top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

הקלטה מקרית של מוח גוסס שופכת אור על חוויית סף מוות

תארו לעצמכם לחיות מחדש את כל חייכם בשניות. כמו הבזק של ברק, אתם מחוץ לגופכם, צופים ברגעים בלתי נשכחים שחוויתם. תהליך זה, המכונה 'אחזור חיים' (‘life recall'), יכול להיות דומה לחווית סף מוות. מה שקורה בתוך המוח שלכם במהלך החוויות הללו ואחרי המוות הן שאלות שהטרידו את מדעני המוח במשך מאות שנים. עם זאת, מחקר חדש שפורסם ב-Frontiers in Aging Neuroscience מצביע על כך שהמוח שלכם עשוי להישאר פעיל ומתואם במהלך המעבר למוות ואפילו אחריו, ואולי אף מתוכנת לתזמר את כל החוויה הקשה.


בפעם הראשונה, מדענים לכדו את הפעילות המוחית של אדם במהלך מותו - וזה עשוי להסביר מה קורה מבחינה ביולוגית כאשר אנשים רואים את חייהם "מבזיקים לנגד עיניהם" במהלך חוויית סף מוות. חוויות סף מוות הן תופעה מוזרה חוצת תרבויות והיסטוריה המשותפת למיליוני אנשים שכמעט מתו אך בסופו של דבר שרדו.


למרות שהפרטים משתנים, רוב האנשים האלה מדווחים שהם מרגישים שטיפה רגועה מעליהם ברגע שהמוות נראה קרוב. לעתים קרובות, הם מדווחים שהם מרגישים שהם עזבו את גופם או ראו את כל חייהם מבזיקים לנגד עיניהם לפני שהם חזרו למציאות. העובדה שכל כך הרבה אנשים מדווחים על חוויות דומות מעידה על כך שהמוח שלנו עשוי להגיב בדרכים דומות רגע לפני המוות, אבל חקר חוויות סמוכות למוות הוא קשה להפליא, שכן כמעט בלתי אפשרי לחזות מתי למישהו תהיה אחת כזו.

חוקרים מאוניברסיטת טרטו, אסטוניה, לא ממש ניסו לחקור חוויות סף מוות כאשר תיעדו את הפעילות המוחית שעוזרת כעת למדענים להבין אותן. החולה שמאחורי גלי המוח הללו סבל מאפילפסיה, והרופאים תיעדו את פעילות המוח שלו באמצעות אלקטרואנצפלוגרפיה מתמשכת (EEG) בתקווה שזה יעזור להם לזהות התקפים קרובים. לרוע המזל, האיש בן ה-87 במקרה חטף התקף לב ומת במהלך ההקלטה. לאחר מותו של האיש, הצוות האסטוני שיתף פעולה עם מדענים בארה"ב, קנדה וסין כדי לנתח את הפעילות המוחית המתועדת, ופרסם מחקר על כך.


"מדדנו 900 שניות של פעילות מוחית סביב זמן המוות והגדרנו פוקוס ספציפי למחקר של מה קרה ב-30 השניות שלפני ואחרי שהלב הפסיק לפעום", אמר מארגן המחקר אג'מאל זמר (Ajmal Zemmar), נוירוכירורג מאוניברסיטת לואיוויל, בהודעה לעיתונות. "ממש לפני ואחרי שהלב הפסיק לפעול, ראינו שינויים ברצועה ספציפית של תנודות עצביות, מה שנקרא תנודות גמא, אבל גם בתנודות אחרות כמו דלתא, תטא, אלפא ובטא".


תנודות מוחיות (הידועות יותר בשם 'גלי מוח') הן דפוסים של פעילות מוחית קצבית הקיימות בדרך כלל במוחות אנושיים חיים. סוגי התנודות השונות, כולל גמא, מעורבים בתפקודים קוגניטיביים גבוהים, כגון ריכוז, חלימה, מדיטציה, אחזור זיכרון, עיבוד מידע ותפיסה מודעת, בדיוק כמו אלו הקשורים לפלאשבקים בזיכרון.


"באמצעות יצירת תנודות הכרוכות באחזור זיכרון, ייתכן שהמוח מנגן זכרון אחרון של אירועי חיים חשובים רגע לפני מותנו, בדומה לאלו שדווחו בחוויות סף מוות", שיער זמר. "ממצאים אלה מאתגרים את ההבנה שלנו מתי בדיוק מסתיימים החיים ומייצרים שאלות חשובות, כמו כאלו הקשורות לעיתוי של תרומת איברים."


זהו מחקר של מקרה אחד בלבד, והמטופל סבל בעבר מהתקפים כמו גם מפגיעה מוחית ונפיחות, כך שקשה לומר עד כמה הפעילות המוחית שלו משקפת את ה"נורמה" בבני אדם. זמר מקווה לחקור מקרים נוספים בעתיד, אבל עכשיו לפחות יש לנו הצצה למה שקורה במוח בזמן המוות - וזה מצביע על כך שחווית סף המוות השלווה של אנשים לא כל כך שונה מחוויות מוות ממשי.


"משהו שאנו עשויים ללמוד מהמחקר הזה הוא שלמרות שליקירינו עינים עצומות והם מוכנים לעזוב אותנו למנוחתם האחרונה, ייתכן שהמוח שלהם משחזר כמה מהרגעים היפים ביותר שהם חוו בחייהם", אמר זמר.

מקורות:

578 צפיותתגובה 1

1 Comment


מדהים.

Like

בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page