דמעות בני אדם אינן מיועדות רק לסיכוך ולניקוי העיניים. אנחנו דומעים גם מסיבות רגשיות. עצב, שמחה, כעס או סתם התרגשות עשויים להוביל לבכי, אבל לא ברור מדוע בני אדם פיתחו יכולת כזו. או אם בעלי חיים מזילים דמעות רגשיות. מדענים הראו בעבר שדמעות במספר יונקים מכילות כימיקלים המשמשים כאותות חברתיים שניתן להפיץ לפי דרישה. וזה עשוי לכלול גם בני אדם. סדרה של ניסויים נערכה על אגרסיביות גברית, משהו שנראה עובד בעכברים.
קבוצת גברים התבקשו לרחרח דמעות של נשים או תמיסת מלח (שניהם חסרי ריח) ואז הם התבקשו לשחק במשחק של שני שחקנים שנועד לעורר אגרסיביות הם שוכנעו להאמין שהאדם השני מרמה, ושהם יכולים לנקום (מבלי להרוויח כלום). לשחקנים שהריחו את הדמעות ולא את הביקורת היתה ירידה של 44 אחוז בהתנהגות האגרסיבית.
לאחר מכן, הצוות בחן את קולטני הריח וגילה שמתוך 62 בבני אדם, ארבעה הופעלו על ידי הדמעות. סריקות MRI של גברים שהריחו את הדמעות הראו שני אזורי מוח הקשורים לאגרסיביות - קליפת המוח הקדם-מצחית והאינסולה הקדמית - שלא הפכו פעילים כשהתגרו בגברים במהלך המשחק. "מצאנו שבדיוק כמו בעכברים, דמעות אנושיות מכילות אות כימי שחוסם אגרסיביות גברית. זה נוגד את התפיסה שדמעות רגשיות הן אנושיות באופן ייחודי", כתבו המחברים בהצהרה.
ההגנה מפני אגרסיביות אולי אינה ההשפעה היחידה, אבל היא זו שמזוהה כאן ובמכרסמים, והיא עשויה להתרחב גם לבעלי חיים אחרים. מחקרים אחרונים מצאו שגם כלבים עשויים להזיל דמעות רגשיות. אז האם יש משהו בדמעות של נשים שגורם לגברים להיות פחות אגרסיביים? לא ממש, הצוות ציפה שדמעות של אנשים מכל מין ישפיעו על רמות הטסטוסטרון. אבל מבחינה תרבותית נשים נמצאות במקום שיותר מאפשר להן לבכות, אז היה קל להשיג מתנדבות. להורדת הטסטוסטרון יש השפעה גדולה יותר על אגרסיביות אצל גברים מאשר אגרסיביות אצל נשים.
למרות החלוקה המגדרית כאן, הצוות חושב שהשפעת הדמעות קשורה לתינוקות. והם יפעלו להרחבת ההבנה של ההשפעות של דמעות מעבר לאגרסיביות הגברית. "אנו מציינים כי בכי מתרחש לעתים קרובות באינטראקציות מטווח קרוב מאד, עד כדי כך ש"נשיקת לחיים דומעות" היא נושא שחוזר על עצמו בכל התרבויות. לפיכך, חיישן כימי של דמעות הוא אפשרות בת קיימא בהתנהגות אנושית", כתבו המחברים במאמר. "יתרה מכך, למרות שבדקנו דמעות מנשים תורמות, אנו משערים שלכל הדמעות תהיה השפעה דומה. זה הופך לרלוונטי במיוחד מבחינה סביבתית עם דמעות של תינוקות, מכיוון שלתינוקות אין כלים מילוליים לבלום את האגרסיביות כלפיהם ולכן יש סיכוי גבוה יותר בלהסתמך על אותות כימיים".
מקורות:
Comentários