כולם שמעו על סטונהנג'. יש הטוענים כי ההתעסקות בסטונהנג' קצת מוגזמת, אך זו עובדה, אבני הסארסן של וילטשיר מפורסמות, הן עשו את דרכן לתרבות הפופולרית ברחבי העולם. אך סטונהנג' אינו מעגל האבן המגליתי היחיד בעולם, הרבה מאיתנו לא מודעים לכך שגילו בסביבות 5000 מעגלי אבן ברחבי העולם. חלקם קיימים כאוסף של מעגלים, כמו מעגלי האבן בסנגמביה, סנגל, הנספרים כמעגל אחד ברשימה העולמית, אך הם למעשה מורכבים מיותר מ-1000 מונומנטים בודדים המשתרעים על שטח של 40,000 קילומטרים רבועים. בריטניה מתגאה במספר גדול של אתרים ניאוליתיים כאלה, אך אין לה מונופול על הנג'ים (henges), כפי שהם מכונים שם. לאחד משכניהם יש לא מעט מהם. ניצבים לצד מוזרויות גיאולוגיות כמו עמודי האבן מאנפופונר (Manpupuner stone pillars), כמה מהמונומנטים הניאוליתיים המעניינים ביותר ניצבים בגבולות של ברה"מ לשעבר.
ארקאים (Arkaim) הוא אחד מאותם אתרים. ארקאים, או Аркаим ברוסית, נחשב בעיני אחדים לאתר הארכיאולוגי החשוב והמסתורי ביותר בצפון אירופה. האתר אפוף במחלוקות ולעתים מכונה סטונהנג' הרוסי. הוא נמצא בפאתי מחוז צ'ליאבינסק בדרום הרי אורל, צפונית לגבול קזחסטן. אם כי הוא לא מעגל אבנים באופן שסטונהנג' הוא מעגל אבנים.
ארקאים הוא אתר מסתורי, מומחים מאמינים שהמצודה, שהיא לאו דווקא המאפיין הקדום ביותר באתר, נבנתה בין המאה ה-17 למאה ה-16 לפנה"ס. אך ישנן מספר סיבות לכך שארקאים שונה מיישובים אחרים באזור מתקופת הברונזה, מה שמוביל לרעיון שהוא נבנה על ידי קבוצה נפרדת. ישנה מחלוקת לגבי מי היו הבונים ולמה הם יצרו את האתר ואי הוודאות הובילה לטענות מרתקות, אם לא שגרתיות.
ארקאים הוא שרידיו של יישוב קדום, שהוא בעצם כפר שהתבצר בשתי חומות אבן מעגליות גדולות. היישוב משתרע על שטח של כ-20,000 מ"ר ומורכב משני מעגלי מגורים המופרדים על ידי רחוב ובמרכזו כיכר קהילתית מרכזית. האתר התגלה בשנת 1987 על ידי צוות ארכיאולוגים רוסים, וגל של התרגשות שטף את עולם הארכיאולוגיה. האתר והחפצים המשויכים אליו תוארכו ל-1700 לפנה"ס ובאופן כללי מוסכם כי הוא נבנה לפני 4000-5000 שנה, מה שמציב אותו באותה סביבת גיל של סטונהנג'.
לארקאים יש שם אחר, הוא נקרא סווסטיקה סיטי, או לחלופין מנדלה סיטי. הוא נקרא כך משתי סיבות, הראשונה, אם משתמשים בדמיון, פריסת המגורים סביב הכיכר המרכזית נראית כמעט כאילו היא בצורת סווסטיקה (צלב קרס). כידוע לכולנו סווסטיקה הוא הסימן הגנוב של הנאצים ושל הגזע הארי כביכול, והוא אומץ על ידי קבוצות עליונות לבנה מודרניות. הסיבה השנייה היא שההתיישבות נחשבת שייכת לתרבות סינטשטה (Sintashta), שהיא גזע הודי-איראני של הערבה האירואסייתית הקדומה, או במונחים פשוטים, הגזע הארי. אז, כפי שאתם יכול לראות, יש מי שירצה לטעון שארקאים הוא למעשה מקום הולדתו של הגזע הלבן העליון של האדם, אם כי מעטים במדע המיינסטרים רואים איזשהו ערך בקו המחשבה הזה.
הראיה העיקרית לכך שארים התגוררו בארקאים היא גילוי קבורות סוסים. מנהג זה מתואר בטקסטים הודים קדומים ואומר כי סוסים נקברו עם אדוניהם. בהיותם נוודים, לעמים הודו-אירופיים רבים היה קשר חזק לסוסים שלהם וזה לא מפתיע שהם האמינו שהקשר העמוק ימשיך לחיים שלאחר המוות. עדויות לקרבנות פולחן סוסים נמצאו בנקרופוליסים מאבן שנחשפו בעמק ארקאים.
