ריפוי גני חדש שמתכנת מחדש תאים למצבם הצעיר והפך את אובדן הראייה אצל פרימטים, על פי מחקר חדש - עשוי לאותת על עידן חדש בטיפול במחלות הקשורות לגיל.
אירוע איסכמי של עצב הראייה (NAION) הוא מצב הנגרם מירידה בזרימת הדם לעצב הראייה, וכתוצאה מכך לאובדן פתאומי, משמעותי ובדרך כלל קבוע של הראייה בעין. מדענים לא בטוחים מה גורם ל-NAION, אבל רוב 6,000 האמריקאים המאובחנים עם זה מדי שנה הם מעל גיל 50. אין טיפול מוכר, ואנשים שמפתחים NAION בעין אחת נמצאים בסיכון לפתח אותו בעין השנייה. חוקרים מבית הספר לרפואה של הרווארד ומלייף ביוסיינס (Life Biosciences), חברת ביוטכנולוגיה המבוססת בבוסטון, הכריזו על פיתוח של ריפוי גני שהפך את אובדן הראייה בפרימטים עם NAION - על ידי הפיכת תאי העין שלהם ל"צעירים" שוב. "אנו שמחים להציג את הנתונים פורצי הדרך באמת, המאששים עוד יותר את הגישה החדשנית של לייף ביו להתחדשות תאית", אמרה שרון רוזנצוויג-ליפסון (Sharon Rosenzweig-Lipson), המדענית הראשית של לייף ביו.
תרכובות כימיות המחוברות לדנ"א, הנקראות "גורמים אפיגנטיים", עוזרות לקבוע אילו גנים בתא פועלים (On) (“expressed” - "מתבטאים") ואילו לא. גורמים אלה יכולים להשתנות עם הזמן, כך שגנים שעשויים להיות במצב פעיל (On) כשאנחנו צעירים ויכולים להכבות (Off) ככל שאנו מתבגרים ולהיפך. לעתים קרובות, שינויים אלו הם לרעה, ומובילים לסימני הזדקנות ולהתפתחות מחלות הקשורות לגיל. בשנת 2006, חוקרים יפנים גילו שהגברת הביטוי (expression) של ארבעה גנים - Oct4, Sox2, Klf4 ו-c-Myc (ביחד, OSKM או "גורמי יאמאנקה", על שם המדען שגילה אותם) - אפשרה להם לתכנת מחדש תאים בחזרה למצב העוברי שלהם, אפילו עד לנקודה שבה הם הופכים לתאי גזע. לאחרונה, חוקרים גילו שהם יכולים להשתמש בגורמי יאמאנקה כדי לתכנת מחדש תאים באופן חלקי, חזרה לזמן שלאחר שהפכו לתאים בוגרים מיוחדים אך לפני הגיל שהוביל לשינויים אפיגנטיים לא רצויים.
מחקרים קודמים הציגו כיצד תכנות מחדש חלקי זה עם גורמי יאמאנקה יכול להאריך את חייהם של עכברים מבוגרים ולהחזיר את הראייה בעכברים עם גלאוקומה. ועכשיו, צוות לייף ביו הוכיח שהוא יכול לשחזר את הראייה בפרימטים עם NAION.
למחקרם, שהוצג בכנס האגודה לחקר ראייה ורפואת עיניים 2023 (ARVO), צוות לייף ביו השתמש בנגיף מהונדס כנשא לגנים שאומרים לתאים לייצר שלושה גורמי ימאנקה (OSK). הם תכננו את הטיפול כך שניתן יהיה לגרום לביטוי של גנים אלה עם מתן האנטיביוטיקה דוקסיציקלין - זה בעצם נתן להם מתג הפעלה-כיבוי לטיפול.
כדי לבדוק זאת, הם השתמשו בלייזרים כדי לפגוע בעיניים של עשרה פרימטים באופן שמדמה NAION. למחרת, הם הזריקו את הטיפול הגנטי לעיניהם של שישה פרימטים ותמיסת בקרה לעיניהם של ארבעת האחרים. הם העניקו דוקסיציקלין לכל בעלי החיים למשך חמישה שבועות ובדקו מעת לעת כיצד הרשתית שלהם מגיבה לאור באמצעות בדיקה אובייקטיבית, הנקראת "תבנית אלקטרטינוגרמה" (pERG). הם גם מדדו את מספר צרורות האקסונים הבריאים בעיני בעלי החיים.
בעלי החיים שקיבלו את הריפוי הגני היו משמעותית במצב טוב יותר מקבוצת הביקורת בבדיקת pERG, והדגימו שיפור משמעותי במספר צרורות העצבים הבריאים - התפתחויות שלדברי החוקרים תואמות את הראייה המשוחזרת.
למרות שלא ברור כמה זמן נמשכות ההשפעות של הטיפול, מוביל שותף במחקר, ברוס קסנדר (Bruce Ksander), אמר שהוא מאמין שהטיפול יכול להינתן שוב ושוב במידת הצורך כדי לשמור על התוצאות. תוצאות המחקר לא פורסמו, אך אם הן יחזיקו מעמד תחת ביקורת עמיתים, מחקר פרימטים מוצלח יהיה העדות הטובה ביותר עד כה לכך שתכנות מחדש חלקי הוא אמצעי בר-קיימא לטיפול במחלות הקשורות להזדקנות.
"לגישה הזו יש השלכות הרבה מעבר ל-NAION ואפילו לשדה הראייה, ואנחנו נשמח לשתף נתונים התומכים בפיתוח המתמשך של הפלטפורמה המדעית שלנו לטיפול במחלות הזדקנות ולשיקום בריאות האדם", אמרה רוזנצוויג-ליפסון.
מקורות:
Comments