top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

תמונת הסופר/תגור זיו

הדברים המוזרים ביותר ששלחנו למסלול הקפה

עודכן: 24 בספט׳

מגוון עצום של אובייקטים, רבים מהם לחלוטין לא קשורים למחקר מדעי, שוגרו למסלול - ומעבר לו - במהלך שישים השנים האחרונות: כדור גולף. פיצה. המתים שלנו.

סליים הוא אחד הדברים יוצאי הדופן ששוגרו לחלל / NASA

חלק מהדברים הללו נשלחו למטרות סמליות או פוליטיות בלבד. אחרים לתקשורת: אנחנו מקווים שמשהו או מישהו ימצאו אותם ויקבלו תחושה של איזה מין אנחנו, אולי אפילו ישלחו ברכה ידידותית בתגובה או משהו מהדברים האייקוניים שלהם. אבל אולי אנחנו גם רוצים לגרום למרחב העצום של היקום להרגיש קצת יותר אנושי וביתי - חצר אחורית במקום תהום.


"אין סיבה כללית לכך שאנשים שולחים דברים לחלל", אומר החוקר והאמן העצמאי פול קווסט (Paul Quast), לשעבר סטודנט לתואר שני באוניברסיטת אדינבורו. "יש את כל הפילוסופיות השונות האלה והיבטים שונים של הנפש [האנושית] שתורמים לה". קווסט הרכיב רשימה משלו של פריטי תרבות שנשלחו לחלל, כולל שידורי רדיו, מסרים פרסומיים וחפצים (והוא עובד על רשימה מעודכנת). קווסט אומר שהרשימה כוללת "כמה דברים פנטסטיים ומוזרים באמת".


כמה מהאובייקטים ששוגרו לחלל, כולל אוסף של עצמות דינוזאורים לאחרונה, חזרו לכדור הארץ, והעלו את ערכם הסמלי והכלכלי, אומר ארכיאולוג החלל והיסטוריון האמנות ג'סטין וולש (Justin Walsh) מאוניברסיטת צ'פמן בקליפורניה. לעתים קרובות אפשר למצוא אובייקטים "נגועי חלל" במכירות פומביות שנשלטות על ידי אספנים עשירים.


"החלל נראה זר, מסוכן ומעבר לתפיסה של כולם", אומר וולש. אבל "ככל שאובייקטים שטסים בחלל הופכים נפוצים יותר, סביר להניח שהמשמעות הסמלית והכלכלית שלהם תפחת". בכל מקרה, נראה שהשיגעון לשגר דברים למרחבי החלל לא יפסק בקרוב. הנה סיור מהיר בין כמה מהדברים ששלחנו אל העולם החיצון.

מיסי אליוט

שיר היפ הופ

שיר ההיפ הופ הראשון שיועד לכוכב אחר הועבר לנוגה, על פי המעבדה להנעה סילונית של נאס"א. השיר בן 4 הדקות - "The Rain (Supa Dupa Fly)" מאת מיסי אליוט - שודר ב-12 ביולי השנה על ידי רשת החלל העמוק, מערך של אנטנות רדיו ענקיות ששולחות פקודות אל גשושיות חלל מרוחקות. זה היה השיר השני ששידרה רשת החלל העמוק. (הראשון, ששודר ב-2008, היה השיר "Across the Universe") של הביטלס. למעבדה להנעת סילונית יש חוש הומור, העבודה האחרונה דוגמת את השיר "I Can't Stand the Rain" שהוקלט על ידי אן פיבלס ב-1973, אבל פני השטח הגיהנומיים של נוגה לא ראו גשם במשך מיליארדי שנים - אם כי סביר להניח שפעם היה.

ג'ין רודנברי (שלישי מימין) ב-1976 עם רוב צוות השחקנים של מסע בין כוכבים

שרידי אדם

"קבורת החלל" הראשונה התרחשה בשנת 1992, כאשר השרידים השרופים של יוצר מסע בין כוכבים ג'ין רודנברי נישאו למסלול על ידי מעבורת החלל קולומביה ולאחר מכן חזרו לכדור הארץ. מאז, אפרם של כמה מדענים וסלבריטאים שוגר לחלל על ידי נאס"א ועל ידי חברות חלל פרטיות. במקרים מסוימים, האפר נשאר בחלל. עם זאת, הפרקטיקה של הטלת אפר כזה לחלל שנויה במחלוקת, מכיוון שחלקיקי אפר נצחיים הנעים במהירויות גבוהות עלולים לגרום נזק ללוויינים ולחלליות אחרות; ומשימה ששלחה לאחרונה אפר של 70 אנשים אל פני הירח נתקלה בהתנגדות מכיוון שהירח הוא קדוש בכמה מערכות אמונה. משימה זו הייתה מתוכננת לינואר 2024, אך הנחתת לא הצליחה להגיע לירח בגלל בעיות במערכת ההנעה, והיא נשרפה בכניסה מחדש לאטמוספירה של כדור הארץ.

