סמוך לקצה הצפוני של אלסקה, בפאתי האוקיינוס הארקטי, לווייתני קשוּת ראש (בלנה גרינלנדית) סיפקו למדענים הצצה לאריכות ימים. היונקים הימיים העצומים יכולים לחיות יותר מ-200 שנה - ודגימות רקמה שנאספו מהיונקים חושפות כוח-על של תיקון שעשוי להסביר כיצד. התאים של לווייתני קשוּת ראש אשפים בתיקון דנ"א פגום, כך דיווחו מדענים ב-8 במאי ב-bioRxiv.org.

היכולת הזו פירושה שבעלי החיים עשויים לתקן נזקים שעלולים להוביל לתקלות גנטיות הגורמות לסרטן, אומרת אורסוליה וינצ'ה (Orsolya Vincze), אקולוגית אבולוציונית במרכז הלאומי למחקר מדעי בפריז, שלא הייתה מעורבת במחקר. מדענים דיווחו בעבר על אסטרטגיות ביולוגיות של בעלי חיים אחרים להימנעות מסרטן. אבל המחקר החדש, אומרת וינצ'ה, "מראה שהלווייתנים מתקרבים לעמידות לסרטן מנקודת מבט חדשה מאד".
לווייתן קשוּת ראש יכול להגיע לאורך של כ-18 מטרים והוא בין היונקים הכבדים ביותר על פני כדור הארץ. במשקל של יותר מ-80,000 קילוגרמים, מדובר בערך במשקל של שישה אוטובוסים עמוסים עד קצה. כל מסת הגוף הזו מסתכמת במספר עצום של תאים. ובכל פעם שתא מתחלק, יש סיכוי שתיווצר מוטציה מסוכנת.
אבל איכשהו, בעלי חיים בעלי גוף גדול עמידים במיוחד לסרטן - תעלומה המכונה פרדוקס פיטו. זה מצביע על כך שלבעלי החיים חייבות להיות "הגנות חזקות יותר מסרטן", אומרת ליסה אבגלן (Lisa Abegglen), ביולוגית תאים מאוניברסיטת יוטה לבריאות בסולט לייק סיטי, שלא הייתה חלק מהמחקר החדש.
הצוות שלה גילה שלפילים, שיכולים לחיות כמעט כמו בני אדם ומתים מסרטן לעתים רחוקות, יש עותקים נוספים של גן חוסם גידולים בשם TP53. גן זה ואחר עשויים לסייע לפילים להתמודד עם נזקי דנ"א על ידי פינוי תאים פגועים, כך דיווחו מדענים אחרים.

זו אחת הדרכים להרחיק צרות מדנ"א פגום, אומר מארק טוליס (Marc Tollis), ביולוג אבולוציוני באוניברסיטת צפון אריזונה בפלגסטף, שלא השתתף במחקר החדש. אסטרטגיה נוספת היא "לספוג את המכה", הוא אומר, "ולאחר מכן לנסות לתקן אותה". רמזים מגנום לווייתן קשות ראש, שפורסמו לפני כמעט עשור, חזו שהיונקים עשויים להשתמש באסטרטגיה חלופית זו. "אבל צריך ניסויים ממשיים כדי לאמת את התחזיות האלה", אומר טוליס.
במעבדה, מחברת שותפה למחקר ורה גורבונובה (Vera Gorbunova) מאוניברסיטת רוצ'סטר בניו יורק ועמיתיה ערכו מגוון ניסויים על תאים שנקצרו מרקמת לווייתן קשוּת ראש, כמו גם על תאים מבני אדם, פרות ועכברים. תאי הלוויתן היו יעילים ומדויקים בתיקון שברים דו-גדיליים (double-strand breaks), נזק שמנתק את שני הגדילים של הסליל הכפול של הדנ"א. תיקון הלווייתן החזיר דנ"א שבור למצב כמו חדש לעתים קרובות יותר מאשר תאים מיונקים אחרים, כך מצא הצוות. אצל בעלי חיים אלה, תיקון הגנום נוטה להיות מרושל יותר, כמו ג'ינס עם טלאי גרוע. הצוות גם זיהה שני חלבונים בתאי לווייתן קשות ראש, CIRBP ו-RPA2, שהם חלק מצוות תיקון הדנ"א.
גילוי האופן שבו בעלי חיים דוחים את הסרטן הוא "מרגש להפליא", אומרת אבגלן, "מכיוון שלכל האסטרטגיות הללו יש פוטנציאל להיות מתורגמות לטיפולים יעילים לאנשים עם סרטן." למרות שהיום הזה אולי רחוק, הממצאים החדשים מדגישים את החשיבות של חקר בעלי חיים עם שיעורי סרטן נמוכים, היא אומרת. אבגלן רוצה לבדוק אם התוצאות של הצוות תקפות גם בתאי לווייתן גדול-סנפיר ודולפינים - או שלבעלי חיים אלה יש הגנות שונות.
יש כל כך הרבה מה ללמוד מבעלי חיים אלה ואחרים עם גוף גדול ותוחלת חיים ארוכה, אומרת וינצ'ה. "כנראה יש לנו כבר את הפתרון לרפוי סרטן בטבע", היא אומרת. "אנחנו רק צריכים למצוא אותו."
מקורות:
קטעים מהמחקר -DNA repair and anti-cancer mechanisms in the longest-living mammal: the
קטעים מ-Bowhead whales may have a cancer-defying superpower: DNA repair מאת ScienceNews שנכתב ע"י: Meghan Rosen.
קטעים מ-Bowhead whales may resist cancer thanks to superior DNA repair ability מאת NewScientist שנכתב ע"י: Carissa Wong.
Comments