זה שווה ערך ל-14,000 סרטים מלאים ב-4K.
ניסיון שנעשה לאחרונה למיפוי מלא של מילימטר מעוקב בלבד של מוח אנושי תפס 1.4 פטה-בייט של אחסון רק בתמונות של הדגימה. מאמץ משותף בין חוקרי הרווארד ומומחי בינה מלאכותית של גוגל לקח את הצלילה העמוקה ביותר עד כה למיפוי עצבי עם ההדמיה והמיפוי העדכניים המלאים של דגימת המוח, תוך גילוי תגליות תמוהות ושימוש בטכנולוגיה מדהימה. קובייה זו בגודל מילימטר מכילה 57,000 תאים, 230 מילימטרים של כלי דם זעירים, וכמעט 150 מיליון קשרים סינפטיים, כולם ממופים בפירוט תלת מימד מרהיב.
בחישוב מהיר על משמעות הגדלת הניסוי הזה לכל המוח, וקנה המידה גדול בצורה בלתי אפשרית - 1.6 זטה-בייט של אחסון בעלות של 50 מיליארד דולר שמשתרע על 140 דונם, מה שיהפוך אותו למרכז הנתונים הגדול ביותר על פני כדור הארץ.
המחקר מלא בסטטיסטיקה מטורפת. כדי לבצע הדמיה למוח אנושי, החוקרים היו צריכים להשתמש בטכנולוגיית למידת המכונה של גוגל. תחילה המדענים פרסו את הדגימה ל-5000 פרוסות בסדרי גודל דקים יותר משיער אדם. צולמו תמונות מיקרוסקופ אלקטרוני של כל פרוסה, ששולבו מחדש כדי לספור כ-50,000 תאים ו-150 מיליון סינפסות, נקודות החיבור בהן נוירונים נפגשים ומקיימים אינטראקציה. כדי לשלב מחדש את התמונות הללו ולמפות את הסיבים והתאים בצורה מדויקת, היה צורך להשתמש בטכנולוגיית הדמית בינה מלאכותית של גוגל, תוך עיבוד דיגיטלי של המסלולים של החומר האפור.
התמונות המסונתזות חשפו סודות מרגשים רבים על המוח שקודם לכן לא היו ידועים לחלוטין - כמה צבירי תאים צמחו בתמונת מראה זה של זה, נוירון אחד נמצא עם 5,000+ נקודות חיבור לנוירונים אחרים, וכמה אקסונים (קצוות נושאי אותות של עצבים) התפתלו בחוזקה לצורת כדורי צמר מסיבות לגמרי לא ידועות. תגליות אלו ואחרות שהתגלו במהלך המחקר ריגשו את המדענים מעבר לכל הגיון. ג'ף ליכטמן (Jeff Lichtman), פרופסור מהרווארד סיפר ל"גרדיאן" על הפרויקט, "מצאנו הרבה דברים במערך הנתונים הזה שאינם בספרי הלימוד. אנחנו לא מבינים את הדברים האלה, אבל אני יכול להגיד לך שהם מציעים שיש תהום בין מה שאנחנו כבר יודעים ומה שאנחנו צריכים לדעת".
לצורך הקונטקסט לגבי גודל דגימת המוח והנתונים שנאספו ממנה, עלינו להיכנס למספרים עצומים מבהילים. המילימטר המעוקב של חומר המוח הוא רק מיליונית מגודלו של מוח אנושי בוגר, ובכל זאת סריקות ההדמיה והמפה המלאה של המורכבויות שלו כוללת 1.4 פטה-בייט, או 1.4 מיליון גיגה-בייט. אם מישהו היה משתמש בגישת גוגל/הרווארד למיפוי מוח אנושי שלם היום, הסריקות היו ממלאות 1.6 זטה-בייט של אחסון.
אם לוקחים את הלוגיסטיקה הזו קדימה, אחסון של 1.6 זטה-בייט בכוננים הקשיחים הזולים ביותר לצרכן (0.03 דולר לג'יגה-בייט) יעלה 48 מיליארד דולר, וזה ללא כל יתירות. תג המחיר של 48 מיליארד דולר אינו מביא בחשבון את העלות של חומרת השרת להכנסת הכוננים, רשתות, קירור, חשמל וגג למרכז הנתונים הפוטנציאלי הזה. גם הגג המדובר יצטרך להיות מסיבי; בהנחה שמתלים מלאים של שרתים מכילים 1.8 פטה-בייט, מערך המתלים הדרוש לאחסון ההדמיה המלאה של מוח אנושי יכסה מעל 140 דונם אם יוצמדו זה לזה בצורה הדוקה ככל האפשר. הנוכחות הזו לבדה, ללא כל תשתית, תהפוך את גוגל לבעלים של אחד מעשרת מרכזי הנתונים הגדולים בעולם, אפילו מתקרב (אם לא מגיע) לקנה המידה של מרכז המידע המתוכנן של מיקרוסופט ו-OpenAI, בעלות של 100 מיליארד דולר.
כל זה אומר שהמוח האנושי הוא יצירת מופת דחוסה וחכמה מאד, ופעולת המיפוי שלו תהיה גם יקרה בצורה בלתי אפשרית (אפילו לא התחלנו לנחש כמה זמן זה ייקח) וכנראה גם טיפשית. רק בגלל שהמיפוי יעשה לא אומר שמדענים יידעו מה לעשות עם המפות, שכן רק מיליונית המוח שמיפינו הציבה שאלות לחוקרים לשנים קדימה.
מקורות: Neural mapping
Comments