אלן שפרד, מפקד אפולו 14, מתאמן במכות גולף על הירח (6 בפברואר 1971)

כדורי גולף

אסטרונאוט אפולו 14 אלן שפרד הבריח שני כדורי גולף אל פני הירח בשנת 1971, שם המשיך לחבוט בהם - ביד אחת, בחליפת החלל שלו - עם ראש מותאם אישית מחובר לכלי דגימה ירחי. שפרד קיווה שכוח הכבידה הירחי הנמוך יותר - כשישית מזה של כדור הארץ - יאפשר לו לבצע צילומים שוברי שיא. אבל הוא הכה את הכדור הראשון לתוך מכתש סמוך, ואז טען שהוא הכה בכדור השני "מיילים על מיילים על מיילים". אולם ניתוח מומחים, באמצעות תצלומים שצולמו על ידי האסטרונאוטים של אפולו 14 ותמונות מהמקפת לסקר הירח של נאס"א, גילה שהמכה השנייה של שפרד הניעה את הכדור רק 36 מטר בערך.

צפרדע שר (Rana catesbeiana), המין שטס בטיסת OFO-A

צפרדעים

טיסת הצפרדעים הגדולה של 1970. נאס"א שיגרה שתי צפרדעי שור בחללית משלהן, שזכתה לכינוי "אוטולית הצפרדעים המקיפה" (Orbiting Frog Otolith), או OFO A, כדי לחקור את ההשפעה של מסע בחלל על מחלת ים. מדענים בחרו להשתמש בצפרדעי שור בגלל שהאוזן הפנימית שלהן דומה מאד לזו של בני אדם. הם השתילו אלקטרודות לתוך בית החזה של הצפרדעים והעצבים הוסטיבולריים בתוך האוזן כדי לתעד נתונים על ההשפעות של חוסר משקל. הצפרדעים הקיפו את כדור הארץ במשך שישה ימים, והניסוי הצליח; האלקטרודות בחלל החזה שלהן הראו שהצפרדעים התאקלמו בסדר גמור, והמערכות הוסטיבולריות שלהן חזרו לקדמותן.

טסלה רודסטר של אילון מאסק, עם כדור הארץ ברקע

רכב חשמלי

מייסד SpaceX וחברת המכוניות החשמליות טסלה, אילון מאסק, עמד מאחורי פרויקט משנת 2018 להצבת טסלה רודסטר במסלול סביב השמש, יחד עם בובת דמה עם חליפת חלל בשם "סטארמן". הפעלול נועד להדגיש את כושר נשיאת המטען של רקטות הפאלקון כבד (Falcon Heavy) החדשות של SpaceX. כשהחלה את מסלולה, בובת הדמה "סטארמן" "האזינה" בנגן מוזיקה לשני שירים של דייוויד בואי, אחד בכל אוזן: "Space Oddity" ו-"Life on Mars". תא הכפפות של המכונית הכיל גם עותק של הרומן של דאגלס אדמס "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" ודיסק דיגיטלי של יצירותיו של סופר המדע הבדיוני אייזק אסימוב. "סטארמן" והטסלה שלו עדיין נמצאים במסלול סביב השמש היום.

מדוזה

מיכלים המכילים למעלה מ-2,000 "פוליפים" של מדוזה (מדוזות תינוקות) טסו בשנת 1991 במעבורת החלל קולומביה, יחד עם אספקה ​​של מי ים מלאכותיים, כדי לקבוע כיצד היצורים יתפתחו במיקרו-כבידה. לא רק שהם התפתחו כרגיל, הם שגשגו - ובתום המשימה תשעה ימים לאחר מכן, יותר מ-60,000 מדוזות צעירות היו בחיים בחלל. עם זאת, ברגע שהן חזרו לכדור הארץ, מדוזות החלל לא יכלו לשחות כראוי תחת כוח הכבידה הרגיל, כי הן לא יכלו להבחין בין למעלה ולמטה - ומדעני החלל חושבים שלבני אדם שיגדלו במיקרו-כבידה עשויה להיות אותה בעיה.

