top of page
הרשמו לידיעון המקוון שלנו

קבלו עידכונים על מאמרים חדשים והתרחשויות אחרות

תודה על הרשמתך

קבוצת וואטספ שקטה

whatsapp group.png

קבוצה למטרת עידכונים על מאמרים חדשים או התרחשויות הקשורות בQ-Israel. בקבוצה לא יתנהלו דיונים כך שהיא תהיה שקטה וחברותית ומספר ההודעות יהיה דליל :)

השתתפו במסע אופן הזמן

Ofan Logo a.png

מסע רב חושי בנבכי הזמן, שבו המרבד העשיר של הציוויליזציות הקדומות מתעורר לחיים ושואב אותנו אל תוכו.  

גשושית פרטית במשימת ירח קובעת שיא חדש ומשדרת צילומים של כדור הארץ

תמונת הסופר/ת: גור זיוגור זיו

עודכן: 3 במרץ

גשושית פרטית שנמצאת במשימה יוצאת דופן שלחה חזרה עוד צילומים מהצד הרחוק של הירח, בזמן שהיא מתקרבת לנחיתה באזור ים המשברים (Mare Crisium) על הלוויין הטבעי שלנו, המתוכננת ל-2 במרץ. במהלך הגישה האחרונה שלה, מכשיר של נאס"א שהוצב על סיפונה קבע שיא חדש.

תמונה מדהימה של פני הירח כשהנקודה הכחולה בחלל היא כדור הארץ / Firefly Aerospace
תמונה מדהימה של פני הירח כשהנקודה הכחולה בחלל היא כדור הארץ / Firefly Aerospace

הגשושית Blue Ghost, שמומנה על ידי יוזמת שירותי מטען ירח מסחריים (Commercial Lunar Payload Services - CLPS) של נאס"א ומופעלת על ידי חברת Firefly Aerospace, מבצעת כעת סדרת תמרונים שנועדו להביא אותה למסלול נמוך יותר סביב הירח. במהלך התמרונים הללו, כהכנה לנחיתה רכה שבתקווה תצליח ותאפשר לה להביא 10 מכשירים מדעיים וטכנולוגיים אל פני הירח, הצליחה הגשושית לצלם תיעוד מרהיב של הירח ושל כדור הארץ כפי שהוא נראה מהצד הרחוק של הירח.


"התמרון השלישי והאחרון של Blue Ghost במסלול סביב הירח הושלם!" עדכנה הקבוצה ב-24 בפברואר. "השכם הבוקר, צוות Firefly ביצע דחף מנועים למשך 16 שניות באמצעות מערכת בקרת התגובה שלנו (RCS) כדי להכניס את הגשושית למסלול נמוך כמעט מעגלי סביב הירח. בהמשך נבצע דחף מנועים למשך 19 שניות בגובה 100 ק"מ מעל פני השטח, כדי להתחיל את הירידה ליעד הסופי של Blue Ghost, אזור ים המשברים, ב-2 במרץ".

מוקדם יותר, ב-18 בפברואר, דיווחה החברה כי השלימה עוד תמרון קריטי: "הצוות ביצע דחף של 3 דקות ו-18 שניות ב-3:09 בבוקר, שהעביר את הנחתת ממסלול אליפטי גבוה למסלול אליפטי נמוך הרבה יותר סביב הירח". זמן קצר לאחר הדחף, Blue Ghost צילמה תיעוד מרהיב של הצד הרחוק של הירח, מכ-120 ק"מ מעל פני השטח. התיעוד החדש שפורסם מציג את כדור הארץ זורח ושוקע מאחורי הירח, זמן קצר לאחר התמרון השני ב-18 בפברואר.


על סיפון Blue Ghost, נאס"א התקינה מספר מכשירים ייחודיים לצרכים מדעיים. "מטרות המשימה הן לחקור את זרימת החום מפנים הירח, את האינטראקציות בין זרמי גזים לפני השטח של הירח, את השדות החשמליים והמגנטיים בקרום הירח, ולצלם באמצעות קרני רנטגן את המגנטוספירה של כדור הארץ", מסבירה נאס"א. "המשימה כוללת גם ניסויים טכנולוגיים כמו דגימות רגולית (אבק ירחי), בדיקות היצמדות אבק, שימוש במערכת ניווט לוויינית גלובלית (GNSS), חישוב עמידות קרינה, והדגמות טכנולוגיות להפחתת אבק באמצעות שדות אלקטרודינמיים".


