בועות. בין אם בג'קוזי ובין אם ילד נושף אותן לעיניים שלכם, קשה שלא להתפעל מהן. מעבר לאסתטיקה המלבבת שלהן, הן מהוות תופעה פיזיקלית מרתקת. במשך זמן מה, הן אף שימשו כמודל להתנהגות אטומית, כאשר "רפסודות בועות" על פני המים מדמות באופן מפתיע את המבנה האטומי של מתכות.
ישנם מספר סוגים של בועות עם תכונות יוצאות דופן, כולל כמה אפקטים פיזיקליים מרתקים. ננו-בועות, לדוגמה, נמצאו יציבות באופן יוצא דופן ומצליחות להתקיים לאורך זמן רב הרבה יותר מהצפוי, דבר שעדיין מהווה חידה למדענים אשר חזו כי יקרסו תוך זמן קצר. תופעה מעניינת נוספת היא סונולומינסנציה (sonoluminescence), שבה בועות מתפוצצות בתגובה לגלי קול ומדי פעם אף פולטות אור, תופעה מסתורית הממשיכה להעסיק את הקהילה המדעית. אבל אתם ככל הנראה כאן כדי ללמוד על תופעה ייחודית אחרת - אנטי-בועות. בעוד שבועות רגילות הן כיסי גז המוקפים בשכבת נוזל, אנטי-בועות הן כיסי נוזל המוקפים בשכבת גז. דוגמה מדהימה לכך היא הניסוי שביצע האסטרונאוט דון פטיט (Don Pettit) בתחנת החלל, שבו הצליח ליצור בועה בתוך אנטי-בועה בתנאי חוסר כבידה.
למרות זאת, אינכם צריכים להיות בחלל כדי ליצור אנטי-בועות - כל מה שנדרש הוא לטפטף מים לתוך קערת מי סבון מגובה קטן מעל פני המים. אם עושים זאת נכון, הזרימה הסוערת יוצרת כיס אוויר סביב הנוזל, וכתוצאה מכך נולדת אנטי-בועה.
בעוד שלבועות רגילות יש יישומים רפואיים מגוונים, כולל שימושים בטיפולי סרטן, אנטי-בועות עדיין לא מצאו שימוש נפוץ. על פי מחקר מדעי: "המבנה הייחודי של הבועות הופך אותן לאטרקטיביות עבור שיטות מתן תרופות, אך השימושים הפוטנציאליים של אנטי-בועות טרם מומשו במלואם". האתגר העיקרי בתחום זה הוא משך החיים הקצר של אנטי-בועות, הנע בין דקות לשעות בלבד, בהתאם למנגנון הייצוב שבו נעשה שימוש.
עם זאת, מחקרים אחרונים מצביעים על שיפור אפשרי באורך החיים של אנטי-בועות באמצעות שיטות חדשות, כמו הטלת נוזל מחומם לשמן חם. ייתכן שבעתיד, אנטי-בועות יהפכו לכלי שימושי בעולם הרפואה, לצד קרובות המשפחה המוכרות והוותיקות שלהן – הבועות הרגילות.
מקורות:
קטעים מ- What Are Antibubbles, The Evil Twin Of Regular Bubbles מאת lIFLScience שנכתב ע"י: James Felton.
קטעים מ- Antibubbles מאת antibubble.org שנכתב ע"י: C.T. Nadovich.
קטעים מ- ?What is an Antibubble מאת ChemistryViews.
Comments