ביום רביעי השבוע חשפו ארכיאולוגים מבנה מבוצר ברמת הגולן, מתקופת דוד המלך, השופך אור על גבולות בעלי הברית של ישראל המקראית.
ההערכה היא שהמצודה בת ה-3,000 שנה, שהתגלתה בסמוך ליישוב חיספין לקראת עבודות להקמת שכונה חדשה, שייכת לגשורים, בעלי בריתו של המלך דוד. סלעי בזלת שנחצבו במקום יוצרים את קירות המתחם, בעובי מטר וחצי. ברק צין, שמנהל את החפירה של רשות העתיקות, מעריך כי הוא משתרע על יותר מ-1,000 מ"ר.
מסופר במקרא שממלכת גשור ניהלה קשרים דיפלומטיים ומשפחתיים עם בית דוד: אחת מנשותיו של דוד המלך הייתה מעכה, בתו של תלמי מלך גשור. עריה של ממלכת גשור מוכרות לאורך הכנרת, ובהן תל עין גב, תל הדר ותל סורג, אבל בגולן עצמו ידועים מעט מאוד אתרים מתקופת ממלכת בית דוד.
"המתחם שחשפנו נבנה במיקום אסטרטגי - הוא עומד בראש ״כיפה״ קטנה על גדת נחל אל על, וצופה אל המרחב הקרוב, כאשר בסמוך למיקום המצודה ניתן היה לחצות את הנחל מצד לצד, ללא צורך בחציית הערוץ העמוק. המצודה נבנתה מאבנים גדולות, רוחב קירותיה כמטר וחצי, והיא הקיפה את הכיפה הטבעית. בחפירת המצודה הופתענו לגלות ממצא נדיר ומרתק: אבן גדולה, שעליה חרוט עיטור, בו מופיעות באופן סכמטי שתי דמויות בעלות ׳קרניים׳ הפורשות ידיים. יתכן שלידן מונח חפץ נוסף".
"זה מקשר אותנו גם לממצאים מתקופת הברזל", אמר צין וציין ממצא דומה שנחשף בשנת 2019 על אסטלה (מצבה) ממלכתית-פולחנית בתל צידה אשר בפארק הירדן צפונית לכנרת, "אתר המקושר לבירת ממלכת גשור". האסטלה נמצאה ליד שער, ובסמוך לבמת אבן, ועליה תיאור דמות בעלת ׳קרניים׳ עם ידיים פרושות הצידה. דמות זו, זוהתה על ידי החוקר, הארכיאולוג ד״ר רמי ערב מאוניברסיטת נברסקה, כפולחן לאל הירח. האבן מחיספין הונחה בסמוך לפתח ועל מדף, אך עליה גולפו - לא דמות אחת, אלא שתיים. החוקרים מדגישים: "לא מן הנמנע שאדם שראה את האבן הפולחנית המרשימה בתל צידה, החליט ליצור דגם מקומי, המחקה את האבן הממלכתית".
מצודת חיספין, הראשונה מסוגה שהתגלתה, מוסיפה "חלק נדיר לפאזל" של הארכיאולוגיה בגולן, אמר צין. "התופעה הזו עשויה להיות נפוצה יותר ממה שאנחנו מכירים. הגולן עדיין לא נחקר ברמה גבוהה... אנחנו רק עכשיו מתחילים לגלות מחדש את הגולן".
ממצאים עתידיים עשויים לסייע בהגדרת גבולות ברורים יותר של ממלכת גשור, "אנו מאמינים כי (הממלכה) התפשטה לסוריה - היא ממלאת את החלל שבאמצע", אמר על אתר חיספין. "התמונה מתחילה להיות קצת יותר ברורה."
בעקבות הממצאים, תוכנית הרחבת היישוב תשונה, כך שהמצודה לא תיפגע ותיפתח בעתיד כשטח ציבורי על גדת נחל אל על וכמקום שבו יערכו פעולות ארכיאולוגיות-חינוכיות. בחפירות בחיספין השתתפו תושבי היישובים חיספין ונוב ובני נוער מהמכינות הקדם-צבאיות מנטור, כפר הנשיא, אל-רום וקצרין וחניכי שנת שירות מבית הספר שדה גולן.
Comments