הניסויים הללו צפויים לספק מידע חיוני לקראת המסע הבא של האנושות אל פני הירח. אחד הניסויים המסקרנים ביותר מתוכנן להתרחש בסיום המשימה, המתוכנן ל-14 ימים. "בתאריך 14 במרץ, Firefly צפויה לתעד צילומי וידאו בהבחנה גבוהה של ליקוי חמה מלא, כאשר כדור הארץ יחסום את השמש מעל קו האופק של הירח", מסבירה החברה.


"לאחר מכן, ב-16 במרץ, Blue Ghost תצלם את שקיעת השמש על הירח, כדי לספק נתונים על האופן שבו אבק ירחי מרחף באוויר עקב השפעות סולריות, וכיצד הוא יוצר את זוהר האופק הירחי (Lunar horizon glow) שתועד לראשונה על ידי יוג'ין סרנן במשימת אפולו 17. עם השקיעה, Blue Ghost תמשיך לפעול במשך מספר שעות לתוך הלילה הירחי".

זוהר האופק הירחי נחשב לתוצאה של אבק הנישא אל על עקב כוחות אלקטרוסטטיים. למרות שהתופעה מספקת מחזה ויזואלי ייחודי בעת השקיעה, היא עלולה להיות בעייתית עבור אסטרונאוטים שינחתו על הירח בעתיד. "הירח אינו מוקף באטמוספירה ומופצץ כל הזמן בקרינה מהשמש, הגורמת לקרקע שלו להפוך לטעונה חשמלית", מסבירה סוכנות החלל האירופית (ESA).


"מטען חשמלי זה עשוי להיות כה חזק עד שהוא גורם לאבק לרחף מעל פני הירח, מה שמגביר את הסיכוי שחלקיקי אבק יחדרו לציוד ולריאות של בני אדם". בקרוב, Blue Ghost תספק לנאס"א נתונים נוספים על התופעה הייחודית הזו. בינתיים, הגשושית נמצאת במסלול סביב הירח, מבצעת תמרונים מדויקים, וממשיכה בניסויים מדעיים פורצי דרך.

נחתת הירח Blue Ghost מצלמת את עצמה, עם כדור הארץ ברקע. החלק העליון של מנועי הדחף של החללית וחלק מהמטען המדעי שלה מוצגים עטופים בבידוד כתום וזהב / Firefly Aerospace
נחתת הירח Blue Ghost מצלמת את עצמה, עם כדור הארץ ברקע. החלק העליון של מנועי הדחף של החללית וחלק מהמטען המדעי שלה מוצגים עטופים בבידוד כתום וזהב / Firefly Aerospace

בנוסף לכל אלה, אחד הניסויים של Blue Ghost כבר קבע שיא חדש. "ניסוי LuGRE לניסוי קליטת אותות GNSS רשם הישג היסטורי בכך שקלט לראשונה אותות ניווט לווייני ממערכת ה-GNSS במסלול סביב הירח - שיא חדש!" מסבירה נילופאר רמג'י מנאס"א בעדכון רשמי.


"נתון זה, שהגיע לשיא של 396,000 ק"מ מכדור הארץ, מצביע על כך שמערכות הניווט הלווייניות של כדור הארץ יכולות לשמש גם לניווט במסלול ירחי, סביבו, ואולי אפילו על פניו", היא מוסיפה. "יתרה מכך, הניסוי מדגים את היתרון של שילוב כמה מערכות ניווט לווייניות, כמו GPS האמריקאי והגלילאו האירופי, כדי לבצע ניווט מדויק. לאחר הנחיתה, LuGRE ימשיך לפעול למשך 14 ימים, וינסה לשבור שיא נוסף - קליטת אותות ניווט לווייניים על פני הירח עצמו".


ב-2 במרץ בשעה 09:30 בבוקר (שעון ישראל) תוכלו לצפות בשידור חי של הנחיתה כאן:

מקורות:

Comments


בקרו בחנות שלנו

הגמל המעופף מביא לכם פריטים יוצאי דופן ומותרות של ימי קדם אל מפתן דלתכם, כמו גם כלים ועזרים למסעות מחקר והרפתקה.

חדש!!!

האם יש לכם סיפורים משפחתיים מרתקים, תמונות נדירות או מסמכים מרגשים שעוברים מדור לדור? עכשיו זה הזמן לשתף אותם!

image-from-rawpixel-id-6332455-png.png

אנו שמחים להכריז על קטגוריה חדשה: 

Site banner copy_edited.png
bottom of page