נאס"א פרסמה שני סרטונים חדשים המציגים תצפיות משתנות של שני מקורות ידועים בשמיים: קסיופאה A וערפילית הסרטן. שניהם הם שאריות של כוכבים ענקיים שהופכים לסופרנובה בגלקסיה שלנו. סרטוני ה-Time-lapse מתמצתים 20 שנה מהנתונים של טלסקופ החלל צ'נדרה ל-20 שניות דרמטיות.
הפיצוץ שיצר את ערפילית הסרטן הופיע בשמיים שלנו לפני כמעט 1,000 שנה בשנת 1054. הוא דווח על ידי אסטרונומים סינים ורבים אחרים ברחבי העולם (היעדר אזכורים באירופה עשוי להיות קשור לכנסייה הקתולית). הסופרנובה הותירה אחריה פולסר וצ'נדרה הצליח לעקוב אחר השינויים המאד אנרגטיים סביב אובייקט קיצוני זה משנת 2000 עד 2022. כבר זה יוצא דופן, ותצפיות נוספות יגיעו מכיוון שימשיכו לעקוב אחר הסילון הנראה בתצפיות של 2022 בהמשך השנה.
קסיופאה A היא שארית סופרנובה צעירה בהרבה. היא נראתה מכדור הארץ לפני 340 שנה וצ'נדרה צופה גם בה מאז שנת 2000. תצפיות קודמות שהראו את השינויים בה התמקדו בתקופה של 2000 עד 2013, אך Time-lapse חדש זה הוארך עד 2018. גלי הלם נראים בתצפיות, שם חלקיקים מואצים ופולטים קרני רנטגן בתהליך.
לקסיופאה A יש כוכב נייטרונים בליבתה, שהתגלה על ידי צ'נדרה זמן קצר לאחר שיגור הטלסקופ ב-1999. התצפיות היו מרכזיות בסיוע לנו להבין טוב יותר כיצד כוכבים הופכים לסופרנובה וכיצד נוצרים כוכבי נייטרונים ופולסרים בתהליך זה.
התמונות של קסיופאה A עברו לאחרונה עיבוד מחדש בטכניקה חדשה שדחפה את הראייה החדה של צ'נדרה לקצה הבא. שני הסרטונים החדשים מראים את היכולת של צ'נדרה להציג תצפיות ונתונים שנלכדו על פני מסגרת זמן אנושית.
מקורות:
Kommentare