top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

צינורות ברזל בני 150,000 שנה, איך זה יתכן?

עודכן: 7 באוק׳ 2020

מאות חפצים פרהיסטוריים שנמצאו במקומות שונים בעולם נראים כאילו הם לא שייכים למקום בו נמצאו, הם מצביעים על רמה טכנולוגית והתפתחותית שאינה עולה בקנה אחד עם התקופה לה הם משוייכים. חפצים אלה לעתים קרובות מתסכלים מדענים שלא מצליחים להציע תאוריות שיסבירו את הממצאים, אך חפצים כאלה תמיד מעוררים דיון, לעיתים דיון סוער למדי, הנה ממצא כזה שמעסיק את החוקרים כבר 20 שנה.


במבנה דמוי פירמידה, ליד ההר הלבן (White Mountain) במחוז צ'ינגהאי (Qinghai) בסין, בצלע הקדמית של ההר יש שלוש מערות, הפתחים של שתי מערות קטנות קרסו וכיום ניתן להכנס רק למערה הגדולה שגובהה 6 מטר. בתוך המערות, בקירות שלהם ומתחת לקרקע, התגלו צינורות ברזל חומים אדמדמים, בקוטר שבין 2 ל-4.5 ס"מ, המובילים לאגם מים מלוחים סמוך. על חוף האגם, כ-40 מטר מפתח המערה הגדולה, נמצאו צינורות נוספים וקבוצה נוספת של צינורות, בעלי מאפיינים דומים, ככל הנראה אנכיים, נמצאו מתחת לקרקעית האגם.

עד כאן הסיפור נשמע הגיוני, שימוש בצינורות קיים כבר אלפי שנים, אך מה שחריג הוא שאלה צינורות ברזל ואם זה לא מספיק אז גם נוסיף שגילם הוא 150,000 שנה.


על פי הדיווחים, הצינורות התגלו לראשונה, סביב שנת 1998, על ידי קבוצת מדענים מארה"ב שחיפשו מאובני דינוזאורים. המדענים דיווחו על הממצאים המוזרים לרשויות המקומיות. הסיפור לא עורר הדים עד שביוני 2002 עיתונאי בשם יה זהו (Ye Zhou) פרסם את הסיפור במספר עיתונים וערוצי טלוויזיה ומכאן הסיפור החל לתגלגל.


לפי תיארוך שנערך על ידי המכון לגיאולוגיה בבייג'ינג (Beijing Institute of Geology), נקבע כי צינורות הברזל הללו הותכו לפני כ-150,000 שנה, אם הם אכן נוצרו על ידי בני אדם. הצינורות עברו תיארוך בטכניקה הנקראת הארה חומנית (thermoluminescence), טכניקה שקובעת לפני כמה זמן נחשף מינרל גבישי לאור שמש או התחמם.


המחקר נערך בשנת 2002 ומאז ניסו להסביר שהצינורות הם תופעת טבע, יאנג ג'י (Yang Ji), עמית מחקר באקדמיה הסינית למדעי החברה (Chinese Academy of Social Sciences), אמר שיתכן כי הפירמידה נבנתה על ידי יצורים אינטליגנטים ולא ביטל את התיאוריה שלפיה חוצנים קדומים עשויים להיות אחראיים, הוא אמר "ניתן להבין תאוריה זו וכדאי לבדוק אותה ... אך יש להשתמש בכלים מדעיים בכדי להוכיח אם היא נכונה או לא." תיאוריה נוספת היא שהצינורות נוצרו בידי בני אדם פרהיסטוריים בטכניקות שאבדו לבני אדם מתקופה מאוחרת יותר.

המחקר המקובל קובע כי האדם יישב את האזור הזה במשך 30,000 השנים האחרונות ובני האדם היחידים שאיכלסו את האזור היו נוודים שאורח חייהם לא אפשר להם להשאיר מבנים כאלה מאחור וגם אם הנוודים החליטו להתעסק באינסטלציה, עדיין יש נשאר פער של 120,000 שנה.


ראש אגף יחסי הציבור בממשלת דילינגה (Delingha) המקומית אמר כי הצינורות נבחנו במפעל היתוך מקומי ולא ניתן היה לזהות 8 אחוז מהחומר, שאר החומר מורכב מתחמוצת ברזל, צורן דו-חמצני וסיד. צורן דו-חמצני וסיד הם תוצרים של אינטראקציה ממושכת בין הברזל לאבן החול שמסביב והם מצביעים על גילם הקדום של הצינורות. ליו שאולין (Liu Shaolin), המהנדס שבחן את הצינורות אמר "תוצאות הבדיקה הפכו את האתר למסתורי עוד יותר." "הטבע קשוח פה", אמר. "אין פה תושבים, שלא לדבר על תעשייה מודרנית באזור, יש רק כמה רועים מהגרים מצפון להר".


כדי להוסיף עוד לתעלומה, בשנת 2007 אמר ג'נג ג'יאנדונג (Zheng Jiandong), גיאולוג ממינהל רעידות האדמה הסיני (China Earthquake Administration) לעיתון "People’s Daily" כי חלק מהצינורות נמצאו מאד רדיואקטיביים.


במשך השנים הוצעו תאוריות שונות לגבי היווצרות הצינורות, ג'יאנדונג אמר כי ייתכן כי מאגמה עשירה בברזל עלתה מעומק כדור הארץ והובילה את הברזל דרך בקיעים, שם התמצק לצינורות. אך הוסיף "אכן יש משהו מסתורי בצינורות האלה". הוא ציין את הרדיואקטיביות כדוגמא לתכונות המוזרות של הצינורות. אחרים אמרו כי יתכן כי משקעי ברזל, שנשאו עם המים במהלך שיטפונות, נשטפו אל הבקיעים. .


התאוריה המקובלת על רוב המדענים היום טוענת שהצינורות הם שורשי עץ מאובנים. העיתון "Xinmin Weekly" דיווח בשנת 2003 כי בניתוח שעשו לצינורות מדענים מצאו חומר אורגני , הם גם מצאו משהו שנראה כטבעות עצים. המאמר קשר את הממצאים לתאוריה גיאולוגית שלפיה בטמפרטורות מסוימות ובתנאים כימיים מסוימים, שורשי עץ יכולים לעבור דיאגנזה (אדמה ההופכת לסלע) ותהליכים אחרים שיכולים ליצור תצורות ברזל.


כיום האתר מקודם ע"י הרשות המקומית כאטרקציה תיירותית שאליה מכוונים שלטי דרכים ומדריכי תיירים מובילים את המבקרים לסיורים במקום.


אז האם מדובר בצינורות שהונחו על ידי שבט קדום או חוצנים? או שהם תוצאה של מאגמה עשירה בברזל שעשתה דרכה אל פני האדמה? ואולי פשוט שורשי עץ מאובנים? שוב אנו נשארים עם השאלות, לפחות עד שתהיה תשובה שתהיה מקובלת על כולם, מה שלא נראה כי יקרה בקרוב.

177 צפיות0 תגובות

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page