השרידים המפוחמים של מגילת פפירוס עתיקה מהרקולנאום הניבו מידע שאבד על אפלטון, כולל מקום קבורתו המדויק וכן פרטים על מכירתו לעבדות. ממוקמת בסמוך לאתר האייקוני של פומפיי, הרקולנאום נמחקה בהתפרצות הר וזוב בשנת 79 לספירה, שהותיר את העיירה - ואוסף הפפירוסים הגדול שלה - שמורה תחת אפר במשך אלפי שנים.
כמו מגילות רבות אחרות ששוחזרו מהאתר ההיסטורי, הפפירוס המדובר במצב טוב אך מושחר ברובו, ובכך הוא כמעט בלתי קריא. הוא מכיל חלק מ'ההיסטוריה של האקדמיה של פילודמוס' מגדר (the History of the Academy of Philodemus), המהווה חלק מ'סקירת הפילוסופים' של פילודמוס.
פילודמוס מגדר היה פילוסוף אפיקוריאני שחי סביב 110 עד 40 לפנה"ס והתגורר תקופה בהרקולנאום. ההיסטוריה של האקדמיה שלו כוללת מידע מפורט על חייו של אפלטון והאקדמיה שייסד באתונה בתחילת המאה ה-4 לפנה"ס.
באמצעות מגוון של טכניקות כולל הדמיה אופטית אינפרא אדום ואולטרה סגול, הדמיה מולקולרית ואלמנטלית, הדמיה תרמית ומיקרוסקופיה דיגיטלית, החוקרים הצליחו להבחין במעל ל-1,000 מילים מהמגילה השרופה, השווה לכ-30% מהטקסט המלא. בהתייחסו להישג זה בהצהרה, רכז הפרויקט, גרציאנו רנוקיה (Graziano Ranocchia), הסביר כי התכנים שפוענחו לאחרונה חושפים "מספר עובדות חדשות וקונקרטיות על פילוסופים אקדמיים שונים".
"הקריאות החדשות מסתמכות לעתים קרובות על עובדות חדשות וקונקרטיות על האקדמיה של אפלטון, הספרות ההלניסטית, פילודמוס מגדר וההיסטוריה העתיקה בכלל", מוסיף קיליאן פליישר (Kilian Fleischer), האחראי על עריכת הפפירוס.
קודם לכן, היה ידוע כי אפלטון נקבר בשטח האקדמיה, אשר נהרסה על ידי הרודן הרומי סולה בשנת 86 לפנה"ס. עם זאת, לאחר ניתוח המגילה העתיקה, החוקרים זיהו כעת את מקום מנוחתו האחרון של הפילוסוף המפורסם בגן פרטי ליד מקדש המוקדש למוזות, המכונה המוזאיון.
פרטים נוספים שדווחו במסמך החרוך מצביעים על כך שאפלטון נמכר לעבדות באי אגינה, אולי בעקבות הפלישה הספרטנית של 404 לפנה"ס או לאחר מותו של סוקרטס ב-399 לפנה"ס. דיווחים אלה קוראים תיגר על ההבנה הרווחת שעבדותו של אפלטון החלה בשנת 387 לפנה"ס באי סיציליה. בקטע אחר מצוטט אפלטון המביע את הזלזול שלו ביכולות המוזיקליות של פרפורמר ברברי מתראקיה.
מפורסם בתאוריית הצורות הידועה שלו - הקובעת שהעולם הפיזי שאנו חווים אינו אלא צל של המציאות האמיתית - אפלטון מת באתונה בשנת 348 לפניה"ס.
מקורות:
댓글