הנה סיפור חדשותי נוצץ פשוטו כמשמעו - היהלום השני בגודלו בעולם התגלה במכרה בבוטסואנה. האבן הגולמית היא אבן עצומה במשקל של 2,492 קראט - זה כמעט חצי קילו - והיא נמצאה בין סלעי קימברליט במכרה קארווה (Karowe) במרכז המדינה, במהלך פעילות של חברת חיפושי היהלומים והכרייה לוקארה דאימונד (Lucara Diamond). האבן זוהתה באמצעות טכנולוגיה שפותחה על ידי החברה המכונה שידור רנטגן לגילוי מגה-יהלומים (Mega Diamond Recovery X-ray Transmission, או MDR XRT).
כרייה עלולה להיות תהליך מסוכן - בכירסום בסלעים, יש סיכוי שתנפצו בשוגג ממצא יקר ערך. לדברי מהנדס לוקארה שדיבר עם הניו יורקר, טכנולוגית MDR XRT מתפקדת "כמו סורק תיקים בשדה התעופה", ופועלת לגילוי אבני חן כדי שלא יפגעו. במילים פשוטות, זה מורכב ממסוע שעליו עפרות הקימברליט ממכרה היהלומים מפוזרות באופן שווה. הוא עובר דרך קרן רנטגן עם חיישן שמוגדר מעליה. מחשב מעבד את הנתונים שנאספו מהסריקה ויוצר סדרת תמונות המזהה אבנים בודדות לפי צורה וצפיפות. אם הצפיפות קרובה לזו של יהלום, כשהעפרה נופלת מקצה החגורה, סילון אוויר מעיף את המועמד למיכל איסוף.
באופן לא מפתיע, וויליאם לאמב (William Lamb), נשיא ומנכ"ל לוקארה, אמר בהצהרה שהחברה "נלהבת" מהממצא, שכינה את אבן החן "יוצאת דופן". סביר להניח שההתרגשות הזו היא תחושה מוכרת עבורם. לחברה יש מוניטין של גילוי אבני חן ענקיות, לאחר שכבר מצאה את היהלום הגולמי השני בגודלו בעולם מספר פעמים. לוקארה חשפה הן את הלסדי לה רונה (Lesedi La Rona) במשקל 1,109 קראט והן את הסוולו (Sewelô) במשקל 1,758 קראט שהוריד אותה מאוחר יותר מהמקום השני.
אבל לא אבני החן האלה, ולא היהלום שנמצא, שעדיין ללא שם, הם איום על הגדול בעולם שנמצא אי פעם. התואר הזה מגיע ליהלום קולינן (Cullinan Diamond), אשר נחשף במכרה דרום אפריקאי עוד בשנת 1905, ושקל 3,106 קראט (621 גרם). לשם הקונטקסט, אבן החן הענקית המשיכה בכדי לשמש למטרות אסתטיות יותר - היא נחתכה לאבני חן קטנות יותר שמצאו את מקומן בהרבה תכשיטים מלכותיים.
יהלומים גם יכולים לספר למדענים הרבה על ההיסטוריה של כדור הארץ. מחקר שפורסם בשנה שעברה, למשל, ניתח יהלומים "סופר-עמוקים" בני 450 עד 650 מיליון שנה שנכרו בברזיל ובמערב אפריקה, ומתוך התכלילים שלהם הם גילו עוד על כיצד נוצרה יבשת העל הקדומה גונדוונה.
אך עד כמה שהם מועילים ונוצצים, יהלומים הם גם קשים מאד לגילוי - גם אם שלל תגליות הענק של לוקארה עשויות לגרום לזה להיראות אחרת.
מקורות:
Comments