8,000 שנה לפני הקמת הפירמידה הראשונה במצרים, אנשים באזור שמסביב לעיר חלב הקדומה (Aleppo) הקימו את המגדל הקדום ביותר על פני כדור הארץ. האתר הקדום הממוקם בצפון סוריה הוא אחד האתרים הנדירים המתוארכים לתקופת היונגר דרייס (Younger Dryas). ממוקם לא הרחק מהמקדש הקדום ביותר על פני כדור הארץ, גבּקלי טפּה, האתר, שנקרא תל כארמל (Tell Qaramel), הוא גם מקום מושבם של מה שמומחים מתארים כמגדלים העגולים הקדומים ביותר שהתגלו אי פעם.
בסוריה של ימינו אנו מוצאים כמה מהאתרים הקדומים והמרתקים ביותר על פני כדור הארץ. מחוז חלב, בפרט, הוא אוצר של היסטוריה קדומה. כאחד מארבעה עשר המחוזות של סוריה, מחוז חלב הוא המאוכלס ביותר, מתגוררים בו כמעט חמישה מיליון איש, המהווים כ-23% מכלל אוכלוסיית סוריה.
לאזור, שנמצא לא הרחק מהגבול עם טורקיה, יש חשיבות ארכיאולוגית רבה. שם נמצאים שרידי אחת הערים הקדומות ביותר על פני כדור הארץ, העיר חלב הקדומה הנחשבת לאחת הערים הקדומות על פני כדור הארץ המיושבות ברציפות. לא הרחק מהעיר הקדומה נמצאים שרידי אתר ארכיאולוגי בשם תל כארמל, סמוך לנהר הקוויאק (Quweiq) הזורם לחלב, האתר ממוקם בעמק פורה ועל נתיב סחר חשוב. בחפירות ארכיאולוגיות התגלו עקבות של יישוב קדום שהתקיים במקום לפני כ-12,000 שנה ושרד עד לתקופה ההלניסטית, התקופה בהיסטוריה בין מותו של אלכסנדר הגדול בשנת 323 לפנה"ס לבין הופעת האימפריה הרומית בקרב אקטיום בשנת 31 לפנה"ס.
לפני כ-12,000 שנה בערך, ככל הנראה בעת בניית גבקלי טפה, האתר בתל כארמל כבר היה חלק ממתחם גדול יותר ששטחו הכולל היה בסביבות 35 דונם, שהשתרע מדרום ומדרום-מערב לתל וכוסה ב-2.5 מ' של משקעים בתקופת הברונזה ותקופת הברזל, כפי שנחשף במאמר שפורסם בשנת 2009. חוקרים טענו כי ההתיישבות בכארמל התפתחה בשלבים המוקדמים בגיבוש מודלים תרבותיים וכלכליים חדשים של ציוויליזציה. תל כארמל מתוארך ל-9130–8800 לפנה"ס.
לפני תחילת החפירות, ההנחה הייתה כי יישובי קבע קבועים התקיימו רק בשילוב עם חקלאות הדגנים הראשונה, וביות ואחזקה ראשונים של בעלי חיים כמו כבשים ועזים, המסמנים את תחילת התקופה הניאוליתית, חלק מהמעבר בין התרבויות הקדם-ניאוליתית והנאוליתית הקדם קרמית א. עם זאת, נראה כי שרידי המבנים שנחשפו בתל כארמל קדומים יותר, מה שמסתמן כעדות הראשונה להתיישבות אבן קבועה ללא סימני ביות בעלי חיים או חקלאות מאורגנת.
בולטים במיוחד הם שרידי חמישה מגדלי אבן עגולים, שקוטר כל אחד מהם מעל 6 מטר, עם קירות אבן בעובי של יותר מ-1.5 מ'. אלה תוארכו בין 11,000 ל-9650 שנה לפנה"ס. תיארוך זה הופך את המגדלים לקדומים יותר ב-2000 שנה ממגדל האבן שנמצא ביריחו, שבעבר האמינו שהוא מבנה המגדל הידוע הקדום ביותר בעולם. המגדלים בכארמל מתוארכים עתה לאחר כיול ל-10,650 לפנה"ס.
צוות המרכז הפולני לארכאולוגיה ים תיכונית מאוניברסיטת וורשה (Polish Centre of Mediterranean Archaeology University of Warsaw), בהנחיית פרופ' ריסארד מזורובסקי, (Prof. Ryszard F. Mazurowski), בחן את האתר מוקדם יותר, אך רק בשנת 2018 התקדמו החפירות במידה מספקת על מנת לאפשר הבנה טובה יותר של המגדלים והסביבה. בין ה-5 באפריל ל-19 במאי בשנת 2018, החוקרים בחנו את שרידיהם של שלושה מגדלים קודמים שהוקמו באותו מקום והם שונים במידות ובטכניקת בניית הקירות.
