מאת: Madison Dapcevich
מקןר: iflscience
מאות איים מיניאטוריים קדומים מעשה ידי אדם מנקדים את נתיבי המים של סקוטלנד ואירלנד. פעם האמינו כי נבנו ושימשו למגורים במהלך 2,500 שנה, תיארוכי פחמן-14 חדשים המדווחים בכתב העת Antiquity משנים את ציר הזמן הזה באלפי שנים, מה שמציע ש'קרנוגים' (Crannogs) אלה מתוארכים לתקופה של סטונהנג' ואולי שימשו למטרות פולחניות.
זה התחיל בשנת 2012 כאשר תושב מקומי החליט לצלול סביב קרקעית האגם של אחד מהאיים האלה שנמצא באיים ההברידיים החיצוניים (Outer Hebrides). תוך כדי הצלילה הוא מצא כלי קרמיקה שמורים היטב וכמעט שלמים פזורים סביב האי. מחקר נוסף מצא כלי חרס דומים בחמישה אתרי 'קרנוג' אחרים באזור. המחקר התמקד בשלושה מתוך חמישה אתרים - לוך ארניש (Loch Arnish), לוך בורגסטייל (Loch Bhorgastail) ולוך לנגבהט (Loch Langabhat) - על ידי שילוב של מדידות קרקעיות ותת-ימיות עם פוטוגרמטריה, בחינת ליבות סביבתית קדומות (Paleoenvironmental coring) וחפירות. תיארוך פחמן-14 נוסף של כלי החרס הצביע על כך שהאתר היה בשימוש בין שנים 3600 ל-3300 לפנה"ס.
החוקרים סבורים שהמיקום הזה היה "מיוחד" ומאתגר את ההבנה הקיימת של יישובים נאוליתיים. המאמצים המונומנטליים בבניית אתרים אלה באמצעות הובלה והערמת סלעים מסיביים מצביעים על כך שאיים אלה עשויים היו לשמש למטרות פולחניות, נקודה שמחוזקת עוד יותר על ידי מיקומם הקפדני של כלי הקרמיקה מתחת למים בידי האנשים באותה תקופה. רבים מכלי הקרמיקה היו עדיין שלמים או שבורים לשברים גדולים, דבר המצביע על כך שהייתה דרך שיטתית וטקסית בה הוכנסו למים.
'קרנוגים' הם בתי אגם קדומים שהתגלו ברחבי סקוטלנד ואירלנד ובעבר חשבו כי נבנו כדי לספק בתים למשפחות. בתים נבנו לעתים קרובות כמערומי סלעים על כלונסאות מעל המים, ואילו בפעמים אחרות מערומי סלעים על קרקעית האגם כדי ליצור אי עם בית אבן מעל. כיום הם נראים כמו איים זעירים מכוסי עצים או תלוליות אבן חבויות מתחת לפני המים.
יותר מ-570 אתרים ידועים תועדו בסקוטלנד ובאירלנד עד כה, אך מיקום זה באיים ההברידיים החיצוניים, הידוע בקברים וביישובים שהקשר שלהם ומטרת פיזורם הלא סדיר נותר לא ברור, מאתגר את החוקרים. הממצאים מראים כי יתכן מאוד שהיו הרבה יותר סוגים של יישובים ומונומנטים כאלה בחלק גדול מהאזור. רק כ-10% מהקרונגים של סקוטלנד ואירלנד תוארכו בתיארוך פחמן-14 ורק כ-20% תוארכו בכלל.
Comments