דובון מים

טרדיגריידים

ידועים גם בשם "דובוני מים", טרדיגריידים מיקרוסקופיים נראים כמעט בלתי ניתנים להשמדה ונמצאים בסביבות רבות ושונות על פני כדור הארץ. כדי לבחון את הגבולות שלהם, מדענים רוסים שלחו כמה למסלול ב-2007, שם הם נחשפו לריק ולקרינה של החלל למשך 10 ימים. כשחזרו לכדור הארץ, הם היו בסדר גמור. כעת נעשה שימוש בטרדיגריידים בכמה ניסויים במסלול, לאחרונה בשנת 2021 כאשר הם נשלחו לתחנת החלל הבין-לאומית כדי לראות כיצד הם יסתגלו לתנאי טיסה ממושכת בחלל.

עצמות דינוזאור

שרידי שלד של בעלי חיים קדומים אלה שוגרו לחלל לפחות בארבע פעמים נפרדות, לאחרונה על סיפונה של רקטת בלו אוריג'ין בשנת 2021. במקרה זה, אלה היו שרידי דורס דמוי ציפור בשם דרומאוזאורוס, שהיה בגובה מטר בערך. כשהם חזרו לכדור הארץ, שברים מעצמות הדינוזאורים נמכרו במכירה פומבית למטרות צדקה. נראה כי עצם הדינוזאור הראשונה שיועדה לחלל שוגרה בשנת 1985, כאשר חלקי חוליות וקליפת ביצה מתינוק ממין הדינוזאורים מאיזאורה טסו במעבורת החלל צ'לנג'ר. העצמות חזרו לכדור הארץ כשמונה ימים לאחר מכן. (המעבורת צ'לנג'ר התפוצצה כחצי שנה לאחר מכן, בינואר 1986, במשימתה העשירית). לאחר מכן ב-1998 הגיעה גולגולת מהמין צלופיזיס, שנישאה על סיפון מעבורת החלל אנדוור; ועצמות של טירנוזאורוס רקס שטס בטיסת ניסוי של חללית אוריון של נאס"א ב-2014.

זרע עכברים

צוות של מדענים שיגר דגימות מיובשות בהקפאה של זרע עכברים לחלל עוד בשנת 2013, והשאיר אותם באחסון למעלה מתשעה חודשים על סיפון תחנת החלל הבינלאומית. בחלל אין אטמוספרה להגן על הדנ"א מקרינת השמש, וכאשר הדנ"א ניזוק, הוא יכול למנוע מהצאצאים להגיע ללידה ועלול לגרום למומים מולדים ומחלות. אבל זה לא קרה. הזרע מיובש בהקפאה חזר בבטחה לכדור הארץ והוביל לגורי עכברים בריאים.

הטיסה המוצלחת ראשונה של רייט פלייר, של האחים רייט

חלקים מהמטוס של רייט

שברי עץ ובד מהמטוס רייט פלייר ההיסטורי (Wright Flyer) - המטוס המונע הראשון בעולם, שהמריא ב-1903 - נישאו אל פני הירח ב-1969 על ידי ניל ארמסטרונג באפולו 11, כך שחלקים ממנו היו על נחתת הירח איגל, הראשונה שנחתה על הירח. טיסה משנת 1986 של מעבורת החלל צ'לנג'ר לקחה פתק שכתב אורוויל רייט וחלקים מהרייט פלייר למסלול, אבל הם אבדו כשהמעבורת התפוצצה קצת יותר מדקה לאחר השיגור, והרגה את כל שבעת האסטרונאוטים שלה. לאחרונה, בד מהרייט פלייר הותקן על אינג'ניואיטי, מסוק שנחת על מאדים עם רובר פרסווירנס ב-2021; לאחר מכן אינג'ניואיטי ביצע 67 טיסות על הכוכב האדום - הטיסות הראשונות מעבר לכדור הארץ - תוך שהוא נושא חלק מהמטוס הראשון.

פיצה בתחנת החלל הבינלאומית

פיצה

בתכסיס שיווקי חסר בושה השתמשה פיצה האט ברקטה לאספקה כדי לשלוח פיצה לצוות רוסי בתחנת החלל הבינלאומית ב-2001, בעלות של כמיליון דולר; פרסומות בטלוויזיה הראו אז את הקוסמונאוטים אוכלים את הפיצה, לצד קטעים מהשיגור של רקטה מוקדמת יותר שסוכנות החלל הרוסית המרוששת עיטרה בלוגו של פיצה האט. בילוי ארוך בחלל מאלחש את בלוטות הטעם, ולכן הפיצה הוכנה עם תוספת מלח ותבלינים, והשתמשו בסלמי רגיל כי הפפרוני הרגיל היה מתעבש עד שהגיע למסלול. עם זאת, נאסר על האסטרונאוטים של נאס"א בתחנת החלל הבינלאומית לאכול את הפיצה, בגלל הכללים הנוקשים של הסוכנות לגבי חסות תאגידית.

