החיים בתקופת האבן היו קשים מספיק בלי חבורה של שדים שהסתובבו בתוך הגולגולת שלכם והתעסקו עם המוח שלכם. למרבה המזל, לנוירוכירורגים קדומים היה טיפול לראשים רדופים, מה שהותיר אלפי מטופלים עם חורי יציאה עצומים - חלקם ברוחב של עד 10 סנטימטרים - קדחו לתוך הראשים שלהם.
ידועה כחירור גולגולת, הפרקטיקה של קידוח חור לתוך הגולגולת היה הליך כירורגי נפוץ בתקופה הפרהיסטורית, עם דוגמאות שהתגלו באתרים ארכיאולוגיים ברחבי העולם. לאחר ניתוח החורים ב-41 גולגולות ניאוליתיות מצרפת, מחברי מחקר חדש שפכו אור חדש על אופי ההליך הגס הזה, וחשפו עד כמה פולשני ולא עדין הוא היה באמת.
שוכנות במוזיאון האדם בפריז, הגולגולות שנבדקו על ידי החוקרים היו בנות 8,000 עד 4,000 שנה, והן היו בין 159 באוסף שהראו סימנים לכך שעברו חירור גולגולת. באמצעות קליבר דיגיטלי, עורכי המחקר מדדו את רוחב הפתחים הכירורגיים הללו, וחשפו כי חירור הגולגולת הממוצע היה ברוחב שבין 2.95 ל-5.43 סנטימטרים.
עם זאת, בעוד שאפילו הקצה התחתון של טווח זה עשוי להישמע כמו חירור גדול באופן בלתי מתקבל על הדעת, החוקרים מדווחים כי חלק מהחורים עברו רוחב של 10 סנטימטרים. ובכל זאת, למרות החסרונות הברורים הקשורים לגולגולת שבורה, רוב חירורי הגולגולת הקדומים ברחבי העולם מראים סימני ריפוי, מה שמצביע על כך שרוב המטופלים אכן שרדו זמן מה לאחר הניתוח שלהם.
"שיעור ההישרדות הגבוה, למרות הסכנה של בצקת מוחית, זיהום, שטפי דם והלם, הוא אינדיקציה ברורה לרמת המיומנות והניסיון הגבוהים של מנתחים מוקדמים אלה שביצעו את חירור הגולגולת", כותבים מחברי המחקר. הוצע, למשל, שרופאים מהתקופה הניאוליתית אולי עיקרו את כלי האבן שלהם לפני שחפרו בגולגולות של מטופלים, בעוד שצמחים בעלי תכונות משככות כאבים או אנטיביוטיות טבעיות שימשו כדי לעזור למנותחים להתגבר על החוויה הקשה שלהם.
לא ברור מדוע חירור הגולגולת היה כל כך פופולרי בפרהיסטוריה, למרות שכמה חוקרים מאמינים שהפרוצדורה בוצעה כדי להקל על לחץ תוך גולגולתי שנגרם על ידי פציעה או פתולוגיה - כפי שזה עדיין קורה היום במקרים נדירים. מצד שני, הנוירולוג והאנתרופולוג האגדי מהמאה ה-19 פול ברוקה שיער שייתכן שהפרקטיקה קשורה לאמונה שההתקפים נגרמו על ידי שדים שהיו צריכים להשתחרר על ידי פתיחת חורים בגולגולת.
לא משנה מה גרם לרופאים מתקופת האבן לחצוב בראשי המטופלים שלהם, חירור הגולגולת מייצג צעד ניסויי מסקרן בדרכה של האנושות לעבר מיומנות כירורגית. ככזה, מחברי המחקר אומרים שהתובנות החדשות שלהם "חשובות מאד בניסיון להבין את מקורה של הנוירוכירורגיה של ימינו על ידי התחקות אחר צעדיה המוקדמים ביותר".
מקורות:
קטעים מ-Neolithic Europeans Walked Around With 5.5-Centimeter Holes In Their Skulls מאת IFLScience שנכתב ע"י: Benjamin Taub.
קטעים מ-Cranial surgery in antiquity: the size of trepanations during the Neolithic period in France מאת Emanuela Gualdi-Russo, Pauline Lefebvre, Julie Arnaud
留言