האבולוציה מתוארת לעתים קרובות כתהליך ארוך עד מאד, הנמשך דורות על גבי דורות של שינויים קטנים המצטברים לאורך זמן ארוך מדי מכדי שניתן יהיה להעריך אותו במהלך חיים אנושיים קצרים. עם זאת, בנסיבות קיצוניות מסוימות, ניתן לראות את ההשפעות של הברירה הטבעית תוך שנים ספורות - לדוגמה, לאורך שנות ה-80 במרכז מוזמביק, ציד שנהב פעל כלחץ אבולוציוני חזק שראה עלייה דרמטית של פילות אפריקאיות שנולדו ללא חטים.
המהלך של האבולוציה המהירה נכנס להאצה משמעותית בעקבות מלחמת האזרחים במוזמביק, עימות אכזרי שהתרחש בין 1977 ל-1992 וגרם למותם של כמיליון בני אדם והרס את המגוון הביולוגי של האזור. בפארק הלאומי גורונגוסה (Gorongosa National Park), הממוקם בלב המדינה, מספר אוכלי העשב הגדולים – כולל פילים, היפופוטמים, באפלו, זברות וגנואים – ירד ביותר מ-90 אחוזים במהלך תקופת שפיכות הדמים..
הרס בתי הגידול וקריסת פרויקטי שימור מילאו תפקיד בהיעלמותם, אך צייד אינטנסיבי היה ללא ספק הגורם העיקרי. גם כוחות הממשלה (FRELIMO) וגם המורדים האנטי-קומוניסטים (RENAMO) צדו באופן נרחב את הפילים של המדינה כדי להשיג שנהב, משאב יקר ערך שניתן למכור בשוק השחור כדי לממן את מטרתם.
העימות נמשך 15 שנה, אך הותיר חותם מתמשך על אוכלוסיית הפילים בגורונגוסה. מחקר משנת 2021 שפורסם בכתב העת Science מצא ששכיחות הנקבות חסרות החטים עלתה מ-52 פילות (18.5 אחוזים מאוכלוסיית הפילים הכוללת) בתקופה שלפני המלחמה ל-108 פילות (50.9 אחוזים מהאוכלוסייה) בתקופה שלאחר המלחמה.
באמצעות ניתוח סטטיסטי, החוקרים הצליחו להראות שהעלייה הזו בחוסר החטים הייתה תוצאה ישירה של צייד אינטנסיבי. במילים פשוטות: הפילים חסרי החטים היו בעלי סיכוי גבוה יותר לשרוד את תקופת הקושי, ובכך להעביר את הגנים שלהם, כי לא היה להם שנהב.
לא ברור מדוע לא היו פילים זכרים חסרי חטים באוכלוסיית גורונגוסה, אם כי ייתכן שיש לכך קשר לאחד הגנים המעורבים בהתפתחות החטים, AMELX, אשר מקושר גם לתכונה דומיננטית ב-X שקטלנית לזכרים. המשמעות היא שעוברים זכרים עם הגן המוטנטי אינם צפויים לשרוד את ההיריון, שכן בניגוד לנקבות, אין להם כרומוזום X נוסף כדי לאזן את הלוקוסים של AMELX.
עם זאת, אובדן החטים בקרב הפילים של גורונגוסה הוא דוגמה מרתקת לכיצד הברירה הטבעית עשויה לפעמים לפעול במהירות ובחוזקה. זו גם תזכורת חשובה לכך שכמה מהכוחות האבולוציוניים המשמעותיים ביותר לא נובעים רק מהפרעות קטסטרופליות בעולם הטבע, אלא גם ממעשים של בני אדם.
כדי להבין טוב יותר את מערכות היחסים המורכבות הללו, אולי הגיע הזמן להבין ש"העולם האנושי" אינו מופרד מ"העולם הטבעי" כפי שאנו לרוב אוהבים להניח.
"אירוע חברתי קיצוני (מלחמה, במקרה הזה) שגרם לניצול סלקטיבי אינטנסיבי של פילים מדגים בבירור את הקשר המובהק בין חברות אנושיות לבין תהליכים אבולוציוניים בצורות חיים אחרות. דרך תרבויות, כלכלות, רפואה, סביבות בנויות ועוד, חברות יצרו נופים סלקטיביים שמעולם לא נחוו על ידי הביוטה של העולם", כתבו כריס ט. דארימונט (Chris T. Darimont) ופאני פלאטייה (Fanie Pelletier) במאמר "פרספקטיבה" שליווה את המחקר מ-2021.
"ההתקדמות בהבנת הקשרים המורכבים הללו תדרוש יותר מחקר בין-תחומי. עד לאחרונה, מדעי הטבע והחברה היו במידה רבה מפעלים עצמאיים. בהקשר של בחירת הקציר, אקולוגים אבולוציוניים יכולים לשתף פעולה עם מדענים חברתיים", הוסיפו השניים.
מקורות:
קטעים מ-Want Modern Proof Of Evolution? Look At The Elephants Of Mozambique מאת IFLScience שנכתב ע"י: Francesca Benson.
קטעים מ-Elephants have evolved to be tuskless because of ivory poaching, a study finds מאתThe Associated Press.
קטעים מ-Mozambique: Tuskless elephant evolution linked to ivory hunting מאת BBC.
Comments