מקור: The Siberian Times
מתוארך כ-11,500 שנה לאחור - עם מסר מקודד שהשאיר האדם הקדמון מהתקופה המזוליתית - האליל של שיגיר (Shigir Idol) הוא פסל העץ הקדום ביותר שהתגלה אי פעם. ממצאים מדעיים חדשים מצביעים על כך שהתמונות וההירוגליפים על פסל העץ גולפו בעזרת עצם לסת של בונה, עם השיניים במקומן.
פסל האליל התגלה על ידי כורי זהב בשנת 1890, בביצת כבול בהרי אורל, האליל בעל שבע הפנים מוצג כעת בארון זכוכית במוזיאון ביקטרינבורג. לפני חמש שנים תיארכו מדענים גרמנים את האליל לגיל של 11,500 שנה.
בכנס בו השתתפו מומחים בינלאומיים שהתקיים בשנת 2017 ביקטרינבורג, אמר פרופ' מיכאיל ז'ילין (Prof. Mikhail Zhilin) כי פסל העץ, שגובהו במקור 5.3 מטר, עשוי מארזית (Larch), כשהבסיס והראש גולפו באמצעות כלים בגימור צורן. "המשטח לוטש בחומר ליטוש דק, ולאחר מכן נחרט בעזרת אזמל", אמר המומחה. ״השתמשו בשלושה לפחות, והיו להם רוחבי להב שונים".
הפרצופים היו האחרונים שנחרטו כי מלבד אזמלים, השתמשו בכמה כלים מעניינים מאד - עשויים מחצאי לסתות תחתונות של בונה. "בונים נועדו לחצוב עצים. אם תחדד את השיניים החותכות של הבונה, תקבל כלי מצוין שנוח מאוד לגילוף משטחים קעורים", הוא אמר.
הפרופסור מצא 'כלי' כזה, העשוי מלסת של בונה, המתוארך לאותה תקופה, באתר ארכיאולוגי אחר בשם Beregovaya. לאחר שחקר את הפסל, הוא מאמין שהכלי תואם את הסימנים עליו, "למשל כאשר עושים חורים מעוגלים יותר", אמרה סבטלנה פנינה (Svetlana Panina), ראש המחלקה לארכיאולוגיה במוזיאון של סברדלובסק (Sverdlovsk Regional Local History Museum).
האליל הונח על בסיס אבן, ולא נקבר באדמה, אמר ז'ילין. הוא עמד ככה 50 שנה לפני שנפל לבריכה, ומאוחר יותר כוסה בכבול ששימר אותו כמו בכמוסת זמן. ז'ילין, חוקר מוביל של המכון לארכיאולוגיה של האקדמיה הרוסית למדעים, דיבר בעבר על "הרגשת היראה" שלו בעת שחקר האליל. "זו יצירת מופת, הנושאת ערך רגשי עצום ועוצמה" אמר. "זה פסל ייחודי, אין דבר אחר כזה בעולם. הוא חי מאד, ומורכב מאד בעת ובעונה אחת. הוא מכוסה כולו רק במידע מוצפן. אנשים העבירו ידע בעזרת האליל."
המסרים אמנם נותרו "בגדר תעלומה מוחלטת לאדם המודרני", אך ברור כי יוצריו "חיו בהרמוניה מוחלטת עם העולם, היו בעלי רמה אינטלקטואלית מתקדמת ועולם רוחני מורכב", אמר.
Comments