המסתורין סביב אחד המונומנטים המגאליתיים הגדולים במזרח התיכון העמיק באופן משמעותי, שכן מחקר חדש ניפץ זה עתה את התיאוריה הפופולרית לפיה רוג'ם אל-הירי המעגלי ברמת הגולן תפקד כמצפה אסטרונומי. מוכר גם כגלגל רפאים והסטונהנג' הלבנטיני, מבנה המבוך החידתי הזה מתוארך לגיל של עד 5,000 שנה, ובכל זאת חזרנו לנקודת ההתחלה מבחינת ההבנה מדוע הוא נבנה.
רוג'ם אל-הירי, שנחשף במקור בשנת 1968, מורכב מגלעד מרכזי מוקף במעגלים קונצנטריים מרובים העשויים מאבני בזלת, המחוברים באמצעות סדרה של קירות רדיאליים. עם היקף של כ-500 מטר וקוטר של 150 מטר, המונומנט המסיבי ותכליתו היו נושא למחלוקת אינטנסיבית במשך יותר מחצי מאה.
לדוגמה, מספר ארכיאולוגים מאמינים שגלגל רפאים שימש כמבצר הגנתי, בעוד שאחרים טוענים שהוא עשוי לסמן את אתר הקבורה של מנהיג חשוב או דמות פוליטית. למרבה הצער, מעט מאד ממצאים נמצאו מתוך המבנה, מה שאומר שלחוקרים אין כמעט רמזים לעבוד איתם.
עם זאת, בשנת 1998, פורסם מחקר שהראה כי צירי הסימטריה והכניסות של רוג'ם אל-הירי היו מיושרים לכיווני ימי נקודת ההיפוך, נקודת השוויון, סיריוס וגופים שמימיים אחרים כפי שהם הופיעו בשמי תקופת הברונזה. זה הוביל לאמונה הרווחת שהמונומנט העתיק שימש כמצפה אסטרונומי.
אך כעת, מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב חושף ממצאים פורצי דרך על האתר. בהתבסס על ניתוח גיאומגנטי ושחזור טקטוני, החוקרים קבעו כי תנועה גיאודינמית (geodynamic movement) לאורך 150 מיליון שנים, בקצב ממוצע של 8 עד 15 מ"מ בשנה, גרמה לשינויים משמעותיים בקרקע, לסיבוב ולכיוון מחדש שלה לאורך אלפי שנים. ממצא זה מאתגר את התיאוריה הרווחת לפיה המבנה שימש כמצפה אסטרונומי, שכן היישור המקורי של הקירות והכניסות אינו תואם לתצפיות שמימיות, כפי ששערו קודם לכן.
את המחקר הוביל צוות מחקר בראשות ד"ר אולגה חברובה ופרופ' לב אפלבאום מהמחלקה לגיאופיזיקה בביה"ס לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר, אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף ד"ר מיכל בירקנפלד מהמחלקה לארכיאולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון. המאמר פורסם בכתב העת 'Remote Sensing'.
החוקרים השתמשו בשיטות גיאופיזיות וטכניקות חישה מרחוק כדי להדגים כי האוריינטציה הנוכחית של רוג'ם אל-הירי שונה מהמיקום המקורי שלו בשל אלפי שנים של שינויים גיאודינמיים. גילוי זה מעלה שאלות חדשות בנוגע לזיהוי אפשרי של האתר כמצפה כוכבים. הצוות ביצע מיפוי ותיעוד ראשוני של הנוף הארכיאולוגי בטווח של 30 ק"מ מסביב לכנרת. הוא ניתח חזותית את האזור כדי לזהות מאפייני נוף אופייניים הקשורים לפעילות אנושית היסטורית ושיחזור של ממצאים ארכיאולוגיים.
לדברי צוות המחקר, "המחקר התבסס על חישובים של מפת השמיים ויישור כיווני ימי נקודת ההיפוך, נקודת השוויון וגופים שמימיים אחרים כפי שהם הופיעו בין השנים 2500 עד 3500 לפנה"ס, בתיאום עם הסימטריה והכניסות של רוג'ם אל-הירי בעמדה הנוכחית. הממצאים מראים שהכניסות והקירות הרדיאליים באותה תקופה היסטורית היו שונים לחלוטין. מה שפותח מחדש את שאלת מטרת האתר".
המחקר גם מספק את המיפוי המקיף הראשון של הנוף הארכיאולוגי המקיף את רוג'ם אל-הירי, תוך שימוש בטכנולוגיית לווין מתקדמת. זוהו מאפייני נוף ייחודיים, לרבות מבנים עגולים בקוטר של 40 עד 90 מטר, קירות עבים ומתחמים עגולים בקוטר של כ-20 מטר, שנראה ששרתו מטרות חקלאיות או עדרי צאן. באזור תועדו עשרות תלי קבורה (רוגמים), שחלקם ככל הנראה שימשו כמתקני אחסון, מחסות או מגורים, בנוסף לתפקידם המסורתי כאתרי קבורה.
החוקרים מסכמים, "מחקר חדש זה לא רק פותח צוהר להבנת רוג'ם אל-הירי אלא גם מעשיר את הידע שלנו על החיים בתקופה העתיקה ברמת הגולן והקשרים בין ממצאים ארכיאולוגיים שונים באזור".
מדוע בדיוק נבנתה הטבעת העצומה נותר בגדר תעלומה מוחלטת, אם כי מסקרן לציין שמוקדם יותר השנה, ארכיאולוגים בכרתים גילו מבוך עגול דומה להפליא מאותה תקופה בהיסטוריה. מיוחס לציוויליזציה המינואית, מבנה תמוה זה מסתורי בדיוק כמו גלגל רפאים, אם כי חוקרים מאמינים שייתכן שהוא פעל כמרחב טקסי שבו נערכו מנחות פולחן ומשתאות.
מקורות:
קטעים מהמחקר- Discussion Points of the Remote Sensing Study and Integrated Analysis of the Archaeological Landscape of Rujm el-Hiri מאת Remote Sensing.
קטעים מ- The Ancient "Wheel Of Ghosts" Has Turned 40 Meters Since It Was Built 5,000 Years Ago מאת IFLScience שנכתב ע"י: Benjamin Taub.
קטעים מ- Study reveals Rujm el-Hiri's ancient observatory role unlikely מאת phys.org שנכתב ע"י: Tel-Aviv University.
Comments