מלבד בוניו, תעלומה נוספת היא מדוע האתר ננטש לפתע. ישנן עדויות לשריפה, אולם יתכן שלא זו הייתה הסיבה לנטישה. מכיוון שהאתר היה מבוצר, יש המאמינים שהוא ננטש כאשר התושבים הפסידו במלחמה. שלדים נמצאו בארקאים ובשפע הנקרופוליסים בעמק, אך בדרך כלל שרידי האדם שהתגלו אינם מצביעים על מוות בקרב.
ממצא מעניין במיוחד של שרידי אדם התגלה בארקאים בשנת 2013 - אדם עם גולגולת מאורכת. ייתכן שהאדם השתייך לשבט הסרמטים. החוקרים סבורים שהעיוות היה מכוון, אחרי הכל, זה היה נוהג נפוץ בקרב כמה קבוצות שהתגוררו בדרום אורל (ונמצא גם ברחבי העולם). עם זאת, הסיבות העומדות מאחורי עיוות פולחני זה אינן ידועות, מה שמוביל אחדים לראות קשר חזק יותר בין האתר המוזר של ארקאים לבין חוצנים.
עד כה לא מצאו ארכיאולוגים תכשיטים, אמנות או אוצרות בארקאים. קרמיקה שבורה, עצמות ושיניים של חיות בר, חיות בית ובני אדם, כמה כלי אבן וברונזה ופסלון אחד מוזר מהווים את מגוון הממצאים שנמצאו. לפיכך, הערך של ארקאים עבור ארכיאולוגים הוא שונה - והוא ההריסות והאופי המוזר של הפריסה שלהם.
כמו במסתורין לגבי בוניו, יש גם בלבול רב במטרתו המקורית של ארקאים. אגדות טוענות שזו הייתה עיר קדושה לפולחן ולטקסים. עם זאת, ניכר כי לאורך הזמן האתר שימש גם כמבצר. כמו באתרים קדומים רבים, סביר להניח שארקאים שירת יותר מצורך אחד וככל הנראה המטרה העיקרית השתנתה עם הזמן. זה נתמך על ידי הממצאים הארכיאולוגיים המראים כי נעשה בו שימוש במהלך אלפי שנים. כיום, ארקאים מכונה לפעמים "ארץ העיירות" בשל מיקומו המרכזי ביחס לאתרים ומונומנטים פרהיסטוריים סמוכים אחרים.
לארקאים יש תוכנית מורכבת ומתוכננת מראש. ברור שהחברה שבנתה אותו הייתה מאורגנת עם מבנה חברתי ודמות או דמויות סמכותיות. החורבות מציגות קירות עבים הבנויים במעגלים קונצנטריים. מעגלים אלה נבנו סביב כיכר מרכזית, ככל הנראה חלל פולחני, האתר הכיל כ-60 בתי מגורים צמודים לחומות. בכל בית היה אח, באר, מרתף ותנור ששימש לשריפת חרס ולהתכת ברונזה. למרות שיש עדויות לשריפה שפגעה בארקאים, ההריסות מראות כי חומר חסין אש גם נכלל בבניית חלק מהמבנים. רחובות ארקאים היו עשויים עץ ותחתם היו תעלות שאספו כל נגר וביוב וניקזו אותם החוצה מהעיירה. קירות ההגנה היו עשויים חימר ולבני אדובי (Adobe) על מסגרת עץ. האויבים היו מתקשים מאד להגיע למרכז.
יש חוקרים שמשווים את הפריסה של ארקאים לסווסטיקה או למנדלה. המעגלים הגדולים המקיפים ריבוע פנימי מזכירים צורתה של מנדלה - ריבוע בתוך מעגל הוא סמל קדוש באמונות ההינדיות והבודהיסטיות. מרכז המנדלה ומרכז ארקאים, נתפס בדרך כלל כמרחב החשוב ביותר - המיקום למיקוד מחשבות, או, במקרה של ארקאים, לקיום טקסים. האם הבונים המקוריים הבינו את טבע היקום בדרך כזו ובנו את עירם כדי לשקף את הידע הזה?