המבנה השלישי, המכונה מגדל 0 (Tower 0), היה בקוטר של יותר מ-5 מ' והיו לו קירות בעובי מטר, עשויים מחלוקי נחל קטנים. לא היו לו יסודות מיוחדים. רצפת החימר הונחה על מצע חלוקי נחל קטנים. בפינה הדרום-מזרחית היה ספסל בצורת סהר בנוי אבן ומצופה בבוץ, ומולו תנור עגול מצופה בעדינות רבה באותו חימר ששימש לרצפה. תחתיתו ודפנותיו כוסו במסה של סיד לבן. עדויות הציעו כי הרצפה והתנור תוקנו בזמן כלשהו במהלך קיומו של המגדל. בהתחשב בביצוע ובסידור הפנים הספציפי, המגדל יכול היה להיות יותר מסתם מקלט להגנה, יתכן מאוד שהוא שימש כמקום התכנסות וטקסים פולחניים. שכבה של אפר בעובי של 2-3 ס"מ ששימרה גושי פחם במגדל ובסביבתו מעידה על כך שהוא נהרס בשריפה קשה.
באופן מפתיע, התגלה שמגדל 0 הוא המבנה השני במקום. גם הקונסטרוקציה הקדומה ביותר הייתה בקוטר של כ-5 מ', אך קירותיה היו דקים יותר, בעובי של 0.5 מ' בלבד. שרידיו יושרו לקרקע בבניית מגדל 0 שבא אחריו, אך מכיוון שהוא הושקע באדמה, חלק זה, המורכב מקיר של חלוקי נחל גדולים המצפים את חלקו הפנימי של בור עגול שנחפר באדמה, נשמר. חלוקי נחל עצומים היוצרים מעין ריצוף עשויים להוות את מפלס הרצפה של מבנה זה. שרידי קירות רגילים מסלעי ענק שנמצאו בבסיס מגדל 01 (Tower 01) האחרון מרמזים על מאפיין אדריכלי מוקדם עוד יותר, שיחקר בהמשך החפירות.
אזור המגדל הכיל מספר מבנים עגולים או אובלים, שקועים או מעל הקרקע. תנורי אבן עגולים פוזרו באופן רציף למדי בשטחים הפתוחים בין הבתים. התגלו גם בורות אחסון עגולים. בור אחד כזה, מרופד בבוץ להגנה מפני לחות, נמצא מלא בשרידי שלד של שור בר שלם, שנשרף שם. ההתיישבות הקדומה ביותר שהתגלה בתעלות הדרומיות K-4 / L-4, כוללת בור עמוק ובית עגול, ניתן לתארכה כבר ל-12,000 שנה לפנה"ס והיא מיוחסת לתקופה האפיפלאוליתית באזור.
מלאי הממצאים משלים את התמונה של קהילה מורכבת ואמידה שחיה בתל כארמל בתקופה הניאוליתית הקדם קרמית. בין הממצאים שבר פסלון מחימר המייצג ציפור, חיצי אבן מעוטרים המציגים עיצובים גיאומטריים, ייצוגים טבעיים ומעוצבים של נחשים ודמויות אנושיות, כמו גם אבני חן, מטחנות, קערות מעוטרות, גרזנים, מכושים, אבני ליטוש, מרצעים, מחטים, קערות שירותים מיניאטוריות ועוד.
בעונה האחרונה בחנו הארכיאולוגים את המגדל הרביעי - וגילו גם מגדל חמישי. הקוטר של שניהם מעל 6 מטר, וקירותיהם בעובי של 1.5 מטר. "במרכזם של שני המגדלים העגולים, עם קירות השקועים בחלקם באדמה, ישנם תנורים ענקיים. מצאנו גם ספסלי אבן בצורת טרפז, שהובילו את תושבי היישוב מהצד הצפון-מערבי אל התנור, וגם מהצד הדרומי - שתי שורות מקבילות של אבנים גדולות הממוקמות אנכית, שיצרו את המעבר אל התנור לאדם המוסמך להדליק ולשמור על האש"- הסביר פרופ' מזורובסקי.
"בעבר ההנחה הייתה כי התרבות הניאוליתית התפשטה מדרום הלבנט, בין היתר מיריחו. כעת, מתברר שהייתה בצפון תרבות קדומה לא פחות, המיוצגת בתל כארמל. לפיכך, במזרח הקרוב, לתרבות העולם הישן מקור יותר פוליצנטרי. המחקר בתל כארמל מאפשר לנו לתקן הנחות בסיסיות לגבי המזרח הקרוב וההעברה של מודל תרבותי זה לאירופה" - הוסיף.
מקורות:
Comments