top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

ענן גז עצום ש"זוהר בחושך" התגלה ממש קרוב לכדור הארץ – ולא שמנו לב אליו עד עכשיו

עודכן: לפני 3 ימים

אחד מהמבנים הגדולים ביותר בשמיים - מנקודת המבט שלנו - התגלה רק לאחרונה. זהו ענן גז מולקולרי ענק של מימן, שעשוי בעתיד להתכווץ ולהפוך לכוכבים. עם זאת, מכיוון שהאור שלו ניתן לזיהוי רק בחלק צר של הספקטרום האלקטרומגנטי, כל מסתו העצומה נותרה עד כה בלתי נראית.

עננים מולקולריים כהים כמו LDN 1768, המוצג כאן, קשים לצפייה באור נראה, כשהם מוסתרים מאחורי ענני אבק צפופים / ESO
עננים מולקולריים כהים כמו LDN 1768, המוצג כאן, קשים לצפייה באור נראה, כשהם מוסתרים מאחורי ענני אבק צפופים / ESO

המפץ הגדול הותיר אחריו כמויות אדירות של מימן. במקומות שבהם העננים היו צפופים במיוחד, כוח הכבידה גרם להצטברות החומר, שהובילה להיווצרות כוכבים. מותם של הכוכבים הללו פיזר עננים דלילים יותר, שהכילו גם יסודות אחרים. כיום, רוב המימן הראשוני בשביל החלב כבר הפך לכוכבים או שהוא מפוזר בהילה הגלקטית בצפיפות נמוכה מדי להיווצרות כוכבים.


חלק מהחומר שלא הפך לכוכבים שוכן באזורים היוצרים כוכבים, כמו ערפילית אוריון, שנחשבה עד כה לענן המולקולרי הקרוב ביותר אלינו, שם הכוכבים הראשונים מאירים את שארית הגז. אך כעת גילו האסטרונומים ענן קרוב הרבה יותר, לו נתנו את השם איאוס (Eos). איאוס צפוף בהרבה מההילה הגלקטית, אך הרבה פחות מהערפילית של אוריון, ולכן בעוד שהוא עשוי בעתיד ליצור כוכבים, זה יקרה רק בעוד זמן רב. שמו של הענן נלקח מאלת השחר היוונית, אך אולי ראוי יותר להשוות אותו לחשכת הלילה שלפני השחר.


מה שחסר לאיאוס בצפיפות, הוא מפצה עליו בגודל: הוא משתרע על פני עד 80 שנות אור, ומכיל בין 2,000 ל-8,500 מסות שמש, תלוי בשיטת ההערכה, מתוכו רק 44 מסות שמש הן אבק. במרחק של 300 שנות אור בלבד, בקצה ה"בועה המקומית", הוא הרבה יותר קרוב מכל אזור יצירת כוכבים אחר, ובמונחים גלקטיים מדובר בשכונה שלנו. לשם השוואה, הוא קרוב יותר מהכוכבים המפורסמים ביטלג'וז ואנטארס. צורת הסהר שלו משתרעת על פני 25 מעלות שמיים, רק שביל החלב עצמו תופס שטח זוויתי גדול יותר בין המבנים שזוהו.


מימן מולקולרי קשה מאד לאיתור בהיעדר כוכבים סמוכים שמחממים אותו. בדרך כלל, גזי מימן מלווים באבק או בגזים אחרים, וגילויים נעשה באמצעות גלי רדיו או קרינת אינפרה-אדום, שמגלים את נוכחותו של פחמן חד-חמצני. אולם במקרה של איאוס, גם ללא כוכבים סמוכים, נפלטת קרינה מסוימת בתחום האולטרה-סגול הקיצוני, חלק מהספקטרום שנחקר מעט מאד בעבר, בעיקר בקצוות הענן, שם הגז התחמם.

אאוס - ענן מימן עצום ליד כדור הארץ, נחשף באמצעות אור אולטרה סגול, ובכך עשוי לחולל מהפכה באופן שבו מדענים חוקרים את מקומות הולדתם של כוכבים / Thomas Müller (HdA/MPIA) and Thavisha Dharmawardena (NYU)
אאוס - ענן מימן עצום ליד כדור הארץ, נחשף באמצעות אור אולטרה סגול, ובכך עשוי לחולל מהפכה באופן שבו מדענים חוקרים את מקומות הולדתם של כוכבים / Thomas Müller (HdA/MPIA) and Thavisha Dharmawardena (NYU)

החום הזה מעלה אפשרות שבמקום להוליד כוכבים משלו, איאוס יתאדה בהשפעת קרינה מכוכבים סמוכים. לפי ההערכות, ייתכן שהגז יתפזר ברחבי הגלקסיה תוך 6 מיליון שנים במקום לקרוס ולהפוך לכוכבים, אך גם החוקרים מודים שכוחות מנוגדים יוצרים כאן מאבק צמוד.


"זהו הענן המולקולרי הראשון שהתגלה אי פעם באמצעות תצפית ישירה בקרינת פלואורסצנציה של מימן מולקולרי באולטרה-סגול קיצוני", אמרה ד"ר בלקסלי בורהארט (Blakesley Burkhart) מאוניברסיטת ראטגרס בהצהרה. "הנתונים הראו מולקולות מימן זוהרות שהתגלו באמצעות פלואורסצנציה באולטרה-סגול קיצוני. הענן הזה פשוט זוהר בחושך".


התצפיות בוצעו באמצעות ספקטרוגרף ייחודי המותאם לחלק זה של הספקטרום, שעל הלוויין הדרום-קוריאני STSAT-1. הנתונים מסקר שבוצע באמצעות הלוויין על פני 70 אחוז מהשמיים שוחרר ב-2023, ובורהארט הייתה הראשונה לזהות בו עדויות לקיומו של איאוס. מכיוון שאיאוס דל מאד באבק ובפחמן חד-חמצני, סקרים קודמים של השמיים פספסו אותו.


"זה פותח אפשרויות חדשות לחקר היקום המולקולרי", הוסיפה בורהארט. "כאשר הייתי תלמידת מחקר, לימדו אותנו שלא ניתן לצפות ישירות במימן מולקולרי בקלות", אמרה ד"ר תאווישה דרמהווארדנה (Thavisha Dharmawardena) מאוניברסיטת ניו יורק. "זה מטורף שאנחנו מצליחים לראות את הענן הזה בנתונים שבכלל לא ציפינו שיגלו אותו".


"השימוש בטכניקת פלואורסצנציה באולטרה-סגול קיצוני עשוי לשכתב את הבנתנו את המדיום הבין-כוכבי", הוסיפה דרמהווארדנה, "ולחשוף עננים נסתרים ברחבי הגלקסיה ואפילו עד גבולות השחר הקוסמי". בורהארט היא גם מחברת מאמר שנמצא כעת בביקורת עמיתים, בו היא מדווחת על גילוי המימן המולקולרי המרוחק ביותר שנצפה אי פעם, שהתגלתה באמצעות טלסקופ החלל ג'יימס ווב (JWST), והיא מקווה לבצע חיפוש נרחב יותר אחר מימן מולקולרי ברחבי השמיים.

מקורות:

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page