האתר טומן בחובו עוד סודות מעניינים. הוא מעניין מאוד ארכיאו-אסטרונומים (Archaeoastronomers), וכאן טמונה הסיבה לקשר שלו עם סטונהנג', מעבר לכך ששני האתרים ממוקמים על אותו קו רוחב. מומחים מאמינים כי המבנים בצורת הספירלה נוצרו עם קשר לפולחן השמש באתר או אולי כייצוג של היקום. דלתות יושרו עם זריחת ושקיעת השמש והירח, כך שהבונים המקוריים יוכלו לצפות באירועים אסטרונומיים. ידוע שסטונהנג' נבנה עם מחשבה על תצפיות אסטרונומיות. טכנית הוא למעשה נקרא מצפה כוכבים. סטונהנג' איפשר, ואולי עדיין עשוי לאפשר תצפיות על 10 תופעות אסטרונומיות המשתמשות ב 22 אלמנטים, בעוד שחלק מהארכיאו-אסטרונומים טוענים כי ארקאים מאפשר תצפיות על 18 תופעות המשתמשות ב-30 אלמנטים. משמעות הדבר היא שאפשר היה לצפות ולעקוב אחר אירועים מסוימים בשמיים באמצעות שימוש באתר בדרכים מסוימות וממיקומים שונים, וכי ארקאים הציע יותר אירועים נצפים מאשר סטונהנג'.
נראה כי ארקאים הוא מצפה כוכבים אפילו טוב יותר משחשבו. על פי הארכיאולוג הרוסי ק.ק. ביסטרושקין (K.K. Bystrushkin) סטונהנג' מציע דיוק תצפיתי של 10 דקות קשת למעלה, ואילו ארקאים מציע דיוק של דקת קשת אחת. לא נשמע על דיוק זה בתקופת הזמן הזו, והתעלה עליו רק זה שתועד באלמגסט של יוון העתיקה, כ-2000 שנה מאוחר יותר. לחלק זה אולי נראה מובן מאליו, אבל העובדה שאתרים אלה נבנו, כנראה במכוון, כדי לפעול כמצפי כוכבים אסטרונומיים ואפילו כלוחות שנה, לפני שאותה מומחיות הושגה באימפריות הגדולות של העת העתיקה, כמו מצרים ויוון, היא עדות מוצקה לרמת התפתחות ותחכום גדולים יותר של התרבויות הפרהיסטוריות. הקונספירטיבים יותר מביננו עשויים אפילו לומר כי אתרים אלה מציעים רמזים לקיומה של ציוויליזציה לא ידועה או אבודה בעברנו הקדום.
הידע המדהים באסטרונומיה שניכר בחורבותיה, כמו גם המסתורין שעומד מאחורי בוניה ונטישתה, הובילו כמה חוקרים לומר כי בארקאים חיה פעם צוויליזציה מתקדמת. יש אף השערות שאולי לאנשים הקדומים היו חלליות. אגדה פופולרית טוענת שאלוהים נחת בארקאים ויש אנשים שאף הציעו שמרכזו שימש ככן שיגור לספינות חלל ורקטות. אך זה לא סביר אלא אם כן לטייסי החלליות הייתה מערכת הנעה לא ידועה, שלא פגעה במבנים או באנשים הסמוכים. ברור שלארקאים הייתה תרבות פרהיסטורית מתוחכמת מאד. אך האם הוא היה מרכז לציוויליזציה שהייתה לה טכנולוגיה מתקדמת? זו שאלה קשה. אבל הוא עדיין נחשב כאתר קדוש עבור אנשים רבים.
ארקאים נחשב גם אזור מועד לתופעות על טבעיות. דיווחים על עב"מים בצורה של הבזקי אור, מעגלים נעים ומעגלי ערפל הם שכיחים. מבקרים טענו כי הם שומעים קולות מוזרים, מאבדים אורינטציה או רואים רוחות רפאים. כמו כן נצפו גם חריגות מגנטיות. לא נערכו מחקרים מדעיים ידועים שבדקו את הטענות וחסרות הוכחות לאירועים המוזרים הללו, אך הן ממשיכות למשוך מבקרים והתעניינות.
ארקאים אינו אלא דוגמה לשפע הארכיאולוגי העשיר המסתתר ברוסיה. אתרים דומים אבדו בגלל ההתקדמות התעשייתית, כמו סרקל (Sarkel), מצודת אבן גיר ולבנים שנבנתה על ידי תרבות הכוזרים בשנת 830 לספירה, והוצפה על ידי ממשלת רוסיה בשנת 1952 לטובת הקמתו של מאגר צימליאנסק (Tsimlyansk Reservoir). בגלל הסודיות והיעדר שיתוף פעולה אקדמי במהלך המלחמה הקרה ואולי גם בגלל מחסומי השפה, אתרים רבים כאלה עדיין קיימים, אך טרם נחקרו ונותחו, ועוד רבים טרם התגלו.
מקורות:
Comentarios