטד וד"ר אהרון אוונס (Dr Aaron Evans), מומחה עצמאי נוסף למשפחת הדיונונים הזכוכיתיים, הצליחו לאשר שהפרט הוא אכן דיונון עצום לאחר שזיהו נוכחות של קרסים (hooks) באמצע כל אחת משמונת זרועותיו. תכונה זו, לדבריהם, בולטת וייחודית, ומסייעת להבחין בינו לבין מיני דיונונים נפוצים אחרים.
"זה מדהים שאנחנו יכולים לרתום את כוחה של הקהילה הטקסונומית דרך הטלפרזנס (telepresence) של פאלקור, בזמן שאנחנו עדיין בלב הים", אמרה החוקרת הראשית של המשלחת, ד"ר מישל טיילור (Dr Michelle Taylor) מאוניברסיטת אסקס, שהובילה את צוות The Nippon Foundation - Nekton Ocean Census במסע באיי סנדוויץ’ הדרומיים. "רשת המדע הבינלאומית של Ocean Census גאה לעבוד יחד עם מכון שמידט לאוקיינוסים כדי להאיץ את גילוי המינים ולהרחיב את הידע שלנו על החיים באוקיינוסים, בשידור חי מול קהילת המדע העולמית".
באופן מדהים, התגלית הזו התרחשה בדיוק לציון 100 שנה לזיהויו ולמתן שמו הרשמי של הדיונון העצום. המין התגלה לראשונה בשנת 1925, כאשר חלקי גוף של דיונון מוזר נמצאו בקיבתו של ראשתן גדול-ראש סמוך לאיי שטלנד. החלקים הועברו למוזיאון הבריטי, שם זוהו רשמית כמין חדש: Mesonychoteuthis hamiltoni.
זה לקח רק מאה שנה - אבל סוף סוף, המדע הצליח לראות אחד חי, בסביבתו.
מקורות:
קטעים מ- After 100 Years Of Searching, A Live Colossal Squid Has Been Filmed For First Time מאת IFLScience שנכתב ע"י: Tom Hale.
קטעים מ- Colossal squid filmed in ocean for the first time מאת BBC שנכתב ע"י:Lewis Adams.
קטעים מ- First ever video shows colossal squid in natural habitat מאת NationalGeographic שנכתב ע"י: Robin George Andrews.
Comments