עכבישי חלל טווים קורים סבוכים

עכבישים

עכבישי Golden-orb weaver הכלואים במיכל עם מזון ואור נשלחו לחלל כדי להתבונן כיצד הם יתכוונו בסביבה נטולת כוח הכבידה. החוקרים צילמו את קורי העכביש כל חמש דקות כשהאורות העיליים כבו ונדלקו כל שתים עשרה שעות כדי לדמות אור יום. רק בשנה שעברה, הם גילו שכוח הכבידה הוא מדריך ההתמצאות החשוב ביותר לעכבישים בכל הקשור לבניית קורים. כיוון האור, לעומת זאת, פועל כמעין "מערכת גיבוי" בהיעדר כוח המשיכה. השאלה מדוע זה קורה עדיין נותרה ללא מענה, אז אולי יהיו עוד עכבישים אסטרונאוטים בעתיד.

דגימה של הצבע האדום הייחודי של פרארי 'רוסו קורסה' שטסה עם מארס אקספרס של סוכנות החלל האירופית

צבע אדום

בשנת 2003, דגימה של הצבע האדום המפורסם של מכוניות פרארי - צבע המכונה "רוסו קורסה" ("Rosso Corsa") - נאטמה בצנצנת זכוכית ושוגרה עם החללית מארס אקספרס של סוכנות החלל האירופית לכוכב האדום. הצבע היה נתון לבדיקות קפדניות לפני השיגור כדי לקבוע שהדגימה תשרוד את המסע, שבמהלכה הגיע למהירויות של שלושה קילומטרים לשנייה - הרבה יותר מהר מכל פרארי על כדור הארץ. דגימת הצבע הוצמדה למארס אקספרס, שעדיין מקיפה את כוכב הלכת - לא על הנחתת ביגל 2, שכשלה במהלך נחיתתה.

דג האורז היפני (medaka)

מדקה

לדג האורז היפני, המכונה גם מדקה (medaka), יש עור שקוף - מושלם לסיוע לחוקרים לחקור את ההשפעות של מיקרו-כבידה על החיים הימיים, וליתר דיוק, את ההשפעות על עצמותיהם. מחקרים מצביעים על כך שהפעלת אוסטאוקלסטים, סוג של תאים שמפרקים רקמת עצם, הם הגורמים לירידה בצפיפות העצם שחווים אסטרונאוטים במסלול. עם זאת, הדרך שבה הם מקטינים את צפיפות העצם עדיין לא מובנת. באמצעות המדקה, מין שנמצא בשימוש במחקרי חלל מאז 1994, מדענים פועלים לחשוף את המנגנון הזה בתקווה לפתח טיפול לאוסטאופורוזיס לנוסעי חלל ולכל השאר בכדור הארץ.

"כונן אלמותי" ("Immortality Drive")

רצפי דנ"א אנושיים

שבב זיכרון המכונה "כונן אלמותי" ("Immortality Drive"), המכיל את רצפי הדנ"א המלאים של מספר ידוענים - כולל המדען סטיבן הוקינג והקומיקאי סטיבן קולבר - הובל לתחנת החלל הבינלאומית על ידי חללית סויוז ב-2008 ונשאר שם. הרעיון המוצהר היה שהסריקות ישמרו את הדנ"א האנושי למקרה שיתרחש אסון עולמי על פני כדור הארץ; השבב מכיל גם עותק דיגיטאלי של ספר ילדים שחיברו הוקינג ובתו לוסי.

דמויות לגו המייצגות את יופיטר (מימין), אשתו יונו (באמצע) וגלילאו גליליי (משמאל) שטסו לצדק בחללית ג'ונו של נאס"א / NASA/LEGO/

לגו

דמויות מצעצוע הילדים לגו נשלחו לחלל מספר פעמים; נראה שהפעם הראשונה הייתה בשיגור רקטת ניסוי (sounding rocket) ב-1980, שחצתה את קו קרמן לפני שחזרה לכדור הארץ. הלגו האחרונים שנשלחו לחלל היו דמויות המייצגות את האסטרונום האיטלקי המוקדם גלילאו גליליי, האל הרומי יופיטר והאלה יונו, שהיו על סיפון הגשושית ג'ונו של נאס"א כששוגרה ב-2011. ג'ונו נכנסה למסלול סביב צדק ב-2016 והיא עדיין פועלת תוך כדי נשיאת צוות הפלסטיק הזעיר שלה.

