top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

יצורים קדומים דמויי צבאים חזרו לאוקיינוס כדי להפוך ללווייתנים. אבל למה?

עודכן: 26 בספט׳

מאת: Philip Perry

מקור: bigthink


האוקיינוס הוא אולי המקור לכל החיים על פני כדור הארץ, אבל זה לא אומר שכל החיות שהתפתחו ביבשה השאירו את המים מאחור לנצח. למעשה, אנחנו מתחילים לקבל תמונה די ברורה של מדוע מינים מסוימים שחזרו חזרה למים החליטו לעשות זאת וכיצד הם התפתחו לבעלי החיים הימיים שאנו מכירים כיום. פליאונטולוגים אומרים שיצורים החלו לחקור את היבשה במהלך תור הסילור (לפני 440-410 מיליון שנה). אף אחד לא בטוח למה זה קרה. חלק מהמדענים אומרים שאולי הייתה זו תחרות צמודה על משאבים בסביבות ימיות שדחפה מינים לחפש מזון במקומות אחרים.

האבולוציה של לווייתנים / Image: John Klausmeyer/University of Michigan Museum of Natural History

חוקרי היבשה הראשונים היו פרוקי רגליים, שהחלו לבלות רק מעט זמן על פני האדמה ואז החלו לעשות זאת יותר ויותר. הם הותאמו מראש לחקר היבשה בגלל הקונכיות הקשות שלהם, שעזרו לשמור על מים. לפני כ-370 מיליון שנה, מינים מסוימים הפכו לתושבי יבשה קבועים. עכבישים, קרדיות ונדלים היו התושבים הראשונים. ואז, במהלך מיליוני השנים הבאות, דו-חיים, זוחלים ולבסוף יונקים הגיעו לסצינה. אבל זה לא אומר שכולם נשארו על היבשה.


במהלך תור הטריאס הקדום (לפני כ-252-247 מיליון שנה) ואילך, חזרו לים עשרות בעלי חיים יבשתיים ושל מים מתוקים. ציפורים, זוחלים, דו-חיים ויונקים היו ביניהם. הם התפתחו ובסופו של דבר הפכו לשחקנים דומיננטיים במערכות האקולוגיות שלהם בעידן המזוזואיקון ועידן הקנוזואיקון. כיום, הרבה מהיונקים הימיים שאנו מכירים התחילו כמינים מבוססי יבשה.


לדוגמה, אביו הקדמון של הניבתן דומה ללוטרה המודרנית, בעוד הלווייתנים מגיעים ממין של יצורים קדומים דמויי צבאים הידועים בשם אינדוהיוס. הם שוטטו בדרום אסיה לפני כ-48 מיליון שנה. אינדוהיוס היה בגודל של דביבון, וחוקרים מאמינים שהוא ניזון מצמחי מים.

שחזור של אינדוהיוס

אז מה שידל את היצורים האלה בחזרה לאוקיינוס 100 מיליון שנה אחרי שאבותיהם יצאו ממנו? צמד חוקרים טוענים שהשאלה הזו זכתה לתשומת לב מועטה מדי, עד עכשיו. תוצאות המחקר שלהם פורסמו בדו"ח בכתב העת Paleobiology. עד היום היו שתי השערות רווחות.


באחת, התמוטטות המערכת האקולוגית גרמה להכחדה המונית, ודחפה את בעלי החיים בחזרה אל הים לצורך מזון. באחרת, התחרות הוסיפה לחץ על מינים בעוד ששפע מקורות מזון באוקיינוס, במיוחד באזורים סמוכים לקו החוף, משכו מינים חזרה לכיוון הים. גירט ורמייג' (Geerat Vermeij) מאוניברסיטת קליפורניה-דיוויס ועמיתו ריוסוקה מוטאני (Ryosuke Motani) החליטו לבדוק את התיאוריות הללו כדי לראות איזו מהן סבירה יותר.


המדענים בודדו 69 אירועים שבהם זן יבשתי החליט לחיות באוקיינוס או להפיק מזון מהאוקיינוס לאחר שהתרחשה הכחדה המונית. בשניים מהאירועים הגדולים מסוג זה, אחד שהתרחש לפני 201 מיליון שנה בסוף תור הטריאס ואחר בסוף תור הקרטיקון, לא הייתה חזרה גדולה של חיות יבשה לים. מחקר דרום אפריקאי משנת 2014 גילה עלייה במינים שחזרו לאוקיינוס לפני 66 מיליון שנה, בקצה קצהה של הכחדת הקרטיקון. מה ששונה במחקר זה היה שהקודם כלל רק בעלי חיים שעדיין קיימים היום.


המחקר של ורמייג' ומוטאני תומך ברעיון שבעלי חיים יבשתיים ניצלו את מקורות המזון באוקיינוס מעת לעת, לא רק לאחר הכחדות המוניות, והמגמה רק עלתה במהלך 60 מיליון השנים האחרונות בערך. סיבה אחת שעשויה להיות גורם משיכה: מרבדי אצות ועשב ים התפתחו במהלך תקופה זו, מה שאיפשר ליותר חיים ימיים לצמוח ולהתרבות קרוב יותר לחוף.


Comentários


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page