top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

מצבה בת 800 שנה עם כתובת בעברית התגלתה בהודו

תגלית יוצאת דופן התגלתה בחוות קוקוס ברמאנטהפוראם (Ramanathapuram) שבהודו, מצבה עם כתובת בעברית מהמאה ה-13. ממצא זה צפוי לשפוך אור חדש על הקשר ההיסטורי של האזור לקהילה היהודית.


תאופיק זקריה (Thoufeek Zakriya), חוקר היסטוריה יהודית וקליגרפיה עברית, הראשון לפענח את הכתובת, אומר שהמצבה מתוארכת לשנת 1224 או 1225 לספירה. "משמעות הדבר היא שהיא עתיקה יותר ממצבת שרה בת ישראל בצ'נמנגלם (Chendamangalam) בקרלה, שנחשבת למצבה העברית העתיקה ביותר שזוהתה אי פעם בהודו", אמר זקריה ל-The Week.

המצבה העתיקה שהתגלתה ברמאנטהפוראם שבהודו / Thoufeek Zakriya

בשנת 2022, נמצא עמוד אבן עם כתובות המצביעות על נוכחות של בית כנסת יהודי בואלנתראי (Valantharai), ליד רמאנטהפוראם. העמוד, שבו השתמשו המקומיים לשטיפת בגדים, כלל כ-50 שורות של כיתוב. זקריה הסביר שתגלית מוקדמת זו פירטה תרומת קרקע עבור "סודפאלי" ("Sudapalli"), שכעת מניחים שפירושה "ג'וטה פאלי" ("Jootha Palli") או בית כנסת יהודי. מעניין שהכתובות של 2022 היו בטמילית, בעוד שהכתובות החדשות על המצבה הן בעברית.


חת'ים עלי (Hathim Ali), מהנדס כימיה צעיר וחובב היסטוריה מרמאנטהפוראם, הביא את המצבה לידיעת הציבור. "אחד החברים שלי הודיע ​​לי על המצבה הזו שנמצאה בחוות הקוקוס שבבעלות מר באלו", סיפר עלי. "כשהלכתי לבדוק את זה הבנתי שזו לא טמילית ולא ערבית. אחר כך חשבתי שאולי זה יכול להיות עברית". למרות שהודיעו לרשויות הממשלתיות, איש לא בא לבדוק זאת. "אז החלטתי לספר לדינאמאלר [Dinamalar -עיתון טמילי]", הוסיף. יש לציין שמר באלו מצא את המצבה בבאר עתיקה שלא בשימוש בשטחו.


זקריה, שעובד באיחוד האמירויות, למד על התגלית באמצעות ידיעה חדשותית בדינאמאלר, שהועברה על ידי רג'אגורו (Rajaguru), נשיא הקרן למחקר ארכיאולוגי של רמאנטהפוראם. לאחר מכן פנה זקריה לחת'ים, ששלח לו צילומים של הכתובות לפענוח. "הכתובת העברית נושאת את התאריך א' בשבט 1536 או 1537 של התקופה הסלווקית", הסביר זקריה. התקופה הסלווקית היא המערכת הראשונה של מספור שנים רצוף, שהוצגה במערב אסיה על ידי הסלווקים. האימוץ היהודי של התקופה הסלווקית, המכונה מניין שטרות, נבע מהשפעה הלניסטית בעקבות כיבושיו של אלכסנדר מוקדון והשלטון הסלווקי שלאחר מכן על היהודים.


"כשהמירו את התאריכים מהתקופה הסלווקית לתקופה המקובלת, נמצא כי התאריך על כתובות המצבה שווה בקירוב ל-1 בינואר 1224 לספירה, או 18 בינואר 1225 לספירה", ציין זקריה והוסיף כי לא ניתן לפענח כל שורה בכתובת עקב נזק. "לכן, לא הצלחתי למצוא את שמו של המנוח או של אביו... אבל יכולתי לראות שם חלק שניתן לקרוא אותו בעברית כנחמיה. הניתוח הראשוני מראה השפעה חזקה של יהודי תימן בתבנית המצבה".


זקריה הדגיש כי יש לבצע מחקרים נוספים באזור שכן זוהי האבן העברית השנייה שנמצאה ברמאנתפוראם. על מצבה יהודית אחרת שנמצאה באזור היו כתובות המצביעות על מצבה של מרים בת דוד. מאמינים כי מצבה זו נמצאת כעת במשרדו של קצין ההכנסות של סמסתנאם (Samsthanam) ברמאנתפוראם. "זה סוג של טרגדיה שאף אחד לא ממש פענח את התאריך שלה עד כה", הצטער זקריה.


מקורות:

377 צפיות0 תגובות

Comentarios


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page