top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

העיר הגדולה בעולם, וסביר שמעולם לא שמעתם עליה

מהי העיר הגדולה ביותר בעולם? התחושה הראשונה אולי תוביל אתכם לניו יורק - ניחוש לא רע. עם יותר מ-8 מיליון תושבים, זו העיר המאוכלסת ביותר בארה"ב בפער ניכר. אבל הגדולה ביותר? אפילו לא קרוב. חשבו עוד קצת, שלפו ספרי טריוויה, ואולי תחשבו על אנקורג' - עיר באלסקה עם אוכלוסייה שהיא שליש האחוז מזו של ניו יורק, אבל עם שטח יבשתי של יותר מ־4,420 קמ"ר - גדול יותר מכל מדינת רוד איילנד. ובכל זאת, זו רק נקודה על המפה לעומת כמה מהמתחרות האמיתיות.

אם נרד דרומה, למשל, נגלה את מקסיקו סיטי - שטח קטן יותר מאנקורג' (כ־1,485 קמ"ר בלבד), אבל עם יותר מ־9.2 מיליון תושבים - הרבה יותר מכל עיר אחרת בארה"ב. עוד דרומה, נכנסת לסיפור סאו פאולו - עיר בגודל דומה לשטח של מקסיקו סיטי, אך עם 3 מיליון תושבים יותר.


אבל כדי להגיע למגה-ערים אמיתיות, צריך לעזוב את חצי הכדור המערבי. מתוך 20 הערים המאוכלסות ביותר בעולם - רק שלוש לא נמצאות באסיה (ולמעשה, רק "שלוש וחצי", אם סופרים גם את איסטנבול). ואם מודדים לפי שטח, אז כמעט כולן באסיה.


ובראש כולן ניצבת צ'ונגצ'ינג.

כפי שהשם מרמז, צ'ונגצ'ינג היא עיר בסין - אבל איפה בדיוק נמצאת המגה-עיר העצומה הזו, שעדיין כמעט לא מוכרת לעולם? היא ממוקמת בנקודת המפגש של נהר ג'יאלינג (Jialing) ונהר היאנגצה העצום - ואכן, מדובר במקום שמשאיר רושם גאוגרפי עז.


"זה מקום שבו שכונות שלמות נאחזות בצלעות צוקים, מחוברות לכבישים עיליים בגובה של 20 קומות", כתב אוליבר וויינרייט (Oliver Wainwright), מבקר האדריכלות של עיתון הגרדיאן, שביקר בעיר בינואר האחרון. "קווי מטרו יוצאים ממנהרות בהרים, רק כדי לחלוף ישר דרך מרכזם של מגדלי מגורים עצומים, שצומחים איכשהו מתוך מדרונות תלולים".

מפה של סין (צהוב) עם צ'ונגצ'ינג מסומנת באדום.
מפה של סין (צהוב) עם צ'ונגצ'ינג מסומנת באדום.

"כדי להגיע למקומות שנראו כמו 'שני בלוקים מפה', מצאתי את עצמי יורד במדרגות תלולות, שמובילות למסועים תת-קרקעיים, ואז לחציית גשרים ומעליות שמעלים אותך בצדי מצוק. רכבלים חלפו מעל כיכרות פתוחות, ורק אז גיליתי שמה שחשבתי שהוא 'רחוב קרקעי' - היה בכלל גג של מגדל משרדים הצונח 30 קומות לתוך העמק שמתחת".


והיא לא רק דרמטית, היא גם עצומה. שטחה מעל 82,400 קמ"ר - כלומר בערך כגודלה של אירלנד או אוסטריה. היא גדולה מימת סופיריור שבארה"ב, וכמעט חצי משטחה של מדינת פלורידה. ועדיין - זו עיר אחת. "בצ'ונגצ'ינג, כל מפה הופכת כמעט חסרת ערך", כתב וויינרייט. "היא בנויה על מדרונות הרים תלולים להחריד ועמקים מסחררים […] זו תופעה עירונית מדהימה - עיר שמתפרסת לגובה וניתנת להבנה רק בתלת-ממד. התחושה כשמנווטים בעיר דומה ללהיכנס לתוך שילוב בין הסרט 'התחלה' ('Inception') לבין משחק סולמות ונחשים", סיכם. "זוהי מגה-עיר מסחררת, מרגשת, בלתי נתפסת".

צ'ונגצ'ינג אכן גדולה - אבל לא כל השטח שלה בנוי ואורבני. חלק גדול מהשטח כולל אזורים כפריים עצומים, כך שגודל העיר בפועל פי 14 מהאזור האורבני המרכזי שלה. וזה לא מפתיע - קשה לדמיין עיר בגודל של שתים וחצי בלגיות כולה בנויה ומלאה במגדלים. אז האם באמת מגיע לצ'ונגצ'ינג התואר "העיר הגדולה בעולם"? או שמדובר ב"טריק סטטיסטי"?


ובכן – לא בדיוק. גם אם האזור האורבני קטן בהרבה משטח העיר המנהלי, הוא עדיין מכיל יותר מ־70% מאוכלוסיית העיר. והעיר הזו, מסתבר, אינה חדשה. לפי מגזין Gestalten, ההיסטוריה של צ'ונגצ'ינג נמשכת מעל 3,000 שנה, "היא הייתה בירת סין, נמל נהרות מרכזי, וצומת תחבורה עוד לפני שושלת צ'ינג - חלק מרכזי במרחב הסיני מזה מאות רבות".

אבל המוניטין שלה כ"מפלצת עירונית" צמח רק בעשורים האחרונים - וזה לא היה מקרי. "בשנת 1968, סין החלה במסע של רפורמות שבמהלכו נפתחה בהדרגה לעולם הגלובלי," מסביר Gestalten. "הטרנספורמציה הכלכלית והתרבותית הפכה את סין למעצמת-על מודרנית". כבר אז מנתה צ'ונגצ'ינג אוכלוסייה של כ-2.3 מיליון - מספר אסטרונומי לזמנו. אבל מהרגע שהמפלגה הקומוניסטית הפנתה את מבטה לעיר, האוכלוסייה והתשתיות בה זינקו בקצב מסחרר: 1979 - כ־6.3 מיליון תושבים. 1983 - כמעט 13.9 מיליון. 1997 - כ־28.8 מיליון. הצמיחה האטה במעט בשנים האחרונות, אך כיום מתגוררים בצ'ונגצ'ינג מעל 32 מיליון בני אדם.


לסיכום, אומר Gestalten: "צ'ונגצ'ינג איננה מגה-עיר שהומצאה בן לילה, אך היא מייצגת את שחרורה של סין לעידן הפיתוח, במיוחד בחמש השנים האחרונות". צ'ונגצ'ינג אינה יוצאת דופן. כיום שש הערים הגדולות בעולם מבחינת שטח עירוני כולן בסין, והתנופה לא נעצרת.


"סין הפכה למכונת אורבניזציה משומנת היטב", כותב Gestalten. "שיעור האורבניזציה שלה צפוי כמעט להכפיל את עצמו: מ־36% ב-2002 ל-70% עד 2050 - גידול של בין 400 ל-700 מיליון איש". אולי בעתיד הקרוב צמיחת האוכלוסייה תאט, ואפילו תתחיל להצטמצם - אבל גם אם כן, שיא כזה של 32 מיליון תושבים בשטח עצום לא נראה שיישכח במהרה.

מקורות:

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page