מאת: Ross Pomeroy
מקור: bigthink
זיכרון הוא אינו מכשיר הקלטה, למרות שאולי נרצה לחשוב שכן. העיניים שלנו אינן עדשות שדרכן אנו לוכדים את המציאות בצורה מושלמת. המוח שלנו אינו כונן קשיח. במקום זאת, הזיכרון הוא הפכפך מלכתחילה ומתעוות יותר ככל שעובר הזמן, ומשאיר את מוחנו מלא בזיכרונות כוזבים - חלקם רק נזכרים לא נכון, אולי עם פרט נוסף או חסר - ואחרים מפוברקים לחלוטין.
זיכרונות כוזבים מתעוררים מכיוון שהמוח האנושי הוא ביסודו מנוע שחזור, הקולט נתונים מהחושים שלנו ובונה תפיסת מציאות במקום להציג תפיסה גולמית. ההרכבה הנוירולוגית הזו נמשכת, כלומר הזיכרונות שלנו אינם אמינים בהתחלה ובימים, שבועות, חודשים ושנים מפוקפקים לחלוטין.
מניע מרכזי של זיכרונות כוזבים הוא ההטיה של המוח להיזכר באירועים בדרכים התואמות את מה שקורה בדרך כלל. המציאות, אחרי הכל, ניתנת לחיזוי, ולכן המוח מנסה לחזות אותה גם כדי לחסוך במשאבים וגם כדי לספק לנו תפיסה יעילה.
במחקר שפורסם לאחרונה ב-Journal of Experimental Psychology, פסיכולוגים מאוניברסיטת סאסקס חשפו את ההטיה הזו בצורה חכמה. בחמישה ניסויים מעט שונים, הם הראו למאות נבדקים עשרות סרטונים קצרים. לחלק מהסרטונים היו התחלה, אמצע וסוף קוהרנטיים, בעוד שאחרים קוצרו בסצנה או שתיים. לדוגמה, סרטון אחד הראה פיצ'ר זורק כדור בייסבול לחובט. בגרסה המלאה, החובט פוגע בכדור, ואז אנו רואים אוהדים מריעים. מצד שני, הגרסה המקוצרת הסתיימה כשהחבטה היתה בדרך. בנוסף, באחד הניסויים, נוספו לסרטונים סצנות שהציגו בקצרה קו עלילה חדש עם אותן דמויות, כך שהמבנה היה: התחלה, אמצע, סוף, התחלה.
בחלק מהניסויים, הנבדקים התבקשו להזכר בקטעים מיד לאחר צפייה בכל הסרטונים, בעוד שבאחרים נבדקו הזיכרונות שלהם שבוע לאחר מכן. החוקרים שיערו שלמשתתפים יהיה קשה יותר לזכור במדויק סרטונים לא שלמים או סרטונים שהציגו קו סיפור חדש מכיוון שהם אינם תואמים מבנה התחלה, אמצע וסוף טיפוסי.
התוצאות אישרו את השערתם. משתתפים שצפו בסרטונים שלא היו להם מסקנות מסודרות נטו ליותר זיכרונות כוזבים. אלה שצפו בסרטונים לא שלמים בדו לעתים קרובות סופים. בסרטון הבייסבול, למשל, הם זכרו לא נכון שראו את החבטה מתנופפת ומחטיאה או פוגעת בכדור. מצד שני, מי שצפה בסרטונים שהתחילו סצנה חדשה נטו לשכוח לגמרי את התוספת.
זיכרונות כוזבים היו נפוצים יותר עבור נבדקים שצפו בסרטונים ללא מבנה מסורתי של התחלה, אמצע וסוף ללא קשר לשאלה אם הם התבקשו לזכור את הסרטונים מיד או שבוע לאחר מכן. בניסוי אחד עם זכרון מושהה, 42.5% מהנבדקים שצפו בסרטונים לא שלמים זכרו פרטים שלא התרחשו, בעוד שרק 8.2% מהנבדקים שצפו בסרטונים שלמים זכרו. באחר עם זכרון מיידי, 8.4% מהנבדקים שצפו בסרטונים לא שלמים זכרו פרטים שלא התרחשו, בעוד שרק 0.3% מהנבדקים שצפו בסרטונים שלמים כן.
"ניסויים אלה מדגישים כיצד אנשים מוטים להיזכר באירועים כבעלי נקודות קצה מוגדרות היטב, אפילו כאשר זה מתנגש עם מה שנחווה בפועל", כתבו החוקרים.
Comments