חיידקי סלמונלה (באדום) חודרים לתרבית תאים אנושית

סלמונלה

בשנת 2007, חוקרים מאוניברסיטת אריזונה סטייט שלחו לחלל דגימה של סלמונלה, אחד הגורמים הנפוצים ביותר להרעלת מזון, כדי להבין כיצד חיידקים מגיבים לאפס כבידה. באופן מפחיד, החיידקים הפכו אפילו יותר אלימים בחלל - חדשות מטרידות עבור מושבות חלל עתידיות.

סקוט קלי מחופש כגורילה בתחנת החלל הבינלאומית

תחפושת גורילה

בשנת 2016 האסטרונאוט סקוט קלי התחפש בחליפת גורילה מוברחת כמעשה קונדס, ולבש אותה בזמן שהוא רדף אחרי אסטרונאוטים אחרים ברחבי תחנת החלל הבינלאומית. זו הייתה ככל הנראה חליפת הגורילה השנייה שנועדה לחלל: האסטרונאוט מארק קלי - תאום זהה של סקוט קלי וכיום סנטור אמריקאי - הבריח את הראשונה על סיפון רקטת פאלקון 9 של SpaceX בשיגור ב-2015, אך היא הושמדה כאשר הרקטה הלא מאויישת התפוצצה זמן קצר לאחר השיגור.

האריח הקרמי של פרויקט הפסל האמריקאי פורסט מאיירס. נחשו מהו האיור של וורהול :)

סקיצה של אנדי וורהול

יצירת האמנות הזו הייתה חלק מפרויקט של הפסל האמריקאי פורסט מאיירס (Forrest Myers), שביקש מחמישה מחבריו האמנים - וורהול, הציירים רוברט ראושנברג ודיוויד נוברוס, והפסלים ג'ון צ'מברליין וקלאס אולדנברג - ליצור סקיצות שיחקקו על אריח קרמי שישוגר לירח. עם זאת, נאס"א לא אישרה, ולכן מאיירס סידר בחשאי שהאריח יהווה את אחד האריחים על הנחתת אפולו 12, שנחתה על פני הירח ב-1969; למרות שזה מעולם לא אושר, נראה שהסקיצות עדיין על הירח. וורהול טען מאוחר יותר שהסקיצה שלו כללה מונוגרמה שנוצרה מראשי התיבות שלו, A.W - אבל לאחרים זה נראה קצת כמו פין.

ריאה-על-שבב זו משמשת כמודל מדויק של ריאות אנושיות לבדיקת בטיחות ויעילות תרופות / Wyss Institute ,Harvard University

שבבי רקמות

שבבי רקמה הם מכשירים ביולוגיים זעירים ומורכבים המכילים תאים אנושיים במטריקס תלת-ממדי המחקים את המבנה והתפקוד של מערכות איברים אנושיים, כגון הלב, הריאות והכליות. שוגרו לראשונה לחלל בשנת 2018, מדענים משתמשים בשבבי רקמה כדי לחקור כיצד תרופות ומחלות משפיעות על גוף האדם בחלל וכדי להבין את ההשפעה ארוכת הטווח של מיקרו-כבידה על הבריאות. הטכנולוגיה יכולה בסופו של דבר לאפשר לאסטרונאוטים להביא איתם שבבי רקמה מותאמים אישית, שיוכלו לשמש כדרך לשמור אותם בריאים במשימות חלל עמוק באמצעות ניטור שינויים בגופם ועל ידי בדיקת טיפולים אפשריים.

האסטרונאוט לוקה פרמיטנו בתחנת החלל הבינלאומית עושה הדגמה מדעית באמצעות סליים / NASA

סליים

חבילות של ניקלודיאון של הצעצוע הדביק הזה שוגרו לתחנת החלל הבינלאומית בשנת 2020. נראה שהמטרה העיקרית שלו הייתה חגיגת פרסי בחירת הילדים של ניקלודיאון, אבל היו גם סיבות רציניות: צעצוע סליים הוא נוזל לא-ניוטוני שזורם אחרת מנוזלים רגילים כמו מים, ואסטרונאוטים רצו לצפות בהתנהגותו במיקרו-כבידה. זו הייתה גם הסחה פופולרית בקרב הצוות, שהכין כמה סרטונים המדגימים את התכונות הייחודיות של סליים בחלל.

מקורות:

64 צפיות0 תגובות

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

Site banner copy_edited.png
bottom of page